Rapport 3 2024
Sammanfattning
Under kvartal 3 har projektets fokus varit att färdigställa teknisk rapport, uppdaterad huvudstudie och naturvärdesinventeringar. Plan för genomförande av riskvärderingsprocessen har tagits fram och en expert avseende utredning av odetonerad ammunition (OXA) har upphandlats.
Det har genomförts regelbundna möten med konsultgruppen och med projektgruppen.
Sammanfattning av de tekniska utredningarna
Rapporten beskriver tekniska lösningar för täckning, muddring, hantering av muddermassor, deponering etc, samt påverkan av olika åtgärdsalternativ på hydrauliken i vattendraget.
Knappt 600 000 ton sediment har bedömts som förorenade. För att reducera riskerna med de förorenade sedimenten kan de muddras eller övertäckas, eller en kombination av metoderna.
Avseende muddring bedöms sugmuddring vara metoden som är praktiskt genomförbar. Massorna får sedan pumpas till en yta för avvattning.
Avvattningsförsök har gjorts på sedimenten och flockningsmedel har tillsatts sedimentprover för att hitta ett lämpligt medel och dosering av detta inför avvattning.
Försök med att blanda förorenade askor från avfallsförbränning med förorenade sediment har gjorts. De visar att särskilt lakningen av metaller blir mindre om de blandas, jämfört med lakning från respektive avfall. Stabilisering av avvattnat sediment med inblandning av två olika askor har alltså uppvisat positiva effekter på avfallens lakegenskaper, men också gett en praktisk bedömning av att sedimentet blir lättare att hantera efter inblandning av askor.
En mycket preliminär bedömning i detta fall är därför att det torde vara möjligt att deponera dessa typer av avfall och resultaten indikerar att avfallen i huvudsak då kommer att behöva deponeras på en deponi för farligt avfall. Avvattning och stabilisering är en förutsättning för detta.
Täckningsalternativet (också tunnskiktstäckning) bedöms svårt att genomföra avseende sanering av Viskans sediment, då sedimenten i projektområdet till stor del är mycket lösa med dålig bärighet och för att bottenytorna sluttar. Detta innebär exempelvis att täckmaterialet kan flyta ut vid utläggning och följa med strömmen istället för att ligga kvar, samt ökad risk för ras och skred på de sluttande ytorna. Det finns därför en risk att förorenade sediment sprids, med mobilisering av föroreningar och tillförsel av material i det redan grunda vattendraget som följd. Om tunnskiktstäckning övervägs som åtgärdsmetod behöver storskaliga pilottester genomföras för att säkerställa metodens genomförbarhet och funktion.
Sammanfattning av fördjupad naturvärdesinventering limnisk miljö
Inventeringsområdet är beläget cirka 2 kilometer sydsydväst om Borås och fortsätter ner till Rydboholm som är cirka 7 kilometer nedströms Borås.
Viskans area i inventeringsområdet är ungefär 42 hektar (ha) och präglas av lugnflytande vatten som i tre områden breder ut sig och utgör naturvärdesbiotopen sjö med naturliga stränder. Resterande delar av inventeringsområdet utgörs av lugnflytande till svagt strömmande å. Sträckan längst söderut har tydligt påverkad hydromorfologi (damm och invallning) och övriga sträckor är mer opåverkade och har därmed i stort sett naturlig hydromorfologi. Nio naturvärdesobjekt har kunnat identifieras där samtliga bedömds hysa påtagligt naturvärde (klass 3). Vattendragets kanter varierar men utgörs till stora delar av svämplan med förekomst av vass och gungfly. Övriga strukturer omfattar bottenvegetation, död ved, sten och korvsjöliknande sjöar. Viskan inom inventeringsområdet är påverkad av föroreningar och hydromorfologisk (vattenreglering) påverkan men bedöms ha påtagligt biotopvärde baserat på viss särskild ekologisk funktion samt bra tillstånd.
Artvärde bedöms till visst respektive påtagligt. Fynd av stormusslor (framförallt äkta målarmussla) samt flertalet fågelobservationer och fladdermöss från förstudien för land ger det högre artvärdet.
Sammanfattning av fördjupad naturvärdesinventering terrest miljö
Inventeringsområdet är beläget söder om Borås intill Viskans östra strand. Området består av två delområden som tillsammans uppgår till ungefär 25 hektar (ha) och består av barrskog, blandskog, våtmark, gräsmark och bebyggelse.
Inventeringsområdet består av fem landskapsområden, kalhygge, myr, skog, tomtmark/infrastruktur och vattendrag/våtmark. Myr och vattendrag/våtmark, bedömdes vara ett värdelandskap med särskilt värde för biologisk mångfald.
Under inventeringen identifierades även sex naturvärdesbiotoper. En bedömdes hysa högt naturvärde, klass 2, och två bedömdes hysa påtagligt naturvärde, klass 3, och tre bedömdes hysa visst naturvärde, klass 4. Vidare identifierades 25 värdearter, 67 värdeelement samt två särskilt skyddsvärda träd.
Riskvärdering
För att underlätta för huvudmannen (Borås Stad), finansiärer och tillsynsmyndigheten att välja det lämpligaste åtgärdsalternativet med en bestämd förväntansnivå, inriktning och omfattning genomförs riskvärdering under oktober till december.
Riskvärderingen genomförs som en flerstegsprocess med diskussioner om övergripande åtgärdsmål, utvärderingskriterier, viktning av kriterier med mera. Utvärderingskriterierna som kommer användas möjliggör att värdera de olika åtgärdsalternativen utifrån ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt perspektiv.
