Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Skärpta allmänna råd för att minska smittspridning

Från och med den 29 oktober gäller skärpta allmänna råd i Västra Götaland. Beslutet kommer från Folkhälsomyndigheten efter samråd med bland annat smittskyddsläkaren i Västra Götaland.

Beslutet gäller till och med den 13 december 2020, men kan komma att förlängas.

De skärpta råden innebär att du som vistas i Västra Götaland uppmanas att:

 • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek,
 • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare,
 • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar – och arbetsplatser i länet:

 • Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.
 • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Här hittar du affischer med de skärpta råden på olika språk.

Max 8 personer på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

Från och med den 24 november är allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta (8) deltagare förbjudna i Västra Götaland. Enda undantaget är begravningar.

Anpassningar i Borås Stads verksamheter

För att skydda riskgrupper och för att minska smittspridningen har vi gjort olika anpassningar i våra verksamheter. Det gäller bland annat vård- och omsorgsboende, våra mötesplatser, skolor med fler.

Stängda verksamheter och verksamheter med besöksrestriktioner

Skydda dig och andra från smittspridning

Ta ditt ansvar och följ Folkhälsmyndighetens rekommendationer:

 • Stanna hemma om du känner dig sjuk. Om du misstänker att du fått covid-19 - kontakta din vårdcentral för att testa om du blivit smittad.
 • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.
 • Håll avstånd, undvik större sociala sammanhang, ta personligt ansvar.
 • Hjälp till att minska trängseln i kollektivtrafiken. Gör plats för de som måste fram – res bara om du måste.
 • Personer över 70 år och riskgrupper omfattas av samma rekommendationer.
 • För dig som är vuxen eller går på gymnasiet och delar hushåll med någon som har covid-19 gäller särskilda förhållningsregler. Arbeta eller studera hemifrån under minst sju dagar och träffa så få personer som möjligt.
 • Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela enbart bekräftad information från trovärdiga källor.

Senast ändrad: 2020-11-23 15.47

Ändrad av:

Dela sidan: Skärpta allmänna råd för att minska smittspridning

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol