Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Coronaviruset och covid-19

Borås Stads samlade information samt frågor och svar om coronaviruset och covid-19.

Försäljning av elektroniska cigaretter

Anmäl eller avanmäl försäljning av elektroniska cigaretter

Från och med 1 juli 2017 har Sverige fått en ny lagstiftning för försäljning av elektroniska cigaretter (e-cigaretter) och påfyllningsbehållare.

Du som tänker sälja e-cigaretter och påfyllningsbehållare måste anmäla det till kommunen innan du börjar försäljningen (använd dig av antingen e-tjänsten eller anmälningsblanketten nedtill, under rubriken Självservice). Om försäljningen upphör ska du göra en avanmälan (detta kan du göra via e-tjänsten nedtill, under Självservice).

Program för egenkontroll

Vid försäljning av e-cigaretter är du skyldig att kontrollera försäljningen, och du måste själv ta fram ett program för egenkontroll (en mall finns längre ned på denna webbplats). Där ska det bland annat framgå hur du kontrollerar åldersgränser och märkning av produkterna. Skicka in programmet för egenkontroll till Miljöförvaltningen tillsammans med din ansökan (adress framgår i handlingarna nedtill).

Vad det kostar

Vid en anmälan av försäljning av e-cigaretter tas det ut en registreringsavgift motsvarande en timmes tillsynstid (se närmaste länk nedtill för aktuell taxa och det kostar inte mer om du samtidigt anmäler tobaks- och folkölsförsäljning). En årlig tillsynsavgift faktureras säljare av e-cigaretter, mer information finns att läsa under taxor år 2019 för nya tillstånd och tillsyn gällande försäljning av tobak och e-cigaretter och/eller påfyllningsbehållareöppnas i nytt fönster.

Regler för försäljning av e-cigaretter

För att få sälja e-cigaretter måste du

 • vara säker på att personen som köper e-cigaretter eller påfyllningsbehållare är minst 18 år.
 • ha en tydlig skylt med information om åldersgränsen, helst vid kassan.
 • kontrollera att e-cigaretterna eller påfyllningsbehållare som du säljer i din butik är märkta på rätt sätt. Förpackningarna måste vara märkta med svensk hälsovarning och innehålla ett informationsblad och en innehållsdeklaration.

Lagen om e-cigaretter och påfyllningsbehållare på finns i sin helhet på riksdagen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunen och polisen kontrollerar butikerna där produkterna säljs.

Om du bryter mot reglerna kan du få förbud för att sälja e-cigaretter eller påfyllnadsbehållare. Vid allvarliga brister kan du också få böter eller fängelse.

Nedtill finns två dekaler, i olika storlekar, för 18-årsgräns av inköp av e-cigaretter och påfyllnadsbehållare. Dessa dekaler kan du ladda ner och sätta upp på ditt försäljningsställe. Med dekalerna synliggör du att det är åldersgräns för inköp av e-cigaretter och påfyllnadsbehållare.

Kontaktuppgifter till tillsynshandläggare

Vill du ha mer information om regler kring elektroniska cigaretter, vänd dig då till Miljöförvaltningens tillsynshandläggare:

E-post: eva.forsgren@boras.se, telefonnummer: 033-35 81 30

E-post: evelina.ohman@boras.se, telefonnummer: 033-35 31 29

l

Självservice

Anmälan om försäljning av elektroniska cigaretter

Anmälan om registrering av e-cigaretter med mera

Information om lag kring elektroniska cigaretter

Egenkontrollprogram för e-cigaretter och påfyllningsbehållare

Dekal 18-år e-cigaretter 125 millimeter

Dekal 18-år e-cigaretter 70 millimeter

p

Kontakt

Senast ändrad: 2020-01-22 17.06

Ändrad av:

Dela sidan: Försäljning av elektroniska cigaretter

g q n C

y Nyheter

 • 2020-07-03 13.06

  Telefonin fungerar igen

  UPPDATERAD|2020-07-04 10:35 En fiberkabel i Göteborgs innerstad blev igår avgrävd vilket påverkade telefonin i Borås Sta...

y Nyheter

 • En telefon med knappsats
 • 2020-07-03 13.06

  Telefonin fungerar igen

  UPPDATERAD|2020-07-04 10:35 En fiberkabel i Göteborgs innerstad blev igår avgrävd vilket påverkade telefonin i Borås Sta...
 • En kastrull på en öppen eld. 

o Kalender

 • t 2020-08-20 13.15
  Samhällsbyggnadsnämndens sessionssal plan 7, Stadshuset, Kungsgatan 55

  Samhällsbyggnadsnämnden, sammanträde 2020-08-20
  Samhällsbyggnadsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom plan- och byggnadsväsendet och har det närmaste inseendet över ...

 • Kommunstyrelsen sammanträder

p

Kontakt