Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Särskilda rekommendationer i Västra Götaland

Tillfällig pandemilag

Sedan den 10 januari 2021 gäller en tillfällig pandemilag i Sverige för att spridningen av coronaviruset ska kunna hindras mer effektivt. Med stöd av den nya lagen fattade regeringen omedelbart beslut som reglerar maxantal när det gäller besökare inom olika typer av verksamheter.

- Butiker, köpcentrum, gym och badhus måste beräkna antalet besökare så att varje person får tillgång till en yta om 10 kvadratmeter var.

  • Maxantalet ska dokumenteras och får inte överskridas. För besökare ska det skyltas vid alla entréer vilket maxantal det är.
  • Varje besökare måste ha tillgång till en yta om minst 10 kvadratmeter.
  • Besökarna ska erbjudas möjlighet att tvätta händerna. Om det inte går att tvätta händerna ska det finnas handdesinfektion.

- På platser som hyrs ut för privata sammankomster, till exempel fest- och föreningslokaler, får max 8 personer vistas samtidigt.

Länsstyrelsen kontrollerar

Länsstyrelsen ska kontrollera att verksamheter bedrivs på ett sånt sätt att trängsel undviks och att människor kan hålla ett säkert avstånd från varandra.

De verksamheter som för närvarande är aktuella för tillsyn är alltså gym- eller sportanläggningar för inomhusaktivitet, badhus, köpcentrum, serviceställen och butiker samt uthyrning av platser för privata sammankomster. Länsstyrelsens beslut om en publikgräns om åtta personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar gäller fortfarande.

I extrema fall finns möjlighet för Länsstyrelsen att stänga ned en verksamhet som inte följer smittskyddsrestriktionerna. Det finns även möjlighet att koppla vite/böter till restriktionerna.

Lagen gäller fram till den sista september 2021.

Informationsblad

Länsstyrelserna har tagit fram informationsblad till olika typer av verksamheter gällande den nya pandemilagen.

Informationsblad: Minska smittspridningen i handelnPDF

Informationsblad: Minska smittspridningen på platser för privata sammankomsterPDF

Informationsblad: Minska smittspridning på gym, sportanläggningar och badhus som är öppna för allmänhetenPDF

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Tillfällig pandemilag

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender