Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Frågor och svar om coronaviruset

Här finns frågor och svar om hur vi hanterar coronaviruset i våra verksamheter. Vi uppdaterar och fyller på med frågor kontinuerligt. Klicka på plustecknet för att fälla ut svaret.

För frågor och svar inom ett visst område se frågor och svar för:

Allmänna frågor

Folkhälsomyndighetens föreskrifter bygger på att alla tar eget ansvar och det gäller både butiksinnehavare och privatpersoner. Om du noterar att det är någon särskild livsmedelsbutik som inte följer råden tillräckligt väl går det bra att mejla Miljöförvaltningen på miljo@boras.se som kan påminna om vad det är som gäller. Det är dock endast smittskyddsläkaren som kan ta beslut om att stänga en verksamhet som inte följer reglerna. Smittskyddsläkaren fattar beslut i samråd med Miljöförvaltningen. Det kan bli aktuellt endast om en livsmedelsbutik inte sköter sig under upprepade tillfällen.

Det är förbjudet för arbetsgivare, uppdragsgivare, skolhuvudmän och praktikgivare att låta minderåriga utföra arbeten som kan medföra risk för kontakt med smitta som tillhör riskklass 3 (där ingår covid-19). Förbudet gäller även om arbetsuppgifterna eller praktiken ingår i undervisning som är förlagd till en skollokal eller liknande. Detta står i Arbetsmiljöverkets minderårigföreskrifter § 11.

Läs mer hos Sveriges Kommuner och Regionerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På grund av det rådande läget med spridningen av sjukdomen covid-19, kommer Borås Stad inte att kunna erbjuda feriejobb till alla ungdomar i sommar.

Stadens mål är att under 2020 kunna erbjuda unga feriejobb inom stadens olika verksamheter samt föreningar. I rådande situation berörs nästan hälften av de feriejobb som var planerade då vissa verksamheter är ansträngda.

Det innebär att inte alla ungdomar som har sökt feriejobb kommer att erbjudas någon plats. Platserna kommer slumpmässigt att fördelas och matchas i verksamhetssystemet.

Som ett alternativ till feriejobb arbetar Borås Stad med att ta fram fler platser som ferieentreprenör.

Det är Västra Götalandsregionen som svarar på medicinska frågor. På deras webbplats finns information om läget på olika sjukhus i länet.

Aktuellt om covid-19 (Västra Götalandsregionen)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För att minska risken för smittspridning ska du stanna hemma och undvika att träffa andra om du känner dig sjuk. Detta gäller även om du bara känner dig lite sjuk.

Var extra uppmärksam om du har symtom som hosta, feber, andningsbesvär, snuva, halsont, huvudvärk, muskel- och ledvärk och/eller illamående.

Vi arbetar kontinuerligt med att samordna och sprida relevant information. Information skickas också ut direkt från verksamheter till de som är berörda. Till exempel brukare på omsorgsboenden, föräldrar med barn i skolor och förskolor.

Så snart det finns ny information publiceras detta här på vår webbplats. Här hittar du också länkar till andra myndigheter som hanterar coronaviruset i vår region.

Borås Stads inriktning hittills är att det vi kommunicerar ska vara på så enkel svenska som möjligt. Just nu fattas beslut väldigt fort och vi ser en risk i att information som vi skickar till översättning är inaktuell när vi får tillbaka den.

Sedan den 17 mars informerar stadsdelsvärdar och Mobile Info Center muntligt på de stora invandrarspråken på flera kommunala bostadsområden. Extra satsningar har gjorts speciellt på Norrby och Hässleholmen.

Vi är öppna för att beslutet om enkel svenska kan komma att ändras. Vi vet att behovet av information på fler språk finns och vi ser över hur vi ska lösa det på bästa och mest effektiva sätt.

Information om coronaviruset finns tillgänglig på lättläst svenska på vår webbplats.

Om coronaviruset på lättläst svenska

Borås Stad har en stöd- och hjälplinje för de som känner sig ensamma eller behöver en hjälpande hand med vardagssysslor, som lättare inköp av mat och mediciner tillfälligt, under coronatider.

Du når stödlinjen på telefon: 0734-32 79 91

Öppettider

  • Vardagar 8.00-20.00
  • Lördagar 8.00-12.00

Om du arbetar inom en samhällsviktig funktion kan du få plats på förskola och/eller fritidshem för dina barn även om det skulle beslutas om stängning. För att vi ska kunna förbereda oss på ett bra sätt behöver vi redan nu veta hur stort behovet av barnomsorg vid en eventuell stängning är.

Läs mer om förskolor och fritidshem för personer med samhällsviktiga yrken

För frågor och svar inom ett visst område se frågor och svar för:

Senast ändrad: 2020-05-08 14.05

Ändrad av:

Dela sidan: Frågor och svar om coronaviruset

g q n C