Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Framtidens logistik utvecklas i Borås

Artikeln publicerades:

I december börjar två spännande projekt rulla på våra vägar i syfte att ta fram framtidens logistiklösningar.

Autofreight är ett samarbete mellan Borås Stad, Volvo Technology, Chalmers, Combitech och företag på Viared, närmare bestämt Ellos, Kerry Logistics, Volvo Bussar, Fristad och Speed. Tack vare projektet har transportören GDL fått tillstånd att köra extra långa lastbilar på 34,5 m istället för 25,5 m, sk High Capacity Transports mellan Göteborgs hamn och Viared.

- Tillsammans med företagen har vi skapat en unik och konkurrenskraftig affärsmodell som bygger på samverkan. Affärsmodellen vilar på kommersiella grunder där företagen genom ett sk profit loss-avtal avropar containertransporter för import och export till och från hamnen utefter behov, berättar Sara Thiel, Näringslivsutvecklare i Borås Stad.

Det andra projektet, SURFLOGH, siktar på att göra godstransporterna i centrala Borås effektivare och mer miljövänliga. Projektet, som finansieras av EU, drivs av Borås Stad tillsammans med samverkansparterna Borås City och Centrumfastigheter och ett antal andra städer i Europa. I delprojektet Good Goods används miljösmarta elfordon som samlastar paket istället för att tunga lastbilar kör enskilda leveranser. På så vis minskar mängden lastbilar i centrum vilket ger en trivsammare miljö. Under år 2020 är planen att utöka servicen med fler tjänster, t.ex. att ta med avfall på tillbakavägen. När volymerna ökar kommer en mikro-terminal, i utkanten av centrum, användas dit de tunga transporterna går och leveranserna kan samlastas.

Kartong
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-12-17] Framtidens logistik utvecklas i Borås

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol