Drömmen om Norrby
Drömmen om Norrby

Dorsa Rahimi:

”Jag vill lyfta Norrbys rykte och visa alla vilken bra plats det är att bo på”

Dorsa Rahimi har redan blivit en av Norrbys allra starkaste röster, inte minst när det gäller att göra livet bättre för barn och ungdomar.
– Jag vill förändra Norrbys rykte och jag ger mig aldrig, säger hon.

Det kan mycket väl vara så att Sveriges mest målmedvetna 14-åring bor på Norrby. Det är ju i alla fall inte alla i den åldern som redan kan kalla sig prisbelönt författare eller som har siktet inställt på att bli statsminister.

– Åldern har ingen betydelse, alla kan göra skillnad utifrån sina egna förutsättningar och möjligheter, säger Dorsa Rahimi och får det att låta både enkelt och självklart.

Hon är född i Afghanistan och har levt som flykting i länder som Turkiet, Grekland, Tyskland, Danmark och Norge innan familjen landade i Norrby för sex år sedan.

– Jag älskar att bo här! Det finns så många nationaliteter och en härlig gemenskap där alla känner alla och där det inte spelar någon roll varifrån du kommer, säger hon entusiastiskt och fortsätter:

– Norrby är inte alls så där dåligt som en del verkar tro. Här kan säkert finnas lite kriminalitet och sådant men det finns det ju överallt.

Att förändra Norrbys rykte är en viktig drivkraft för Dorsa. Därför är hon engagerad i olika aktiviteter för unga på Norrbyhuset, deltar i alla boendemöten med bostadsbolaget Bostäder i Borås och ger ständigt förslag på olika förbättringar.

Under förra året blev hon utsedd till Borås Stads rättighetskämpe för att, som det stod i motiveringen, ”hon står upp för barns rättigheter och tvingar vuxna att lyssna”.

– Jag tror på mig själv och det går liksom inte att trycka ned mig.

Men vägen till ett grundmurat självförtroende har inte varit spikrak. Under stora delar av lågstadiet blev hon mobbad.

– Jag kallades ”fejkmuslim” för att jag inte bar slöja och sedan tror jag att en del störde sig på mig för att jag var så duktig i skolan, säger Dorsa, som var tidig med att lära sig att läsa och skriva.

De tuffa erfarenheterna använde hon till att skriva och ge ut en egen bok: ”Livet är inte alltid lätt”, där hon ger råd och tips inte bara till den som blir mobbad utan även till de som mobbar och alla dem som står vid sidan av och ser på.

Nu håller hon på att skriva ytterligare en bok, om tjejers rättigheter i samhället.

– Jag vill att det ska bli jämställt mellan kvinnor och män. Det är till exempel inte klokt att kvinnor ska få mindre i lön fastän de gör samma jobb som män. Jag vill ingjuta mer självförtroende i alla tjejer och kvinnor här på Norrby så att de kan stå upp för sig själva.

När Dorsa inte håller på med politik och driver samhällsförändring spelar hon basket. Och har redan bestämt sig för att plugga på basketgymnasium och sedan få stipendium för att läsa på college i London eller i USA.

– Sedan kommer jag hem igen och blir statsminister!

Dorsas ansikte i närbild.
Dorsa håller en basketboll i sin ena lyfta hand.

Min dröm

”Jag drömmer om att kunna ge Norrby ett bättre rykte. Det bästa är att det finns så många nationaliteter och en varm gemenskap där alla känner alla och där det inte spelar någon roll varifrån du kommer. Jag älskar att bo på Norrby och känner mig alltid trygg. Men det är det inte alla som gör, därför vill jag ingjuta mer självförtroende hos tjejer i alla åldrar så att de kan stå upp för sig själva.”

Dorsa studsar en basketboll framför ett basksetmål.

Faktaruta

Namn: Dorsa Rahimi

Ålder: 14 år

Familj: Mamma, pappa, storebror, lillasyster och lillebror.

Bor på Norrby sedan 2015