Meny

Meny

Premiär för Perplex på Borås Stadsteater

21 september till 1 november spelas Perplex på Borås Stadsteaters lilla scen. En skrattfest på högvarv med ett gäng som ”gillar läget” utan hejd.

Tid: 2019-09-21 18.00
Plats: Borås Stadsteater, Lilla scenen

När Linn och Rasmus kliver in genom dörren, just hemkomna från semestern, gör de det med en känsla av att något inte står helt rätt till. Vad det är kan de inte riktigt sätta fingret på. Om de bara visste vad som hänt medan de varit borta skulle de nog anse att denna olustiga känsla var helt berättigad. Det är nämligen rimligt att en just sådan känsla infinner sig när vännerna som skulle vaktat hemmet åt en, istället gjort det till sitt eget medan du var borta. När nämnda vänner, Elin och Micke, dyker upp är det starten på ett hejdlöst och fullkomligt oförutsägbart händelseförlopp där identitet och verklighet befinner sig i ett konstant tillstånd av förändring och förvirring.

Linn och Rasmus kastas ur sitt eget hem för att några minuter senare komma tillbaka som au-pair och det andra parets 8-åriga son. Den 8-åriga Rasmus drömmer om att anamma modet från SS-soldaterna, och skickas därefter till sitt rum på grund av oförskämt beteende. Micke blir en älg inför en fest på temat ”Nordiska nätter”. Linn som är på festen klädd som Snaeffelsjökul förgiftas av en konserverad persika från en burk som Elin, i egenskap av viking, slitit upp med tänderna och Rasmus öppnar skräckslagen ett paket som vänder världen upp och ned. Kanske är identitetens upplösning en frigörelse, men i så fall en smärtfyllt rolig och förvirrande sådan.

Perplexlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är skriven av den prisbelönta pjäsförfattaren, dramaturgen och regissören Marius von Mayenburg, en av tysklands mest spelade dramatiker. Hans pjäser har översatts till över 30 olika språk och spelats regelbundet på stora teatrar runt om i världen. Som husdramatiker på Schaubühne i Berlin har Mayenburg gjort sig känd för sin hårdkokta samhällskritik och sina smarta pjäser.

Regissören Viktor Tjerneld är utbildad vid Statens Scenkonstskola i Köpenhamn. Tidigare har han regisserat flera framgångsrika och kritikerrosade uppsättningar i Sverige, Norge och Danmark. I Sverige bland annat Charles Dickens En julsaga på Helsingborgs stadsteater (2018), Den gyllene draken på Uppsala Stadsteater (2018) och Skymningsrök på Göteborgs stadsteater (2016).

Perplex.

Senast ändrad: 2019-09-13 12.05

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-09-13] Premiär för Perplex på Borås Stadsteater

g q n C