Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Frågor och svar för omsorg och stöd

Här finns frågor och svar om hur vi hanterar coronaviruset inom omsorg och stöd. Vi uppdaterar och fyller på med frågor kontinuerligt. Klicka på plustecknet för att fälla ut svaret.

Se även Frågor och svar om coronaviruset

Grunden för allt arbete med att hindra smittspridning, som alltid gäller, vid alla typer av smittor, är de basala hygienrutinerna. Dessa innebär bland annat noggrann tvätt med tvål och vatten av händer och underarmar kompletterat med användning av handsprit. Handskar används vid till exempel såromläggning och när medarbetaren kan komma i kontakt med kroppsvätskor. Kortärmat plastförkläde används för att skydda arbetskläderna mot stänk av olika kroppsvätskor. Är det risk för mycket stänk används långärmat platsförkläde.

För att minimera risken att symtomfri personal med covid-19 smittar brukare/patient använder personalen visir och munskydd i allt vårdarbete om inte ett avstånd på två meter kan hållas.

Visir och munskydd kan användas även i situationer då avstånd på två meter inte kan hållas mellan personal, till exempel vid samåkning i bil eller i trånga personalutrymmen.

Samtliga medarbetare som har uppvisat symtom i minst 24 timmar har möjlighet att testas för covid-19.

Borås Stads restauranger som ligger i anslutning till vård- och omsorgsboenden, trygghetsboenden och seniorboenden håller stängt för att minska risken för att sprida coronavirus. Detta gäller följande restauranger:

  • Blombacka
  • Dalhem i Dalsjöfors
  • Duvan
  • Fagersro i Viskafors
  • Kypegläntan
  • Sanderöd i Sandared
  • Sjöboklint
  • Skogslid i Fristad
  • Svärdfästet
  • Våglängdsgatan

Den som ändå vill njuta av restaurangernas utbud har möjlighet att köpa med sig en matlåda hem istället för att äta på plats i restaurangen.

Många restauranger i Borås erbjuder take away och hemleverans av färdiga matportioner. På Borås Citys webbplats kan du se vilka möjligheter som finns.

Vad är du sugen på att äta eller dricka idag? Borås City Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det är möjligt att göra besök på vård- och omsorgsboenden, både utomhus och inomhus i den enskildes lägenhet. Alla besök måste förbokas. Ytterdörrarna till på vård- och omsorgsboenden hålls fortfarande låsta. Antalet besökare begränsas, för att det inte ska bli för många på en liten yta. Antalet besökare kan variera något från enhet till enhet, beroende på hur lokalerna ser ut. Besökare ska vara helt friska och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, till exempel med god handhygien. Besökare erbjuds munskydd och visir.

Korttidsenheterna har i stort sett samma regler för besök som vård- och omsorgsboende. Ta kontakt med den korttidsenhet du vill besöka för att få detaljerad information om vad som gäller där.

Telefonnummer till korttidsenheter

Sociala omsorgsförvaltningen avråder från besök på boenden där personer med funktionsnedsättningar bor. Detta för att skydda brukare som kan löpa större risk att drabbas allvarligt om de blir sjuka. Avrådan gäller tills vidare. Besökare till brukare med palliativ vård är undantagna.

Flera anpassningar är gjorda inom daglig verksamhet för att minska risk för smittspridning. Bland annat ändringar i utbud av aktiviteter, deltagarnas arbetstider och nya rutiner kring måltider och städning. Alla verksamheter har olika förutsättningar och därför har varje verksamhet sett över och gjort de anpassningar som är lämpliga för dem.

Borås Stads öppna mötesplatser för seniorer håller stängt. Det genomförs en rad aktiviteter utomhus och digitalt.

Mötesplatser

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Frågor och svar för omsorg och stöd

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol