Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Myndighetsservice till företag på en stabilt hög nivå

Artikeln publicerades:

Borås företagares uppskattning av kommunens myndighetsservice fortsätter att ligga på en hög nivå. Det visar den mätning som Sveriges kommuner och regioner, SKR, presenterar i dag. Särskilt bra ser det ut för bygglov.

I mätningen får företagare bedöma kommunernas service inom myndighetsområden så som bygglov, markupplåtelse och serveringstillstånd. Borås landar på samma NKI (nöjd kund-index) som förra året: 71 av 100. Enligt SKR:s NKI-gradering placerar det Borås på hög nivå. Genomsnittet för landet är 73.

Svag försämring från 2018

I årets mätning placerar sig Borås på plats 48 av 62 kommuner med fler än 40 000 invånare. Av totalt 173 medverkande kommuner hamnar Borås på plats 123, en liten försämring från 2018 års mätning.

–  Det är glädjande att se att vi håller en hög kvalitet på vår service. Men utifrån rankingen mot andra kommuner ser vi att vi behöver vässa vårt arbete ytterligare, då vår ambition ligger högre. 2020 kommer onekligen att bli ett speciellt år sett till den globala kris vi befinner oss i, men vi vill fortsätta att satsa på ett ännu bättre företagsklimat och skapa ett ännu bättre resultat tillsammans, säger Ulf Olsson (S), Kommunstyrelsens ordförande.

Glädjande lyft på flera håll

Störst ökning på NKI gör miljötillsyn som tar ett kliv uppåt från 61 till 65. Serveringstillstånd tar också ett kliv upp från förra året till en hög nivå, från 68 till 71.

Genomsnittligt NKI för bygglov i landet är 64 och i Borås är NKI 73. Trots en stor ökning av antal ärenden så behåller bygglovshandläggningen detta höga betyg. Dessutom har handläggningstiden förkortats 2019 jämfört med 2018. 

Både markupplåtelse (77) och livsmedelskontroll (70) behåller fortsatt höga nivåer.​

– Det lyft gjorts inom miljötillsyn och serveringstillstånd är positivt. Det är bra att Borås Stad fortsätter att förbättra sitt serviceperspektiv, med en större förståelse för företagandets villkor, säger Annette Carlson (M), Kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Borås Stads näringslivschef Anders Glemfelt gläder sig åt att det goda samarbete som finns inom organisationen och med näringslivet ger resultat.

– Det är glädjande signaler att vi klättrar inom miljötillsyn och serveringstillstånd där vi har gjort förbättringsarbeten. Nu är det viktigt att hålla i detta och fortsätta att utveckla samtidigt som vi håller kvar den stabilitet som finns på de andra områdena. Det goda samarbete vi har mellan förvaltningarna och även med näringslivet är en förutsättning för detta, säger Anders Glemfelt.

Öppna jämförelser: företagsklimat 2019 - SKR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text BORÅS på en rostig plåt
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-04-22] Myndighetsservice till företag på en stabilt hög nivå

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol