Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Försäljning av elektroniska cigaretter

Du som tänker sälja e-cigaretter och påfyllningsbehållare måste anmäla det till kommunen innan du börjar försäljningen (använd dig av antingen e-tjänsten eller anmälningsblanketten nedtill, under rubriken Självservice).

Om försäljningen upphör ska du göra en avanmälan (detta kan du göra via e-tjänsten nedtill, under Självservice).

Program för egenkontroll

Vid försäljning av e-cigaretter är du skyldig att kontrollera försäljningen, och du måste själv ta fram ett program för egenkontroll (en mall finns längre ned på denna webbplats). Där ska det bland annat framgå hur du kontrollerar åldersgränser och märkning av produkterna. Skicka in programmet för egenkontroll till Miljöförvaltningen tillsammans med din ansökan (adress framgår i handlingarna nedtill).

Vad det kostar

Vid en anmälan av försäljning av e-cigaretter tas det ut en registreringsavgift motsvarande en timmes tillsynstid. Det kostar inte mer om du samtidigt anmäler tobaks- och folkölsförsäljning. En årlig tillsynsavgift faktureras säljare av e-cigaretter.

taxor för nya tillstånd och tillsyn gällande försäljning av tobak och e-cigaretter och/eller påfyllningsbehållare Öppnas i nytt fönster..

Regler för försäljning av e-cigaretter

För att få sälja e-cigaretter måste du

  • vara säker på att personen som köper e-cigaretter eller påfyllningsbehållare är minst 18 år.
  • ha en tydlig skylt med information om åldersgränsen, helst vid kassan.
  • kontrollera att e-cigaretterna eller påfyllningsbehållare som du säljer i din butik är märkta på rätt sätt. Förpackningarna måste vara märkta med svensk hälsovarning och innehålla ett informationsblad och en innehållsdeklaration.

Lagen om e-cigaretter och påfyllningsbehållare på finns i sin helhet på riksdagen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunen och polisen kontrollerar butikerna där produkterna säljs.

Om du bryter mot reglerna kan du få förbud för att sälja e-cigaretter eller påfyllnadsbehållare. Vid allvarliga brister kan du också få böter eller fängelse.

Nedtill finns två dekaler, i olika storlekar, för 18-årsgräns av inköp av e-cigaretter och påfyllnadsbehållare. Dessa dekaler kan du skriva ut och sätta upp på ditt försäljningsställe. Med dekalerna synliggör du att det är åldersgräns för inköp av e-cigaretter och påfyllnadsbehållare.

Egenkontrollprogram, information och dekaler kring e-cigaretter och påfyllningsbehållare

Kontakta tillsynshandläggare

Vill du ha mer information om regler kring elektroniska cigaretter, vänd dig då till Miljöförvaltningens tillståndsenhet via kontaktuppgifterna nedtill.

Webbsidan med ett kugghjul, ikon.

Självservice

Försäljning av folköl, e-cigaretter och påfyllningsbehållare

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Försäljning av elektroniska cigaretter

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender