Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Ledare

Artikeln publicerades:

Vad händer med konjunkturen? Det är frågan som många fortsätter att ställa sig. Häromdagen var jag på en av våra bankers konjunkturanalyser. Siffrorna för inflationen, kronkursen och utmaningarna framöver var dystra i den bedömning banken gjorde. Det kommer att bli sämre innan det blir bättre.

Riksbanken spås höja räntan med 25–50 räntepunkter, och det behövs, för att få genomslag i penningpolitiken och för att få inflationen att sjunka till en acceptabel nivå. Att få ner inflationen till Riksbankens mål på 2 % tar flera år och kronan är och förblir rekordsvag för flera år framöver. Euron hade varit mycket säkrare. Dystert men tydligt budskap. Vi behöver hålla igen. Det gör vi dock inte ännu generellt, många har fått det tuffare, inte minst de med låga inkomster och de med stora lån. Kombinationen förskräcker, men många konsumenter fortsätter att konsumera och använder nu det överskott de samlat under de goda åren. Framför allt gäller detta restaurangbesök och utlandsresor som ännu inte känt av de bistrare tiderna i någon större omfattning. Produktionen går fortsatt hyggligt främst beroende på den svaga kronan som ger billigare svenska produkter i utlandet. Detta håller än så länge också uppe efterfrågan på arbetskraft. Arbetslösheten är fortsatt låg. En annan mer negativ konsekvens av låg kronkurs är att svenska bolag nu blir billigare att köpa för utländska investerare, vi riskerar därmed att förlora svenska kronjuveler till utländska köpare och riskkapitalbolag.

Med tanke på min analys i förra Företagsamt angående metaforen ”vargen kommer”, så har valpningen nu skett under våren, valparna blev många och risken är stor att de snabbt växer till över sommaren och början av hösten. Riksbankens ställningstagande nästa gång ger oss det omedelbara svaret.

Prognosen är dock positiv för att sommaren är i antågande men låt oss vara sparsamma på hemestern. En god bok i en vilstol på altanen är underskattad. Den stärker både kropp och själ och dämpar inflationen.

Trevlig sommar önskar Anders med personal!

Fotografi på Anders som står utomhus, man med grått hår och skägg.
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-06-20] Ledare

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol