Sanering av Viskan - rapport 1 2025
Sammanfattning
Under kvartal 1 har projektets fokus varit att slutföra huvudstudien och att ta fram program för miljökontroll samt arbetsmiljöplan och riskanalys för odetonerad ammunition. Sammanfattningar av rapporterna finns nedan.
Projektet har även varit arrangör av och värd för Renare Marks vårmötes årliga studiebesök.
Sammanfattning av huvudstudien
Borås industriella historia har lett till omfattande föroreningar i Viskan, särskilt från textilindustri och avloppsvatten. Sediment i sjöarna Djupasjön, Guttasjön och Rydboholmsdammarna innehåller höga halter av metaller (koppar, krom, zink), PAH, dioxiner, olja och PFAS – ämnen som till stor del tillförts före 1970 talet. Ytvattenanalyser visar låga metallhalter, men PFOS och vissa PAH-ämnen överskrider gränsvärden. Sedimentprover visar tydliga överskridanden för flera ämnen, särskilt i djupare lager.
Dioxinhalterna är högst i Rydboholmsdammarna, och sedimentfällor visar att föroreningar transporteras vidare nedströms. Biologiska studier indikerar påverkan på bottenfauna och förhöjda halter av miljögifter i fisk. Projektområdet bidrar till att Viskan inte uppnår god ekologisk och kemisk status. Övergripande åtgärdsmål har därför formulerats, med fokus på att skydda ekosystemet och människors hälsa samt möjliggöra fiske och bad. Totalt beräknas 470 000 m³ sediment vara förorenade med bland annat 280 ton metaller och 6 kg dioxiner. Flera åtgärdsalternativ har analyserats, där muddring bedöms som mest effektiv. Övertäckning kan vara ett alternativ men är tekniskt osäker. Det mest omfattande alternativet inkluderar alla delområden och syftar till att kraftigt minska spridningen av farliga ämnen. Slutsatsen är att åtgärder är nödvändiga för att minska miljö- och hälsorisker och säkerställa en hållbar framtida användning av Viskan.
Sammanfattning av miljökontrollprogram
I den avslutande delen av rapporten behandlas miljökontroll under själva entreprenaden, avslutande kontroller samt uppföljning av övergripande åtgärdsmål. Under entreprenaden föreslås olika skyddsåtgärder som grumlingsskydd, oljespärrar och kontinuerlig turbiditetsmätning för att förhindra spridning av föroreningar. Lakvatten från muddermassor kan kräva omfattande rening innan utsläpp, och gränsvärden ska baseras på recipientens känslighet och gällande miljökvalitetsnormer. Muddermassorna bedöms som farligt avfall och behöver deponeras, med provtagning för att uppfylla mottagningskrav.
Vid avslut av saneringsåtgärder krävs verifiering av att åtgärdsmål uppnåtts, där metodik och mätparametrar varierar beroende på om täckning eller muddring använts. För täckning föreslås uppföljning via mängdberäkningar, ekolod och provtagning av täckskiktets tjocklek. För muddring föreslås kontroll av muddringsdjup och haltanalyser i sediment, med fokus på koppar och antracen som indikatorer för andra metaller och PAH. För PFAS, dioxiner och olja används mer försiktiga riktvärden eller bakgrundshalter.
Slutligen presenteras kontrollstrategier för att säkerställa att de övergripande målen uppfylls även på längre sikt. Detta innefattar uppföljning av ytvatten, sediment, fisk, bottenfauna och växter. Effektbaserade metoder och biologiska indikatorer föreslås också som komplement för att ge en bredare bild av miljöförbättringarna efter saneringen.
Sammanfattning av PM OXA
Saneringsprojektet i Viskan omfattar områden som tidigare använts som militära målområden och där det med stor sannolikhet finns oexploderad ammunition (OXA) gömd i bottensedimenten. Rapporten beskriver att sanering är möjlig men tekniskt och säkerhetsmässigt mycket komplex, särskilt eftersom Viskan är ett strömmande vattendrag, har varierande bottendjup och det är i princip obefintlig sikt i sedimenten. Syftet med PM:et är att ge en samlad bild av riskanalys, kostnader, genomförandeplan och rekommenderade åtgärder för att minska risken vid muddring av förorenade sediment.
En fullständig röjning av all OXA bedöms vara mycket kostsam medan ett mer balanserat alternativ där detaljrekognosering kombineras med skyddsåtgärder bedöms ge tillräcklig säkerhet till en lägre kostnad. Ett centralt begrepp är OXA-riskreduktion – att reducera riskerna till en tolerabel nivå snarare än att helt eliminera dem. Genom systematiskt arbete i flera steg kan stora delar av Viskan göras säkra för muddring. Riskreduceringstrappor, detaljerade planeringssteg och användning av specialutbildade röjdykare tillsammans med avancerad utrustning (bl.a. minsökare, splitterskyddsrör, fjärrstyrda bärgningsflottar) är avgörande. En särskild utmaning är att olika typer av ammunition kan ligga olika djupt nedbäddade i sedimentet och ofta inte är synliga för dykare, vilket kräver metodutveckling och noggrann positionering.
Det finns även praktiska och logistiska utmaningar såsom samverkan med Försvarsmakten och andra aktörer, samordning av riskminskande åtgärder och behovet av säkert område för sprängning av OXA. Framgångsfaktorer identifieras som tillgång till erfarna röjdykare, robust logistik och säkerhetsledning, samt god samordning med myndigheter. Kritiska sårbarheter inkluderar osäkerhet kring mängden OXA och teknisk svårighet att hitta ammunition i sediment.
Sammanfattning av arbetsmiljöplan och riskanalys
Projektet Sanering av Viskan omfattar omfattande arbeten i och kring vattendrag med förorenade sediment. Arbetsmiljöplanen är uppdelad i två delar och utgör ett centralt dokument för att säkerställa hälsa och säkerhet för samtliga inblandade i projektet. Till det har det även tagits fram en riskanalys. Syftet är att förebygga arbetsrelaterade risker och definiera tydliga ansvarsförhållanden.
Del 1 behandlar arbetsmiljöorganisation, ordnings- och skyddsregler samt kontaktpersoner. Ansvariga parter, såsom byggherre (Borås Stad), BAS-P (Sweco) och BAS-U, är namngivna med kontaktuppgifter. Regler kring tillträde till arbetsområdet, skyddsutrustning, brandskydd, hantering av oexploderad ammunition (OXA), alkohol- och drogpolicy, samt krav på ordning och renhållning är tydligt specificerade.
Del 2 innehåller en omfattande riskbedömning, där över 40 typer av arbetsmoment har analyserats, t.ex. arbete vid vatten, hantering av kemiska ämnen, maskinanvändning, muddring, buller, vibrationer, arbete i närheten av högspänningsledningar och psykosocial belastning. För varje identifierad risk presenteras åtgärder, inklusive användning av personlig skyddsutrustning, arbetsberedningar, tekniska skyddsanordningar och medicinska kontroller.
Riskanalysen är framtagen inför muddringsarbeten av förorenade sediment i Viskan och omfattar arbetsmoment, sannolikhetsbedömning, konsekvens och rekommenderade åtgärder. Projektet innebär flera typer av risker – både vanliga arbetsmiljörisker och specifika faror relaterade till saneringsarbete i vattenmiljö. Ett av de allvarligaste riskmomenten i projektet rör oexploderad ammunition (OXA) som kan finnas i bottensedimenten i de aktuella muddringsområdena. För att hantera dessa risker krävs att röjning av OXA sker innan muddringsarbetet påbörjas, i samverkan med särskilt utsedda röjningsledare. OXA-risken kräver också särskild planering av arbetsmetoder, till exempel förankring av pråm, användning av fjärrstyrd utrustning i känsliga zoner och noggrant utformade rutiner. Riskhantering kring OXA är inte enbart en fråga om arbetsmiljö utan även om allmän säkerhet och räddningstjänstens beredskap, vilket gör samordningen mellan entreprenör, röjningsledare, myndigheter och övriga aktörer helt avgörande.
Studiebesök i Borås
Den 18 mars var det dags för Renare Marks årliga vårmöte att starta upp med studiebesök i Borås. Ett 80-tal deltagare fick ta del av två inledande seminarier som följdes av två vandringar i fält. Det första vid projektområdets övre del – Djupasjön och det andra som en stadsvandring inne i Borås.
Renare Mark Vårmöte 2025 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Seminarierna har spelats in och kommer att kunna ses via projektets sajt från mitten av april.
Projektet Sanering av Viskan visades för föroreningsexperter - Borås Stad
Möten
Projektgruppsmöten
Möten med projektgruppen har under projektet oftast skett månadsvis. I och med att projektet går in i en mer vilande fas sker numera möten enbart vid behov. Under kvartal 1 har ett projektgruppsmöte genomförts.
I projektgruppen sitter representanter för projektet, länsstyrelsen, miljöförvaltningen och SGI.
Styrgruppsmöten
Ett möte har skett under kvartal 1.
Ekonomisk redovisning
Av det ekonomiska utfallet för andra kvartalet kan man konstatera att projektet ligger under prognosen. Utfallet har varit koncentrerat till deluppdrag miljö och projektledning.
Kommande kvartal
Under kvartal två 2025 går projektet in i pausläge i väntan på ny ansvarsutredning. En delvis slutrapportering kommer att tas fram och vi tittar närmare på möjligheterna till pilotprojekt avseende täckning av ett av delområdena.
Som vanligt hittar ni den mest uppdaterade informationen om projektet på projektets hemsida på boras.se. Rapporter och andra dokument finns tillgängliga via plattformen iBinder och på projektets sajt.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Föreläsningar ger svar om Viskans förorenade bottensediment
Borås Stad avråder från att äta fisk från Viskan söder om Borås. Varför? Nästan inget liv finns i åns bottensediment mel...
-
Publicerad
Klass 3C i Sandared hyllas för sitt miljöengagemang
När klass 3C på Sandaredskolan bestämde sig för att göra skillnad för miljön, nöjde de sig inte med att bara lära sig om...
-
Publicerad
Projektet Sanering av Viskan visades för föroreningsexperter
Ett 80-tal personer från hela landet fick nyligen en heldag i Borås. Bland annat fick de med hjälp av vandringar efter V...
-
Publicerad
Odla, dela och väx tillsammans - Sjuhärads fröbibliotek öppnar
Snart öppnar Sjuhärads fröbibliotek. Borås Stad och Marks kommun har startat ett nytt koncept där biblioteken blir en pl...
-
Publicerad
Gaming och rörelse i unikt koncept – ny gamingarena för unga
Tre parter går samman för att möta en växande samhällsutmaning – att få fler barn och unga att röra på sig. Genom ett un...
-
Publicerad
Medspelare långt utanför fotbollsplanen fick Gullsaxarna 2025
IF Elfsborg tilldelas Gullsaxarna 2025, ett pris för att hedra utomordentliga gärningar för Borås. Prisutdelningen skedd...