Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Nya lokaler ger Fristad Plast möjlighet att expandera

Artikeln publicerades:

Fristad Plast är ett familjeföretag som under närmare 60 år har skapat sig en position som viktig underleverantör av viktiga plastdetaljer inom en rad olika branscher. Med nyinvigda lokaler i Fristad går företaget in en ny tillväxtfas.

När Fristad Plast grundades 1967 av Leif Forsström var verksamheten främst inriktad på stansning av plastfolie. Efterhand övergick man alltmer till formsprutning av plastdetaljer. Bland de tidiga storkunderna fanns exempelvis datortillverkaren IBM.

– Vi var underleverantör till dem i många år, vilket var något som till viss del formade företaget.

Det berättar Niclas Forsström som tillsammans med sin bror Christian tog över företaget 2002. Niclas är i dag vd medan Christian har rollen som utvecklingsansvarig.

Och nog har företaget utvecklats rejält på senare år. Förutom utveckling och tillverkning på hemmaplan har Fristad Plast numera även en tillverkningsenhet i Kina för att kunna serva kunder i denna del av världen.

Hållbarhet genomsyrar alla delar av företaget. Fristad Plast strävar hela tiden efter en långsiktig, ekonomisk och miljömässigt ansvarsfull hållbar platsproduktion.

– I våra ögon är plast ett fantastiskt material, säger Niclas Forsström och utvecklar:

– Det går att forma en plastbit på många olika sätt. Plast är också en mycket bra ersättning för metall. Och det är dessutom ett i allra högsta grad cirkulärt material som kan återvinnas många gånger om – utan att förlora sina egenskaper.

I slutet av april invigde Fristad Plast helt nya lokaler i en fristående byggnad i Fristads industriområde. Det ger företaget möjlighet att ta nya uppdrag och expandera inom sina produkt- och tjänsteområden.

I de 5 000 kvadratmeter ”gamla” lokalerna sätts det in fler maskiner för att öka volymen av formsprutade plastdetaljer åt kunder inom bland annat bygg-, elektronik-, fordons- och läkemedelsindustrin. I de nya lokalerna på 4 500 kvadratmeter kommer Fristad Plast att ägna sig åt de två andra affärsområdena: produktion av livbojar (man har tillverkat TryggHansas livbojar sedan 1976) samt lager och logistik för storkunder.

– Just livbojar är något som har vuxit jättemycket. Vi har i dag försäljning i Norge, Danmark och Finland. Målet är att ta sig neråt i Europa, berättar Niclas Forsström.

Fristad Plast sysselsätter i dagsläget omkring 60 personer på anläggningarna i Sverige och Kina. Niclas Forsström ser positivt på framtiden. De nya lokalerna, som är företagets hittills största satsning, gör att man står väl rustade inför nästa högkonjunktur.

– Vi har i dag ett antal lokala kunder som vi har vuxit tillsammans med. Framöver hoppas vi kunna hitta fler lokala företag som behöver utveckla sina plastdetaljer genom produktion i Fristad eller Kina.

Något som är extra roligt är att nästa generation Forsström finns med på företagets resa framöver. Dottern Johanna ansvarar nämligen för marknadsföringen och brorsonen Natanael är ekonomichef.

– Det är fantastiskt kul att de vill gå i våra fotspår och att det finns en framtid för familjeföretaget.

Flera personer som står och sitter ner och minglar
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2024-06-17] Nya lokaler ger Fristad Plast möjlighet att expandera

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol