Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Tillfällig pandemilag

Sedan den 10 januari 2021 gäller en tillfällig pandemilag i Sverige för att spridningen av coronaviruset ska kunna hindras mer effektivt. Med stöd av den nya lagen fattade regeringen omedelbart beslut som reglerar maxantal när det gäller besökare inom olika typer av verksamheter.

- Butiker, köpcentrum, gym och badhus måste beräkna antalet besökare så att varje person får tillgång till en yta om 10 kvadratmeter var.

 • Maxantalet ska dokumenteras och får inte överskridas. För besökare ska det skyltas vid alla entréer vilket maxantal det är.
 • Varje besökare måste ha tillgång till en yta om minst 10 kvadratmeter.
 • Besökarna ska erbjudas möjlighet att tvätta händerna. Om det inte går att tvätta händerna ska det finnas handdesinfektion.

- På platser som hyrs ut för privata sammankomster, till exempel fest- och föreningslokaler, får max 8 personer vistas samtidigt.

Länsstyrelsen kontrollerar

Länsstyrelsen ska kontrollera att verksamheter bedrivs på ett sånt sätt att trängsel undviks och att människor kan hålla ett säkert avstånd från varandra.

De verksamheter som för närvarande är aktuella för tillsyn är alltså gym- eller sportanläggningar för inomhusaktivitet, badhus, köpcentrum, serviceställen och butiker samt uthyrning av platser för privata sammankomster. Länsstyrelsens beslut om en publikgräns om åtta personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar gäller fortfarande.

I extrema fall finns möjlighet för Länsstyrelsen att stänga ned en verksamhet som inte följer smittskyddsrestriktionerna. Det finns även möjlighet att koppla vite/böter till restriktionerna.

Lagen gäller fram till den sista september 2021.

Informationsblad

Länsstyrelserna har tagit fram informationsblad till olika typer av verksamheter gällande den nya pandemilagen.

Informationsblad: Minska smittspridningen i handeln Pdf, 156.8 kB.

Informationsblad: Minska smittspridningen på platser för privata sammankomster Pdf, 124.3 kB.

Informationsblad: Minska smittspridning på gym, sportanläggningar och badhus som är öppna för allmänheten Pdf, 161.6 kB.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Tillfällig pandemilag

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • En flygbild över Pulsenområdet i Borås.

  Publicerad den

  Tyck till om Pulsenområdet

  Det pulserar i Pulsenområdet! Det ska byggas bostäder, kontor och mötesplatser och inte minst ska den stora gröna Viskans park gå rakt igenom området. Men innan vi sätter spaden i marken vill vi veta ...
 • Skiss över Borås nya torg vid Västerbrogatan. 

  Publicerad den

  Se så fint Borås nya torg kommer bli!

  För tillfället är området vid gamla Postenhuset en byggarbetsplats. Men håll ut, här växer nämligen ett helt nytt torg fram, granne med Viskan, dränkt i härlig kvällssol och med utsikt över den vackra...


 • Publicerad den

  Creative Innovation - ny ansökningsperiod

  Behöver ditt företag en nystart? En energikick för att sätta nya mål? Perfekt, för nu har ansökan till år två av Creative Innovation öppnat.
Ikon: Kalender

Kalender