Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Din rätt att...2021

I samband med att Borås firade 400 år 2021 anordnades också för första gången Din rätt att... Under månaden genomfördes ca 50 aktiviteter av 22 olika aktörer. Aktiviteterna omfattade allt från att spela rullstolsbasket med Borås Basket, prata med Borås Stads relationsvåldsenhet i Pallashuset och se rättighetsrelaterade filmer på Röda Kvarn till att klappa hundar som stöttar boende på LLS-boenden, ta del av forskning om bakomliggande faktorer till våldsbejakande extremism, fira demokratin 100 år och testa att göra quiz om Barnkonventionen.

"Först tänkte vi att det var svårt att komma på en aktivitet men sen insåg vi att det bara gick att visa på vad vi gör i vardagen och då var det inga problem. Jag tycker månaden är jättebra!" - arrangör till ett evenemang.

Bild på politikern Anne-Marie Ekström och MR-strateg Emma Lingefelt från invigningen av Din rätt att.... 2021

Politikern Anne-Marie Ekström och MR-strateg Emma Lingefelt från invigningen av Din rätt att.... 2021


Trots att månaden startade som en del av Borås 400 årsjubileum har Kommunfullmäktiges politiska beredningsgrupp för medborgarinflytande valt att den ska genomföras även 2022.

- Månaden är ett perfekt tillfälle att visa upp vad som ryms inom arbetet med mänskliga rättigheter och hur viktigt det är att arbeta med det lokalt. - Per-Olof Höög, ordförande i Kommunfullmäktige och i den politiska beredningsgruppen.

Månaden avslutades med en rättighetskonferens på den internationella dagen för mänskliga rättigheter. På konferensen var SKR, Länsstyrelsen Västra Götaland, Antidiskrimineringsbyrån Väst, Lise Bergh - utredare för institutionen för mänskliga rättigheter samt Västra Götalandsregionen med och pratade. På eftermiddagen hade konferensen ett lokalt fokus där bland annat Borås Stads arbete med nationella minoriteter, digitalisering för äldre och våldsprevention för unga lyftes.

Som avslutning på månaden delades Borås Stads rättighetspris ut. Av de tre finalisterna röstades 13-åriga Dorsa Rahimi fram till vinnare av boråsarna.

- Så häftigt! Jag är verkligen glad att visa att det går att påverka oavsett ålder, kön, ursprung. Det tog mig en ganska lång tid att utveckla min röst, men nu när jag har den så tänker jag inte vara tyst. - Dorsa Rahimi, Borås rättighetskämpe 2021.


Vinnaren Dorsa Rahimi med rättighetspriset.

2021 års vinnare Dorsa Rahimi.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Din rätt att...2021

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Sammanträdeskalender