Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Särskilda rekommendationer i Västra Götaland

Nytt sätt att rapportera farligt avfall från 1 november 2020

Nu skärps kraven på hur verksamheter rapporterar uppgifter om deras farliga avfall. Från och med den 1 november 2020 ska alla verksamheter som på något vis hanterar farligt avfall börja rapportera in det till ett nytt avfallsregister hos Naturvårdsverket.

Redan från och med den 1 augusti 2020 började regeringens beslut om en utökad anteckningsskyldighet gälla. Detta är en skyldighet som påverkar väldigt många verksamheter, stora som små. Den nya regeln ökar förutsättningarna för bättre kontroll på farligt avfall i Sverige.

Nästan alla verksamheter producerar någon form av farligt avfall som till exempel lysrör, elektronik och olika färg- och kemikalierester. Farligt avfall kräver särskild hantering eftersom det kan vara till exempel brandfarligt, frätande eller giftigt för människor och miljö.

Regeln trädde i kraft i augusti och från och med den 1 november 2020 ska berörda verksamheter börja rapportera in antecknade uppgifter om det farliga avfallet. Detta rapporteras till det nya avfallsregistret hos Naturvårdsverket.

Regelförändringen berör alla verksamheter som:

  • producerar farligt avfall
  • transporterar farligt avfall
  • tar emot och hanterar farligt avfall i insamlingsverksamhet
  • behandlar farligt avfall
  • mäklar eller handlar med farligt avfall

Exempel på verksamheter som berörs är kontor, frisörer, tryckerier, industrier, bilverkstäder, transportörer och avfallsmottagare.

Den stora skillnaden mellan tidigare och nya regler är att företag och verksamheter ska rapportera in antecknade uppgifter om farligt avfall till ett nytt avfallsregister hos Naturvårdsverket. Hittills har uppgifterna enbart funnits antecknade hos varje verksamhet och behövt redovisas först på begäran av en tillsynsmyndighet.

Har du som verksamhetsutövare frågor om de nya reglerna, så kan du skicka dessa till mejladressen: avfall.mf@boras.se

Viktiga länkar

Läs mer om det nya avfallsregistret för farligt avfall på Naturvårdsverkets webbplatslänk till annan webbplats

Läs mer om hur du rapporterar in på Naturvårdsverkets webbplatslänk till annan webbplats

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Nytt sätt att rapportera farligt avfall från 1 november 2020

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol