Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Lyckad integration som gett ringar på vattnet

Artikeln publicerades:

Khaled Alstori hade sökt – och blivit nekad – praktikplatser över hela Borås när han klev in hos Marianne Söderhielm på Youniqe. Vad ingen av dem visste då var att de snart inte bara skulle vara arbetstagare och arbetsgivare, utan också ett lyckat och inspirerande exempel på hur man med hjärta och stort engagemang kan skapa framgångsrik integration.

Khaled Alstori kom till Sverige och Borås från ett krigshärjat Syrien 2014. Som nyss anländ i Sverige började han på SFI, men att lära sig språket var svårt och att hitta arbete desto svårare.

– Min pappa tipsade mig om att jag skulle bli frisör. Då träffar man massor av människor och det skulle då gå snabbare att lära sig språket och bättre förstå samhället och kulturen. En vän till mig gjorde praktik på en frisörsalong så jag tänkte att jag skulle försöka med det jag också, berättar Khaled.

Efter att ha frågat runt på en mängd ställen utan framgång steg han en dag under 2016 in hos Marianne på Youniqe, styliststudion som hon efter många år i branschen startat upp 2010.

– Han kunde inte svenska, han kunde inte engelska och han kunde inte klippa. Ändå var det något som klickade där och då. Det var något med Khaled som fick mig att känna att ’jag vill hjälpa den här killen’, säger Marianne.

Några dagar senare påbörjade Khaled sin praktik och Marianne såg tidigt att han hade talang för yrket. Han jobbade hårt, lärde sig snabbt och tre månaders praktik ledde därför till en lärlingsperiod och så småningom anställning. I fjol genomförde Khaled sina gesällprov och blev diplomerad barberare, 3,5 år efter det första mötet kan de båda konstatera att det varit en oerhört lyckad satsning.

– Vi har båda jobbat hårt för att nå hit. Khaled tränade så mycket han bara kunde, lärde sig snabbt nya tekniker och på köpet kom också språkförbättringarna. Jag på mitt håll la ner mycket tid på vägledning och utbildning och delade med mig av mina kunder och mitt nätverk. Det har blivit många långa dagar, men jag har fått tillbaka tusenfalt av det jag gett. Enligt mig är Khaled idag en av Sveriges bästa barberare, säger Marianne.

Hon tror att företagare spelar en oerhörd viktig roll i att skapa lyckad integration.

– Man måste våga öppna upp dörren och testa. Vill man skapa lyckad integration så kan man. Visst har det funnits folk i omgivningen som varit tveksamma, men då får man motbevisa dem. Sen är man givetvis två i detta – jag gav Khaled chansen, men han tog den också och jobbade hårt för att nå dit han är idag.

Khaled och Marianne har de senaste åren uppmärksammats flera gånger i media och med ett stort nätverk i branschen har Marianne också själv kunnat sprida framgångshistorien. Det har gett ringar på vattnet och lett till att många tagit efter.

– Jag är så tacksam för att Marianne tog emot mig den där dagen. Det motiverade mig verkligen och jag ville visa att hon gjorde rätt i att tro på mig. Om fler var som Marianne tror jag att det hade gjort mångas liv mycket lättare, säger Khaled.

Med siktet hela tiden inställt framåt jobbar nu Khaled och Marianne för att få ingen mindre än Zlatan Ibrahimović till salongen.

– Det blir nog inte helt lätt, men är man envis så tror jag att vi kan lyckas med det också! säger Khaled och skrattar.

På Creative bar den 21 november är Marianne och Khaled med och berättar mer om deras resa, creativecluster.se/evenemang

Marianne och Khaled utanför salongen Younique
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-09-16] Lyckad integration som gett ringar på vattnet

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol