Drömmen om Norrby
Drömmen om Norrby

Ileana Keizer:

”Jag drömmer om ett grönare Norrby”

Ileana Keizer är floristen, sömmerskan och möbelsnickaren som flyttade till Norrby från Rumänien. Och som driver upp grönsaker och blommor från egna frön på en odlingslott strax utanför porten.
– Jag vill att Norrby ska bli en grönare och skönare plats, säger hon.

Vitlök, squash, sallat, slingrande bondbönor och fem sorters potatis samsas med dahlior, blomsterlök, trädgårdshallon och röda vinbär. Odlingslotten på Dalbogatan må vara liten men Ileana Keizer lyckas fylla den med desto mer.

– Jag brukar kalla detta för ”min trädgård”, säger hon och berättar att hela köksfönstret i lägenheten är fyllt med gurkplantor som hon har förkultiverat och som ska få sin plats här de också.

Ileana har bott på Norrby i snart 20 år och sett sina båda söner växa upp; den äldsta har flyttat ut medan den yngsta bor kvar hemma och snart tar studenten. Hon visar en bild på sin mobil där pojkarna står i vardagsrummet med armarna om varandras axlar – stoltheten lyser i hennes ögon.

– Det här är en bra plats att växa upp på där det är nära till allt och finns en gemenskap bland oss som bor här, säger Ileana.

Som ensamstående mamma använder hon all sin kreativitet för att få tillvaron att gå ihop. Bland annat tar hon vara på gamla möbler och renoverar och målar dem med vackra motiv. Hon konstruerar även mönster och gör spets i egen design. Dessutom säljer hon en del av det hon odlar och är en fena på att föröka dahlior.

– Jag har nog åtminstone 25 olika sorter på balkongen just nu, och varje knöl kan med lite tur ge upphov till ett dussin nya.

Ileanas dröm om Norrby handlar om att vara med och göra det till en betydligt grönare och skönare plats, för alla.

– Här kan blomstra så mycket mer! Tänk hur vackert det skulle bli med massor av tulpaner och andra lökväxter runt alla träd. De sprider sig dessutom så lätt och blir bara flera för varje år som går.

Dessutom, säger hon, är människor mer benägna att se till att hålla fint när något redan är fint från början.

– Det skapar trygghet, och trygghet ger mer lust till livet.

Ileana står vid sin odlingslott med en räfsa i ena handen.

Faktaruta

Namn: Ileana Keizer

Ålder: 59 år

Familj: Två söner, 29 respektive 19 år

Bor på Norrby sedan 2003

Ileana står framför några Norrbyhus mitt i odlinslotter med en räfsa.

Min dröm

”Jag drömmer om ett grönare och skönare Norrby, en välkomnande plats där det är lätt att bo och trivas. Jag vill gärna vara med och plantera buskar som blommar utanför husen, och gräva ned massor av tulpaner och andra lökar som blommar i kapp om våren och sedan sprider sig och blir fler för varje år som går.

Vi människor är mer benägna att se till att hålla rent och snyggt när något redan är fint från början. Att skapa ger trygghet och trygghet ger mer lust till livet.”

Ileana sätter potatis i en rad i jorden.