Borås Stads logotyp till startsidan
Borås Stads logotyp, till startsidan

Meny

Meny

Borås Stads logotyp, till startsidan

Försäljning av elektroniska cigaretter

Anmäl eller avanmäl försäljning av elektroniska cigaretter

Från och med 1 juli 2017 har Sverige fått en lagstiftning för försäljning av elektroniska cigaretter (e-cigaretter) och påfyllningsbehållare.

Du som tänker sälja e-cigaretter och påfyllningsbehållare måste anmäla det till kommunen innan du börjar försäljningen (använd dig av antingen e-tjänsten eller anmälningsblanketten nedtill, under rubriken Självservice). Om försäljningen upphör ska du göra en avanmälan (detta kan du göra via e-tjänsten nedtill, under Självservice).

Program för egenkontroll

Vid försäljning av e-cigaretter är du skyldig att kontrollera försäljningen, och du måste själv ta fram ett program för egenkontroll (en mall finns längre ned på denna webbplats). Där ska det bland annat framgå hur du kontrollerar åldersgränser och märkning av produkterna. Skicka in programmet för egenkontroll till Miljöförvaltningen tillsammans med din ansökan (adress framgår i handlingarna nedtill).

Vad det kostar

Vid en anmälan av försäljning av e-cigaretter tas det ut en registreringsavgift motsvarande en timmes tillsynstid (se närmaste länk nedtill för aktuell taxa och det kostar inte mer om du samtidigt anmäler tobaks- och folkölsförsäljning). En årlig tillsynsavgift faktureras säljare av e-cigaretter, mer information finns att läsa under taxor år 2019 för nya tillstånd och tillsyn gällande försäljning av tobak och e-cigaretter och/eller påfyllningsbehållareöppnas i nytt fönster.

Regler för försäljning av e-cigaretter

För att få sälja e-cigaretter måste du

 • vara säker på att personen som köper e-cigaretter eller påfyllningsbehållare är minst 18 år.
 • ha en tydlig skylt med information om åldersgränsen, helst vid kassan.
 • kontrollera att e-cigaretterna eller påfyllningsbehållare som du säljer i din butik är märkta på rätt sätt. Förpackningarna måste vara märkta med svensk hälsovarning och innehålla ett informationsblad och en innehållsdeklaration.

Lagen om e-cigaretter och påfyllningsbehållare på finns i sin helhet på riksdagen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kommunen och polisen kontrollerar butikerna där produkterna säljs.

Om du bryter mot reglerna kan du få förbud för att sälja e-cigaretter eller påfyllnadsbehållare. Vid allvarliga brister kan du också få böter eller fängelse.

Nedtill finns två dekaler, i olika storlekar, för 18-årsgräns av inköp av e-cigaretter och påfyllnadsbehållare. Dessa dekaler kan du ladda ner och sätta upp på ditt försäljningsställe. Med dekalerna synliggör du att det är åldersgräns för inköp av e-cigaretter och påfyllnadsbehållare.

Kontakta tillsynshandläggare

Vill du ha mer information om regler kring elektroniska cigaretter, vänd dig då till Miljöförvaltningens tillståndsenhet via kontaktuppgifterna nedtill.

l

Självservice

Anmälan om försäljning av elektroniska cigaretter

Anmälan om registrering av e-cigaretter med mera

Information om lag kring elektroniska cigaretter

Egenkontrollprogram för e-cigaretter och påfyllningsbehållare

Dekal 18-år e-cigaretter 125 millimeter

Dekal 18-år e-cigaretter 70 millimeter

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad: 2020-08-17 11.06

Ändrad av:

Dela sidan: Försäljning av elektroniska cigaretter

g q n C
Ikon: tidning

Nyheter

 • En person som slänger skräp.

  Publicerad den

  Nytt sätt att rapportera farligt avfall

  Från och med den 1 november ska alla verksamheter som på något vis hanterar farligt avfall börja rapportera in det till ett nytt avfallsregister hos Naturvårdsverket.
 • En drönarbild över Södra torget med dess omgivningar.

  Publicerad den

  Stabilt näringslivsklimat i Borås

  Borås visar ett stabilt näringslivsklimat i Svenskt Näringslivs årliga ranking. Bland landets femton största kommuner hamnar Borås på en andraplats.
Ikon: Kalender

Kalender