Drömmen om Norrby
Drömmen om Norrby

Bicko Makinda:

"Det finns hopp och goda krafter på Norrby”

Fotboll är inte bara en sport, det är en drivkraft som kan förändra såväl människor som samhälle.
– För Norrby har fotbollen blivit en jätteviktig del av självkänslan, säger Bicko Makinda, som själv har bakgrund som elitspelare.

Bicko Makinda är född i Kongo, växte upp hos sina morföräldrar och kom till Borås när han var 14 år.

– Mamma bodde redan här med mina tre mindre halvsyskon men var orolig för mig och min lillebror när inbördeskriget förvärrades. Vi flyttade hit en dag i början av april och jag minns att det var så kallt att jag trodde att jag skulle frysa öronen av mig.

Så här drygt 20 år senare har han vant sig vid både vädret, temperaturen och stillheten. Kontrasten mot livet i huvudstaden Kinshasa var något av en chock även om det var den svenska skolan som var den största utmaningen.

– Språk och utbildning är verkligen nyckeln till integration. Som väl var har jag alltid gillat att läsa. Min morfar var noga med att tidigt sätta böcker i min hand för att jag skulle lära mig nya saker.

Vägen in till det svenska samhället gick även via fotbollen. Bicko berättar hur fotbollen och träningen gett honom allt från vänner till mål och mening.

– Jag var med och spelade under åren som vi tog Norrby IF upp till Elitserien.

Nu har fotbollsklubben gått vidare till Superettan och är ett lysande exempel på hans egen dröm om hur föreningsliv kan utveckla både människor och samhälle när det fungerar som bäst.

– Ungdomarna som bor här behöver goda förebilder att se upp till, folk som visar att allt är möjligt om man är beredd att jobba för det, säger Bicko.

Själv har han nyligen avslutat tre års studier i systemvetenskap på Högskolan i Borås – och ska starta ett eget IT-företag tillsammans med ett par kolleger.

– Det är en spännande resa vi gör men för mig var den långt ifrån självklar. Hade du frågat mig för tio år sedan hade jag varit nöjd med att arbeta på ett lager. Det behövs alltid en ingång, någon som tror på dig och visar vad som är möjligt.

Just nu är han pappaledig med en liten son på 16 månader.

– Alla sade till mig att livet skulle ”ta slut” när jag blev pappa men jag tycker att det är det bästa jag har gjort. Hans favoritleksak är fotbollen och hans leende kan göra hela min dag.

Bicko som är vänd med kroppen åt vänster tittar mot oss genom nätet på ett fotbollsmål.

Faktaruta

Namn: Bicko Makinda

Ålder: 35 år

Familj: Sambo och en son på 16 månader

Bor på Norrby sedan 2010

Bricko nickar en fotboll.

Min dröm

”Jag drömmer om ett ännu rikare föreningsliv för hela Norrby, som kan utveckla både området och människorna som bor här – precis som Norrby IF har lyckats med. Språk, utbildning och föreningslivet är verkligen nyckeln till integration. Jag vet hur viktigt det är att barn och unga har goda förebilder att se upp till, folk som visar att allt är möjligt om man är beredd att jobba för det.”

Bicko nickar en fotboll på fotbollsplanen på Norrby.