Riskvärderingsprocessen leds av Sweco och kommer pågå under kvartal 4 2024. Sammanställning av processen och val av åtgärdsalternativ kommer ske under januari 2025.
För mer info se projektlägesrapport 2 2024
Delvis reviderad ansvarsutredning
Under juni lämnade Borås Stad in en ansökan om ytterligare medel till länsstyrelsen för att kunna slutföra innevarande fas. Projektet har dragits med förseningar från start vilket tillsammans med andra omständigheter resulterat i ett uppskattat underskott på cirka 6 miljoner kronor. I och med att en ansvarsutredning får vara maximalt ett år gammal när länsstyrelsen lämnar in sin ansökan om ytterligare finansiering till Naturvårdsverket, så har länsstyrelsen uppdaterat ansvarsutredningen från 2018 i de delar som länsstyrelsen ansåg vara relevanta.
I sin nya bedömning har länsstyrelsen räknat upp Borås Stads (inklusive BEMAB) från ett ansvar på 25 procent till ett ansvar på 42,4 procent.
Länsstyrelsen har gjort en ny beräkning av Borås kommun/BEMABs ansvar. Detta ansvar har ökat i och med att de tillkommande ämnena koppar och PFAS till stor del släppts ut från Gässlösas avloppsreningsverk respektive dagvatten. Länsstyrelsen beräknar att 32,4 % av de kända utsläppen kommer från Gässlösa avloppsreningsverk. Därtill bör 10 % läggas till för de utsläpp av metaller som skett och sker från dagvattennätet. Då har inte andelen PAH och olja har räknats in. Detta är samma %-sats för dagvattnet som i den tidigare bedömningen av ansvar. Sammantaget blir detta 42,4 %.
Borås Stad har svarat länsstyrelsen.
Borås Stad ifrågasätter den av Länsstyrelsen föreslagna ansvarsfördelningen, vilken Staden ämnar se över närmare för att därefter återkomma till Länsstyrelsen med synpunkter. Borås Stad är därför inte beredda att, i nuläget, föra diskussioner angående ett avtal för fördelningen av projektets kostnader under de två kvarvarande faserna.
Borås Stad avser att inkomma med synpunkter till länsstyrelsen i början på 2025. Fram tills att alla finansierande parter kommit överens om vilken ansvarsfördelning som ska gälla för resterande del av den åtgärdsförberedande fasen samt de två kommande faserna, tillståndsprocessen och genomförande av åtgärd, pausas projektet. Det som återstår att genomföra innan dess är riskvärderingsprocessen, arbetsmiljöplan samt framtagande av riskanalys för OXA i Viskan.
Möten
I projekt av den här digniteten så är möten en stor och viktig del av den interna kommunikationen inom projektet. Det är många korta avstämningar mellan olika funktioner i projektet och mera regelbundna möten i stora och små grupper. Nedan redovisas de av störst betydelse för projektet:
Avstämningsmöten konsultgrupp
Avstämning med hela konsultgruppen har skett under ett tillfälle. Det har varit många avstämningar i mindre grupper för att hantera specifika frågor.
Projektgruppsmöten
Möten med projektgruppen sker månadsvis. Ett ordinarie möte har genomförts under andra kvartalet. I projektgruppen sitter representanter för projektet, länsstyrelsen, miljöförvaltningen och SGI.
Styrgruppsmöten
Ett möte har skett under kvartal 3.
Ekonomisk redovisning
Av det ekonomiska utfallet för andra kvartalet kan man konstatera att projektet ligger under prognosen. Den största posten har varit inom de tekniska utredningarna som i stort sett är slutförda.
Kommande kvartal
Under kvartal fyra ligger fokus på att genomföra riskvärderingsprocessen. Inga nya rapporter väntas bli klara innan årsskiftet.
En riskanalys med avseende på odetonerad ammunition (OXA) i Viskan påbörjas under oktober och färdigställas i januari 2025. I den ingår en riskbedömning vid åtgärd, bedömt undersökningsbehov och uppskattad kostnad för sanering av OXA inför miljöåtgärd av sediment.
Som vanligt hittar ni den mest uppdaterade informationen om projektet här på projektets hemsida. Rapporter och andra dokument finns tillgängliga via plattformen iBinder, och kan erhållas genom kontakt med projektledare.
Nytt på plattformen är bland annat:
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Borås Stad krokar arm med Ulricehamns kommun – 48 städer i kraftsamling för klimatet
Borås Stad krokar arm med Ulricehamns kommun och 46 andra svenska städer i klimatarbetet. Tillsammans med Viable Cities ...
-
Publicerad
Borås Stad får prestigefylld utmärkelse i EU:s Access City Award
Idag fick Borås Stad en prestigefylld Special Mention i EU:s Access City Award, en utmärkelse som uppmärksammar städer s...
-
Publicerad
Ny järnväg till Göteborg - träffa Trafikverket
Har du frågor om vad planering och bygge av ny järnväg Borås-Göteborg kan innebära? Idag, tisdag 26 december, kan du stä...
-
Publicerad
Klimatrådslagets förslag överlämnade till Borås Stad
Idag har deltagarna i Borås klimatrådslag lämnat över sina sex rekommendationer och 23 förslag för ett mer klimatvänligt...
-
Publicerad
Klimatrådslag i Borås – invånarnas förslag lämnas snart till politiken
Helgen den 16–17 november samlades ett 40-tal boråsare på Navet Science Center för att delta i Borås första klimatrådsla...
-
Publicerad
Borås är en bättre cykelstad
I alla fall till skillnad från tidigare år, visar årets resultat av Cyklistvelometern. Undersökningen tar tempen på hur ...