Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Mångspråkig chatbot vann flera priser i hackathon

Artikeln publicerades:

Team Gina Tricot prisades för bästa helhetslösning och bästa tekniska lösning i årets upplaga av Borås Tech Challenge – en så kallad hackathon som syftar till att ta fram nya digitala lösningar. Deras bidrag: en mångspråkig chatbot till Borås stads hemsida.

Borås Tech Challenge arrangerades för andra året i rad av Techarena Borås som är en samverkan mellan näringslivet, akademin och staden. Tävlingen ägde rum den 16–17 maj på Högskolan i Borås och lockade inte mindre än 36 lag bestående av studenter från högskolan och yrkeshögskolan, gymnasieelever, utvecklare från företag och lärare från högskolan.

Lagen fick 24 timmar på sig att kläcka en idé och programmera den. Årets tema var ”Socialt hållbart Borås”, vilket också är namnet på ett kommunalt uppdrag för att minska och motverka segregation.

– Vi blev så klart väldigt glada och stolta över att få priset. Det var också kul att få tillfälle att lära oss mer om tekniken och samtidigt sprida dess möjligheter till Borås stad, säger Ylva Ekwall, Development Manager på Gina Tricot.

Bakgrunden och den vinnande lösningen såg i korthet ut så här: Borås stads hemsida finns i dag på svenska, finska och engelska och den har en chatfunktion, dock bara på svenska. Det ville Team Gina Tricot förändra och laddade först ner hemsidan via så kallad web scraping till en databas. Därefter kopplades databasen till en AI-tjänst som gör det möjligt att ställa frågor på valfritt språk och få svar på samma språk.

– Med rätt enkla medel gjorde vi alltså Borås stads hemsida lättillgänglig på många fler språk än de som finns i dag, konstaterar Ylva Ekwall.

Gina Tricot har än så länge inte bestämt sig om de kommer att utveckla chatbot-lösningen.

– Men vi kommer absolut att applicera tekniken internt. Den öppnar upp en massa spännande möjligheter!

Flera personer som står och sitter ner och minglar
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2024-06-17] Mångspråkig chatbot vann flera priser i hackathon

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol