Den som säljer livsmedel är ansvarig för att informationen på dem är korrekt. Informationen ska vara på svenska, lätt att förstå och får inte vilseleda.
Lista med uppgifter som är obligatoriska att märka på färdigförpackade livsmedel.
- Beteckning (namn som beskriver vad det är för slags livsmedel)
- Ingrediensförteckning
- Allergenmärkning
- Mängd av vissa ingredienser eller kategorier av ingredienser
- Nettokvantitet
- Bäst före-dag eller sista förbrukningsdag
- Förvaringsanvisning
- Kontaktuppgift för tillverkare, förpackare eller säljare
- Ursprung (endast i vissa fall)
- Bruksanvisning (endast i vissa fall)
- Verklig alkoholhalt (endast i vissa fall)
- Näringsdeklaration (obligatoriskt i de flesta fall)
- Särskilda märkningsregler för vissa livsmedel
Allergener
De livsmedel som kan ge allergiska reaktioner ska framhävas i ingrediensförteckningar för konsumenternas säkerhet.
- Spannmål med gluten (till exempel vetemjöl, råg, korn och havre),
- kräftdjur,
- ägg,
- fisk,
- jordnötter,
- sojabönor (inklusive till exempel sojalecitin som finns i margarin),
- mjölk (med och utan laktos till exempel vasslepulver, smör och mjölkpulver),
- nötter det vill säga mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistachmandel, macadamianöt,
- selleri (till exempel i buljong),
- senap (till exempel i majonnäs),
- sesamfrön,
- svaveldioxid och sulfit från 10 mg/kg eller 10 mg/l SO2 i färdig produkt,
- lupin,
- blötdjur (till exempel musslor).
Listan gäller även produkter av dessa livsmedel.
Distansförsäljning
Vid distansförsäljning ska obligatorisk märkning, utom datum för hållbarhet, finnas före köpet. Till exempel vid presentkortsbeställningar och vid köp av matkassar.
Ursprungsmärkning
Kött från nöt, får, gris, get och fjäderfä ska vara ursprung märkta med ursprung.
Nedfrysningsdatum för kött och fisk
Nedfrysningsdatum (eller första nedfrysningsdatum om produkten har frysts in mer än en gång) ska anges för fryst kött, frysta köttberedningar, frysta obearbetade fiskeriprodukter.
Obligatorisk näringsdeklaration
Förpackade livsmedel ska, med vissa undantag, märkas med näringsdeklaration. Det som ska ingå är energivärde, fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter, protein och salt.
Det finns krav på information vid försäljning av oförpackade livsmedel, till exempel på restauranger och i butiker.
- Om kunden handlar över disk, till exempel bröd eller take-away, ska man på begäran kunna få alla obligatoriska märkningsuppgifter som ingredienser och bäst före dag.
- Om kunden äter maten på plats i restaurang ska restaurangen kunna lämna uppgift om maten innehåller något allergen. Information ska lämnas skriftligt /muntligt. Kunden ska veta att man har rätt till det genom skylt eller anslag
Teckenstorlek
Minsta tillåtna teckenstorlek är 1,2 millimeter på stora förpackningar och 0,9 millimeter på små förpackningar (små förpackningar innebär att största ytan är mindre än 80 kvadratcentimeter).
Livsmedelsverket
har mer information om märkning