Meny

Meny

Vilseled inte dina kunder

Visste du att det är förbjudet att uppge felaktiga namn eller ha falska påståenden om mat? Det du säljer ska stämma överens med vad det verkligen är så att konsumenten inte blir lurad. Vanliga fel som upptäckts vid livsmedelskontroller gäller felaktigt namn eller beteckning på fetaost, parmaskinka och parmesanost.

Ofta förekommande fel

I menyn kan det till exempel stå fetaost medan det som serveras är en billigare ost, lik fetaost, men som är gjord på till exempel komjölk istället för får- och getmjölk eller så är osten inte gjord i Grekland, vilket är ett krav. Det är även vanligt att det står parmaskinka på menyn men att det som serveras är annan lufttorkad skinka. Det gäller också parmesanost fast det ofta är till exempel grano padano som används. Dessa ostar är båda ursprungsskyddade och därför ska rätt namn användas till rätt ost.

Ursprungsskydd

Både fetaost, parmaskinka (Prosciutto di Parma) och parmesan (Parmigiano reggiano) är skyddade ursprungsbeteckningar. Det innebär att bara varor som uppfyller kraven på till exempel geografiskt ursprung, tillverkningsmetod får ha de beteckningarna.

Fetaost

Feta får endast användas om ost som tillverkats i Grekland och som är gjord av fårmjölk eller en blandning av fårmjölk och getmjölk. Ost som är gjord på annat sätt eller på annan plats får inte kallas fetaost i menyn utan måste istället kallas för till exempel salladsost.

Parmaskinka

Parmaskinka/Prosciutto di Parma får endast användas om skinka som tillverkats enligt speciella, traditionella metoder i provinsen Parma. Endast skinka som märkts med symbolen med en ”hertigkrona” med ordet Parma får kallas parmaskinka/Prosciutto di Parma. Annan lufttorkad skinka får inte kallas parmaskinka i menyn.

Prosciutto är det italienska ordet för skinka. Prosciutto crudo betyder ordagrant rå skinka, det vill säga skinka som inte är kokad. Prosciutto crudo är alltså inte samma sak som parmaskinka.

Mozzarella

Buffelmozzarella och mozzarella är båda skyddade beteckningar. Om det står buffelmozzarella ska det vara Mozzarella di bufala. Står det mozzarella ska det vara mozzarella. Livsmedel som pizzarella får inte användas som mozzarella.

Falska påståenden

Påståenden om livsmedel är lika viktigt som rätt namn på rätt livsmedel. Exempel på påståenden är till exempel ekologiskt, krokfångad, svenskt, kommer från en viss gård. Även påståenden om köttdetaljer som fläskfilé, oxfilé och andra styckningsdetaljer måste vara korrekt. Fläskfilé är till exempel inte samma sak som fläskytterfilé. Står det oxfilé på menyn är de det som ska serveras och inte annan köttdetalj från nöt.

Kunskapen är viktig

Det här är en information som är viktig i flera led i livsmedelskedjan. Både de som serverar och säljer ska ha information om det. Även grossisterna som beställningarna kommer till behöver den här information så de levererar rätt till beställaren. Informationen är viktig så konsumenten inte blir lurade.

Livmedelsverketslänk till annan webbplats webbplats hitta du mer om skyddade beteckningar.

p

Kontakt

Senast ändrad: 2019-09-03 12.14

Ändrad av:

Dela sidan: Vilseled inte dina kunder

g q n C

y Nyheter

 • 2019-09-13 11.24

  Nu ska Stadshusets entré byggas om

  På måndag den 16 september påbörjas arbetet med att bygga om Stadshusets entré. Huvudentrén mot Kungsgatan stängs och be...
 • 2019-09-10 15.25

  Passa på att tycka till om oss!

  Är du en av de 1 600 boråsare som har fått brev från Statistiska centralbyrån? I medborgarundersökningen har du möjlighe...

y Nyheter

 • Stadshuset.
 • 2019-09-13 11.24

  Nu ska Stadshusets entré byggas om

  På måndag den 16 september påbörjas arbetet med att bygga om Stadshusets entré. Huvudentrén mot Kungsgatan stängs och be...
 • Ministrar med fler inviger EMC genom att vattna ett nyplanterat träd.

o Kalender

 • Företagslunch
 • Kommunstyrelsen sammanträder

p

Kontakt