Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Utvecklande tider väntar

Artikeln publicerades:

När detta skrivs så har vi alldeles nyss fått beskedet att restriktionerna tas bort i veckan. Vi alla känner nog - Äntligen!

Under de senaste åren har mina ledare allt som oftast präglats av pandemins påverkan på vårt näringsliv i Borås. Vi har dock i stort klarat pandemin bra, de flesta företag har kunnat anpassa sig och hanterat situationen rätt bra. Nu känner nog alla att det vore skönt att, om än långsamt och försiktigt, så småningom kunna återgå till det ”nya normala”. En tillvaro där vi kan mötas, träffas, umgås och göra helt vanliga affärer ihop.

Från stadens sida har vi under hela perioden fortsatt att lämna service och försökt stimulera tillväxten så gott det gått. På de följande sidorna kan du läsa om några av de satsningar som gjorts och som verkligen förtjänar att nämnas.

Företagsstart Sjuhärad är ett sådant. Syftet med verksamheten är att hjälpa medborgare som vill starta egen verksamhet, att komma igång på ett bra sätt. Vi kommer nu att kunna ge stöd och utbildning, hjälpa till med kontakter etc. Företagaren ska få en bra start men också överleva långsiktigt med egen kraft. Läs mer i artikeln om hur vi kan hjälpa till. Tipsa kamrater, kollegor och släktingar om möjligheten.

I hela näringslivet råder nu stor kompetensbrist. Företag och offentlig sektor behöver de kommande åren anställa många nya medarbetare. Många av de som idag är arbetslösa eller som befinner sig i verksamheter som behöver ställa om har fel kompetens eller saknar delar av nödvändig utbildning. För att råda bot på det jobbar staden tillsammans med företagen och våra kluster för att skapa fler och anpassade utbildningar. Därför rustar nu Högskolan i Borås för fler utbildningar inom främst digitalisering, it och systemvetenskap. Det är områden som många företag behöver anställa i. Yrkeshögskolemyndigheten, som styr tilldelningen av mer praktiskt inriktade utbildningar på 1-2 år, har lyssnat på det påverkansarbete som gjorts av skolorna, företagen, våra kluster och staden. Vi tilldelades alla utbildningar som vi ansökt om 2022. Det är väldigt tillfredsställande och kommer raskt att ge ett bra tillskott av kompetens i bygden. Läs mer i detta nummer.

Vi ses i vimlet, med lite större avstånd, handsprit och ansvar för varandra!
Vänligen Anders

Anders Glemfelt
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-03-25] Utvecklande tider väntar

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol