Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Energi och framtidsplaner i textilnätverket ACTE

Artikeln publicerades:

Hållbarhet var på agendan när ACTE hade årsmöte i Borås i april. Med Borås Stad som fortsatt ordförande är siktet inställt på att tillsammans bli ännu bättre på att ta hand om textilavfall samt utforma en mer klimatsmart textilproduktion.

ACTE (Association des Collectivités Textiles Européennes) bildades 1991 och består av ett 30-tal kommuner i Portugal, Italien, Spanien och Sverige där det finns textilindustrier. Även organisationer som Nordiska Textilakademin och Marketplace Borås är med. Nätverkets syfte är att bevara och utveckla den europeiska textilindustrin.

I samband med årsmötet i Borås gjordes studiebesök där besökarna fascinerades av Etons produktion, smart återanvändning hos Rethink Borås och all idérikedom på Textile Fashion Center.

Utifrån resultaten i projektet ”White paper” som presenterades på årsmötet utformades två nya projekt. Det ena har fokus på kommande skärpta EU-krav på att ta hand om textilavfall, vilket innebär att nya innovativa lösningar måste till.

– Nätverkets ambition är att driva utvecklingen av effektivare återvinning, berättar näringslivsutvecklarna Nelly Hayek och Caroline Carlsson som jobbar med ACTE tillsammans med kollegorna Jonas Widerström och Peder Wahlberg.

Det andra projektet handlar om framtidens textilproduktion. Härnäst består arbetet av att identifiera företagens behov samt initiera möten och dialog för att få till stånd nya samarbeten och därigenom en hållbar produktionskedja i Europa.

Nelly och Caroline tycker att ACTE har fått något av en nystart efter pandemin.

– Förut fick vi be om intresse. Nu är det en helt annan energi. Alla pratar i mun på varandra och är verkligen engagerade. Det är jätteroligt!

Fotografi med flera personer som sitter i ett möte.
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-06-20] Energi och framtidsplaner i textilnätverket ACTE

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol