Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Coronaviruset och covid-19

Borås Stads samlade information samt frågor och svar om coronaviruset och covid-19.

Vanliga frågor och svar kring serveringstillstånd

Här hittar du de vanligaste frågorna (samt svaren på dessa) som Tillståndsenheten får kring serveringstillstånd. Har du några frågor utöver de som står nedtill är du välkommen att höra av dig till oss på Tillståndsenheten, kontaktuppgifterna hittar du längst ned på denna sida.

1. Vad kostar en ansökan om serveringstillstånd?

Vill du stadigvarande kunna servera alkohol i exempelvis en restaurang är ansökningsavgiften 13 500 kronor. Därutöver kan avgift för kunskapsprov tillkomma på 1 500 kronor per person och tillfälle. För mer information om avgifter, gå in på taxor 2019 för ansökan om serveringstillstånd med mera.

2. Hur söker jag tillstånd för att få servera eller provsmaka alkoholdrycker?

Alla serveringstillstånd kan du söka via vår E-tjänstlänk till annan webbplats.

3. Hur lång tid tar det att få ett tillstånd att servera alkoholdrycker?

Det beror på vilket tillstånd du söker och hur snabbt du skickar in de underlag som krävs för utredningen. Här kan du själv påverka handläggningstiden! Tillståndsenheten ger besked eller fattar beslut inom tre veckor från det att en ansökan är komplett. En komplett ansökan innebär att du skickat in de underlag som efterfrågats samt att yttrandena från våra samverkansmyndigheter (exempelvis polisen, räddningstjänsten, skatteverket) kommit in. Mer information om de olika tillstånden för servering av alkohol finns att läsa på information om alkohollagenlänk till annan webbplats.

4. Hur länge får man servera alkoholdrycker i Borås?

I dag är det möjligt att få ett stadigvarande serveringstillstånd fram till kl. 02.30. Stadigvarande tillstånd har de allra flesta restauranger och nattklubbar. Vid särskilda tillfällen kan den senare tiden utökas, efter ansökan om detta.

5. Vad krävs för att få servera alkoholdrycker?

Oavsett vilket slags tillstånd du söker ställs vissa krav på din personliga lämplighet, lokalen/platsen där serveringen ska genomföras, och på den mat du tänker servera. Kontakta gärna Tillståndsenheten så berättar vi mer;