Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Om tobakslagstiftningen för dig som är verksamhetsutövare

Från 1 juli 2019 gäller en ny tobakslag. I lagen anges det bland annat var rökförbudet gäller samt vilka produkter som är förbjudna att röka på dessa platser.

Rökförbudet gäller på alla offentliga platser och lokaler dit allmänheten har tillträde till. Det innebär att rökförbudet gäller såväl inomhus som utomhus.

Lagen innebär att det är förbjudet att röka på till exempel uteserveringar, idrottsplatser, lekplatser, busskurer och perronger. Rökförbudet gäller även utanför lokaler (vid entréer) som allmänheten har tillgång till, som till exempel butiker, biografer, bibliotek, vårdcentraler med mera.

Det är också förbjudet att röka vattenpipa på de offentliga platser som anges i lagen. Detta gäller även vattenpipor som inte innehåller tobak. Eftersom det är förbjudet att röka inomhus och utomhus på serveringsställen såsom restauranger och caféer innebär det i praktiken ett förbud mot så kallade vattenpipscaféer. Föreningslokaler omfattas också av förbudet, eftersom de räknas som offentlig plats.

Tobakslagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På platser där rökförbud gäller är det förbjudet att:

  • röka tobak
  • röka örtprodukter
  • använda e-cigaretter
  • använda njutningsmedel som motsvarar rökning, men som inte innehåller tobak, exempelvis smaksatta stenar, vattenpipa
  • inhalera tobak som förångats eller upphettats på annat sätt, exempelvis vattenpipa.

Undantag från rökförbudet

I en restaurang får ägaren upplåta ett rum för enbart rökning, ett så kallat rökrum. I rökrummet får ingen mat eller dryck tas med in och ingen rök får komma ut i resten av lokalen. Rökrummet får endast utgöra en mindre del av den del av lokalen som gäster har tillträde till.

Mer information

För dig som är näringsidkare och tillhandahåller tobaksprodukter, så finns det mer information på Folkhälsomyndighetens webbplats. På Borås rent och snyggts webbplats har vi samlat några frågor och svar, som berör både allmänheten och dig som verksamhetsutövare, om rör tobakslagen.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Om tobakslagstiftningen för dig som är verksamhetsutövare

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender