Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

2020 Ett annorlunda år

Artikeln publicerades:

När vi lämnade 2019 var vi stärkta av alla de framgångar som präglat året. Vem kunde ana att detta snart skulle ställas på ända av en pandemi. Borås stads krisorganisation aktiverades, vilket innebar en total omställning i vårt arbete. Flera av oss behövdes i krisledningens olika arbetsgrupper och all övrig verksamhet pausades.

Samtidigt drabbades näringslivet hårt, framförallt alla servicenäringar. I takt med att allt hårdare rekommendationer utfärdades slutade samhället att fungera normalt.

Vi började arbeta med stödåtgärder för att ge de hårdast drabbade företagen möjligheter att överleva. Politiken önskade snabbt förslag som de kunde besluta om.

En rad förslag togs fram, företagsakut för hjälp i djungeln av statliga åtgärder och andra bekymmer som företagaren kunde hamna i, gymnasieluncher som stöttade en härjad bransch men som också gav hemstuderande gymnasielever mat för dagen, hemleveranser med hjälp av färdtjänst och anslutna butiker för att stödja 70+ behov av mat, de företagare som hade affärer med Borås Stad fick hjälp av längre betaltid på fakturor och snabbare betalning för arbete och service, stöd till butikerna med möjlighet till försäljning utomhus och parkeringslättnader i city var några i raden.

Många förvaltningar var inblandade, ett riktigt lagarbete. Vi är övertygade att dessa snabba insatser överbryggade de mest akuta problemen för många företag.

Sommaren kom och mer och mer började allt återgå till det normala, vi började planera framåt igen. Nu äntligen såg vi alla ljuset i tunneln.

När detta skrivs har vi åter drabbats av den mörka hösten, pandemin är tillbaka med ny kraft och snabb smittspridning. Allt uppstartat ställs nu återigen på ända och alla resurser sätts in för att klara smittspridningen.

Våren visade att vi tillsammans kunde behålla framtidstro och i alla fall hjälpligt hålla hjulen igång. Nu prövas vi igen, men detta varar inte för evigt. Tillsammans kan vi även denna gång hjälpas åt så effekterna för företagandet kan mildras och i många fall även kan vändas till en viss framgång. Vi finns redo att delta i den kampen. 2020 blir ett annorlunda år – men ändå ett år som andra – det är bara nya utmaningar vi alla måste ta tag i.

Vänligen Anders

Porträtt på näringslivschef Anders Glemfelt
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-12-03] 2020 Ett annorlunda år

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol