Frågor och svar för omsorg och stöd
Här finns frågor och svar om hur vi hanterar coronaviruset inom omsorg och stöd. Vi uppdaterar och fyller på med frågor kontinuerligt. Klicka på plustecknet för att fälla ut svaret.
Se även Frågor och svar om coronaviruset
Vilken typ av skyddsutrustning används i Borås Stad?
Grunden för allt arbete med att hindra smittspridning, som alltid gäller, vid alla typer av smittor, är de basala hygienrutinerna. Dessa innebär bland annat noggrann tvätt med tvål och vatten av händer och underarmar kompletterat med användning av handsprit. Handskar används vid till exempel såromläggning och när medarbetaren kan komma i kontakt med kroppsvätskor. Kortärmat plastförkläde används för att skydda arbetskläderna mot stänk av olika kroppsvätskor. Är det risk för mycket stänk används långärmat platsförkläde.
För att minimera risken att symtomfri personal med covid-19 smittar brukare/patient använder personalen visir och munskydd i allt vårdarbete om inte ett avstånd på två meter kan hållas.
Visir och munskydd kan användas även i situationer då avstånd på två meter inte kan hållas mellan personal, till exempel vid samåkning i bil eller i trånga personalutrymmen.
Testar ni era medarbetare?
Samtliga medarbetare som har uppvisat symtom i minst 24 timmar har möjlighet att testas för covid-19.
Vilka boenden i Borås Stad är drabbade av covid-19?
Borås Stad lämnar inte ut uppgifter om på vilka enheter smitta finns med hänsyn till patientsekretessen. Är du anhörig kommer du få information om smitta tar sig in på boendet.
Är äldreomsorgens restauranger stängda?
Borås Stads restauranger som ligger i anslutning till vård- och omsorgsboenden, trygghetsboenden och seniorboenden håller stängt för att minska risken för att sprida coronavirus. Detta gäller följande restauranger:
- Blombacka
- Dalhem i Dalsjöfors
- Duvan
- Fagersro i Viskafors
- Kypegläntan
- Sanderöd i Sandared
- Sjöboklint
- Skogslid i Fristad
- Svärdfästet
- Våglängdsgatan
Den som ändå vill njuta av restaurangernas utbud har möjlighet att köpa med sig en matlåda hem istället för att äta på plats i restaurangen.
Många restauranger i Borås erbjuder take away och hemleverans av färdiga matportioner. På Borås Citys webbplats kan du se vilka möjligheter som finns.
Får jag besöka närstående/släkting på ett omsorgsboende?
Ja, besöksförbudet avslutades den 1 oktober. Alla besök på vård- och omsorgsboenden och korttidsenheter måste förbokas. Antalet besökare kommer att begränsas. Enheten avgör hur många som kan komma åt gången, för att alla ska kunna hålla minst en armlängds avstånd vid besöket. Läs mer om hur det fungerar när besöksförbudet avslutas.
Får jag besöka närstående/släkting på ett gruppboende?
Sociala omsorgsförvaltningen avråder från besök på boenden där personer med funktionsnedsättningar bor. Detta för att skydda brukare som kan löpa större risk att drabbas allvarligt om de blir sjuka. Avrådan gäller tills vidare. Besökare till brukare med palliativ vård är undantagna.
Kommer ni stänga daglig verksamhet inom LSS?
Under september öppnade daglig verksamhet upp sin verksamhet successivt efter att ha varit stängt sedan den 23 mars. Flera anpassningar är gjorda för att minska risk för smittspridning. Bland annat ändringar i utbud av aktiviteter, deltagarnas arbetstider och nya rutiner kring måltider och städning. Alla verksamheter har olika förutsättningar och därför har varje verksamhet sett över och gjort de anpassningar som är lämpliga för dem.
Är mötesplatser för seniorer stängda?
Borås Stads öppna mötesplatser för seniorer håller stängt. Medarbetarna på mötesplatserna åker istället runt till olika platser i Borås med de röda minibussarna och genomför utomhusaktiviteter. Dessa aktiviteter måste man föranmäla sig. Anmälan sker till olika telefonnummer beroende på vart man vill delta i en aktivitet.
Buss 1
Dalsjöfors, Trandared, Gånghester, Hulta, Hässleholmen, Brämhult
Telefon: 0768- 88 89 96
Buss 2
Viskafors, Kristineberg, Centrum
Telefon: 033- 35 59 33
Buss 3
Sandared, Sjömarken, Hedared, Sandhult, Byttorp/Tullen
Telefon: 0721- 60 06 18
Buss 4
Norrmalm, Fristad, Bredared, Borgstena
Telefon: 033- 35 87 92
Det går också att få samtalsstöd och teknikhjälp av medarbetarna på mötesplatserna.
För att boka samtalsstöd ring 033-35 83 04
För att boka teknikstöd ring 033-35 84 50
Vad gäller för anhöriga inom hemtjänsten?
Medarbetare i hemtjänsten som har feber, hosta eller luftvägssyndrom ska inte arbeta. De som är friska arbetar som vanligt med vård- och omsorgsinsatser.
Medarbetarna har tydliga instruktioner om att följa hygienrutiner och de får löpande information om vad som händer när det gäller spridning av coronaviruset och hur det påverkar det arbete de utför.
När det gäller anhöriga och vänner är våra äldre en riskgrupp som riskerar att bli allvarligt sjuka om de smittas av coronavirus. Därför bör du som anhörig/vän vara noga med att du är helt frisk om du besöker äldre släktingar och vänner eller om du själv väljer att utföra en del av de insatser som hemtjänsten normalt sett gör.
Kontakt
Senast ändrad:
Ändrad av: