Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Vanliga frågor och svar kring serveringstillstånd

Här hittar du de vanligaste frågorna (samt svaren på dessa) som Tillståndsenheten får kring serveringstillstånd. Har du några frågor utöver de som står nedtill är du välkommen att höra av dig till oss på Tillståndsenheten, kontaktuppgifterna hittar du längst ned på denna sida.

Vill du stadigvarande kunna servera alkohol i exempelvis en restaurang är ansökningsavgiften 13 500 kronor. Därutöver kan avgift för kunskapsprov tillkomma på 1 500 kronor per person och tillfälle. För mer information om avgifter, gå in på taxor 2019 för ansökan om serveringstillstånd med mera.

Det beror på vilket tillstånd du söker och hur snabbt du skickar in de underlag som krävs för utredningen. Här kan du själv påverka handläggningstiden! Tillståndsenheten ger besked eller fattar beslut inom tre veckor från det att en ansökan är komplett. En komplett ansökan innebär att du skickat in de underlag som efterfrågats samt att yttrandena från våra samverkansmyndigheter (exempelvis polisen, räddningstjänsten, skatteverket) kommit in. Mer information om de olika tillstånden för servering av alkohol finns att läsa på information om alkohollagen Länk till annan webbplats..

I dag är det möjligt att få ett stadigvarande serveringstillstånd fram till kl. 02.30. Stadigvarande tillstånd har de allra flesta restauranger och nattklubbar. Vid särskilda tillfällen kan den senare tiden utökas, efter ansökan om detta.

Oavsett vilket slags tillstånd du söker ställs vissa krav på din personliga lämplighet, lokalen/platsen där serveringen ska genomföras, och på den mat du tänker servera. Kontakta gärna Tillståndsenheten så berättar vi mer; tillstandsenheten@boras.se eller tel.nr: 033-35 87 70.

Om du ska öppna en restaurang eller nattklubb med alkoholservering måste alltid ett tillstånd sökas. Detsamma gäller om du tillfälligt vill servera alkohol vid en festival eller stadsfest. Det finns tillfällen när tillstånd inte måste sökas. Om du exempelvis vill servera alkohol privat vid ett enstaka tillfälle på ett bröllop, finns möjligheter att göra detta utan tillstånd. Hör gärna av dig så berättar vi mer om de förutsättningar som gäller; tillstandsenheten@boras.se eller tel.nr: 033-35 87 70

Kunskapsprov krävs inte; om du skrivit ett kunskapsprov under de senaste tre åren gällande det tillstånd du nu vill ansöka om, eller har skrivit provet för mer en tre år sedan men senast på treårsdagen efter att provet skrevs bedriver en verksamhet med tillstånd att servera alkohol. Kontakta gärna Tillståndsenheten så berättar vi mer; tillstandsenheten@boras.se eller tel.nr: 033-35 87 70.

Tillståndsenheten tar emot ansökningar och handlägger ärenden som gäller alkoholservering i Borås. Oss når du på tillstandsenheten@boras.se eller telefonnummer: 033-35 87 70. Du kan även ansöka direkt om tillstånd via vår E-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontaktuppgifter; tillstandsenheten@boras.se eller telefonnummer: 033-35 87 70.
Telefontider: måndag, torsdag, fredag kl. 9.00-11.30, tisdag, onsdag kl. 13.00-15.00.

Det är omständigheterna bakom konkursen som är avgörande i den lämplighetsprövning som görs. Även seriösa aktörer kan göra konkurs och ska kunna beviljas ett (nytt) serveringstillstånd.

Ja, som innehavare av serveringstillstånd är du skyldig att anmäla detta till kommunen. I annat fall kan ditt tillstånd komma att återkallas. Anmälan görs via vår E-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Nej, du får aldrig i förväg blanda egna shots eller färdigblanda spritdrinkar i flaskor. Däremot kan du göra en alkoholfri drinkbas i förväg och sedan, efter en direktbeställning av gäst på plats, tillsätta alkoholen i drinken som personen beställt.

Ja, ditt serveringstillstånd är bundet inte bara till dig som person eller bolaget som har serveringstillståndet, utan även till den tillståndsgivna lokalen.

Nej, privata fester med medhavd alkohol får inte hållas i lokaler som används för servering.

Ja, under förutsättning att priset på mat och alkoholfria drycker också omfattas. Priserna ska sänkas proportionellt.

Nej, det är aldrig tillåtet för en gäst (eller krögare och personal) att ta med sig alkoholdrycker från restaurangen.

Att man fyllt 20 år och att tillståndshavaren anmält personen som serveringsansvarig personal. Detta görs via vår E-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Nej, inte ens som kompensation för dålig service eller liknande. Däremot är det tillåtet att bjuda på mat och kaffe.

Från den 1 juli 2019 gäller en annan lagstiftning och det är inte längre tillåtet att röka på uteserveringar eller vid entrén till en restaurang och uteservering. Det är tillståndshavarens ansvar att se till att detta inte görs. Från den 1 juli 2019 måste också den som vill sälja tobaksvaror ansöka om tillstånd hos kommunen.

Från den 1 juli 2019 behöver tillståndshavare:

 • Sätta upp skyltar som informerar om rökförbudet (om ni önskar skyltar, kontakta oss på Tillståndsenheten så kan vi hjälpa er med detta).
 • Ta bort askkoppar från rökfria miljöer.
 • Vid behov informera om rökförbudet. Om en person trots tillsägelser röker ska den avvisas. Det finns dock ingen rätt för er att avlägsna en person som röker, det får endast polisen och ordningsvakter göra.

Lagen säger inget inom vilket avstånd rökning får ske utanför till exempel en entré utan en bedömning får göras från fall till fall. Gäster ska kunna besöka ett serveringsställe utan att behöva gå igenom rök och rök får inte komma in på restaurangen eller in på uteserveringen från någon som står och röker i närheten.

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Vanliga frågor och svar kring serveringstillstånd

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • En flygbild över Pulsenområdet i Borås.

  Publicerad den

  Tyck till om Pulsenområdet

  Det pulserar i Pulsenområdet! Det ska byggas bostäder, kontor och mötesplatser och inte minst ska den stora gröna Viskans park gå rakt igenom området. Men innan vi sätter spaden i marken vill vi veta ...
 • Skiss över Borås nya torg vid Västerbrogatan. 

  Publicerad den

  Se så fint Borås nya torg kommer bli!

  För tillfället är området vid gamla Postenhuset en byggarbetsplats. Men håll ut, här växer nämligen ett helt nytt torg fram, granne med Viskan, dränkt i härlig kvällssol och med utsikt över den vackra...


 • Publicerad den

  Creative Innovation - ny ansökningsperiod

  Behöver ditt företag en nystart? En energikick för att sätta nya mål? Perfekt, för nu har ansökan till år två av Creative Innovation öppnat.
Ikon: Kalender

Kalender