Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Imponerande digitala lösningar på första hackatonet i Borås

Artikeln publicerades:

Det skapades många innovativa och hållbara digitala lösningar när stadens första hackaton, Borås Tech Challenge, arrangerades under ett dygn i mitten av maj. Flera av bidragen har potential att framöver förvandlas till publika digitala produkter.

– Tanken med Borås Tech Challenge är att skapa ett återkommande arrangemang där människor inom techvärlden kan träffas för att diskutera och utveckla digitala tjänster som löser framtida utmaningar, berättar Anna Mattsson, digital näringslivsutvecklare på Borås Stad Näringsliv.

Borås Näringsliv, Borås högskola, Borås Stad och E-handelsstaden Borås arrangerade det första hackatonet i högskolans lokaler den 11–12 maj. Omkring 150 personer, såväl studenter som yrkesverksamma, var indelade i 29 lag. De hade tillgång till dataset och API:er för att under ett dygn kläcka och utveckla lösningar på temat ”Det digitala samhället” uppdelat i olika underkategorier.

Ett lag från Ericsson vann i kategorin ”Bästa helhetslösningen” med en mobilapp som analyserar nedbrytbarheten i skräp, hjälper användaren att hitta närmaste papperskorg och ger medborgarpoäng för upplockat skräp.

I kategorin ”Högsta tekniska innovationshöjd” vann gruppen HiveandFive med en mobilapp med vilken man kan skanna QR-koder på konstverk i Borås. Detta utlöser en virtuell spökjakt med zombies. Det finns en tydlig ambition att få användaren att röra på sig, med andra ord.

– Jag är sjukt imponerad av alla smarta lösningar som skapades på så kort tid. Vi kommer definitivt att analysera flera av idéerna för att se vad som skulle kunna genomföras i Borås, säger en entusiastisk Anna Mattsson.

Foto på deltagare i Hackatonet. Datrosal med personer som sitter vid datorerna.
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-09-06] Imponerande digitala lösningar på första hackatonet i Borås

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol