Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Försäljning av elektroniska cigaretter

Anmäl eller avanmäl försäljning av elektroniska cigaretter

Från och med 1 juli 2017 har Sverige fått en lagstiftning för försäljning av elektroniska cigaretter (e-cigaretter) och påfyllningsbehållare.

Du som tänker sälja e-cigaretter och påfyllningsbehållare måste anmäla det till kommunen innan du börjar försäljningen (använd dig av antingen e-tjänsten eller anmälningsblanketten nedtill, under rubriken Självservice). Om försäljningen upphör ska du göra en avanmälan (detta kan du göra via e-tjänsten nedtill, under Självservice).

Program för egenkontroll

Vid försäljning av e-cigaretter är du skyldig att kontrollera försäljningen, och du måste själv ta fram ett program för egenkontroll (en mall finns längre ned på denna webbplats). Där ska det bland annat framgå hur du kontrollerar åldersgränser och märkning av produkterna. Skicka in programmet för egenkontroll till Miljöförvaltningen tillsammans med din ansökan (adress framgår i handlingarna nedtill).

Vad det kostar

Vid en anmälan av försäljning av e-cigaretter tas det ut en registreringsavgift motsvarande en timmes tillsynstid (se närmaste länk nedtill för aktuell taxa och det kostar inte mer om du samtidigt anmäler tobaks- och folkölsförsäljning). En årlig tillsynsavgift faktureras säljare av e-cigaretter, mer information finns att läsa under taxor för nya tillstånd och tillsyn gällande försäljning av tobak och e-cigaretter och/eller påfyllningsbehållare Öppnas i nytt fönster..

Regler för försäljning av e-cigaretter

För att få sälja e-cigaretter måste du

 • vara säker på att personen som köper e-cigaretter eller påfyllningsbehållare är minst 18 år.
 • ha en tydlig skylt med information om åldersgränsen, helst vid kassan.
 • kontrollera att e-cigaretterna eller påfyllningsbehållare som du säljer i din butik är märkta på rätt sätt. Förpackningarna måste vara märkta med svensk hälsovarning och innehålla ett informationsblad och en innehållsdeklaration.

Lagen om e-cigaretter och påfyllningsbehållare på finns i sin helhet på riksdagen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunen och polisen kontrollerar butikerna där produkterna säljs.

Om du bryter mot reglerna kan du få förbud för att sälja e-cigaretter eller påfyllnadsbehållare. Vid allvarliga brister kan du också få böter eller fängelse.

Nedtill finns två dekaler, i olika storlekar, för 18-årsgräns av inköp av e-cigaretter och påfyllnadsbehållare. Dessa dekaler kan du skriva ut och sätta upp på ditt försäljningsställe. Med dekalerna synliggör du att det är åldersgräns för inköp av e-cigaretter och påfyllnadsbehållare.

Egenkontrollprogram, information och dekaler kring e-cigaretter och påfyllningsbehållare

Information om lag kring elektroniska cigaretter Pdf, 215 kB, öppnas i nytt fönster.
Egenkontrollprogram för e-cigaretter och påfyllningsbehållare Pdf, 259.9 kB, öppnas i nytt fönster.
Dekal 18-år e-cigaretter 125 millimeter Pdf, 836.3 kB, öppnas i nytt fönster.
Dekal 18-år e-cigaretter 70 millimeter Pdf, 836.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Kontakta tillsynshandläggare

Vill du ha mer information om regler kring elektroniska cigaretter, vänd dig då till Miljöförvaltningens tillståndsenhet via kontaktuppgifterna nedtill.

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Försäljning av elektroniska cigaretter

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • En flygbild över Pulsenområdet i Borås.

  Publicerad den

  Tyck till om Pulsenområdet

  Det pulserar i Pulsenområdet! Det ska byggas bostäder, kontor och mötesplatser och inte minst ska den stora gröna Viskans park gå rakt igenom området. Men innan vi sätter spaden i marken vill vi veta ...
 • Skiss över Borås nya torg vid Västerbrogatan. 

  Publicerad den

  Se så fint Borås nya torg kommer bli!

  För tillfället är området vid gamla Postenhuset en byggarbetsplats. Men håll ut, här växer nämligen ett helt nytt torg fram, granne med Viskan, dränkt i härlig kvällssol och med utsikt över den vackra...


 • Publicerad den

  Creative Innovation - ny ansökningsperiod

  Behöver ditt företag en nystart? En energikick för att sätta nya mål? Perfekt, för nu har ansökan till år två av Creative Innovation öppnat.
Ikon: Kalender

Kalender