Drömmen om Norrby
Drömmen om Norrby

Abdirahman Jama:

”Norrby ska bli det mest attraktiva området i hela Borås”

Abdirahman Jama är en engagerad entreprenör och Norrbybo som tar vara på kompetens genom att matcha unga och långtidsarbetslösa med jobb.
– Utmaningar innebär även möjligheter, säger han.

När fler människor har ett arbete att gå till blir Norrby en tryggare och bättre plats för alla. Det säger Abdirahman Jama, som själv är ett levande exempel på att det mesta är möjligt.

Han har bakgrund från Somalia och kom till Norrby som 28-årig flykting, utan vare sig utbildning eller kontakter, började med att läsa svenska för invandrare (SFI) och fortsatte sedan med grundskola och gymnasium – och har nyligen avslutat tre års globala studier på distans vid Jönköping University.

– Sverige är ett bra land med fantastiska möjligheter, säger Abdirahman. Under studietiden startade han företaget Dream Matchning Väst AB, en underleverantör till det nationella initiativet Miljonbemanning med kontor på Norrby.

Affärsidén går ut på att matcha rätt människor med rätt jobb genom att stötta och sporra både unga och långtidsarbetslösa. Det kan handla om allt från att utbilda till att hjälpa till med att skriva ett cv eller att köra intervjuträning.

– När jag själv fick mitt först jobb, på ett lager här i Borås kunde man gå runt och knacka dörr. I dag krävs det ofta att man behärskar både språk och digitala verktyg, vilket kan vara frustrerande för många.

Abdirahman drömmer om att skapa fler arbetstillfällen lokalt på Norrby genom att motivera människor att våga tro på sina förmågor.

– Den som exempelvis är duktig på att laga mat kanske kan öppna en restaurang eller ett kafé. Då kan vi gå in och hjälpa till, säger han och förklarar att stora utmaningar även innebär stora möjligheter.

Förutom att driva företag är Abdirahman även engagerad i ett antal lokala föreningar på Norrby, inom allt från idrott till kultur.

– Det finns så mycket liv och glädje här. Kan man bara samla ihop all den kraften och få alla invånare att känna att detta är deras plats och att de kan vara med och göra skillnad – då kan Norrby bli ett av de bästa områdena i hela Borås, säger Abdirahman, som i fjol fick ta emot Norrby Nobels fredspris för sitt arbete med att utveckla stadsdelen och på så vis öka tryggheten och framtidstron.

– Alla vill ju att det ska bli bra – alla vill ha ett bra liv.

Abdirahman står vid gatuskylt där det står Norrby tvärgata.

Faktaruta

Namn: Abdirahman Jama

Ålder: 41 år

Familj: Fru och två barn, son, 5 år, och dotter, 3 år

Bor på Norrby sedan 2008

Abdirahman Jama står med utsträckta armar under vägskylt där det står NORRBY.

Min dröm

”Jag drömmer om att göra Norrby mer attraktivt genom att hjälpa till att skapa fler lokala arbetstillfällen för människorna som bor här. Det handlar om att stötta och matcha men även att motivera människor att våga tro på sina förmågor, alla vill vi ju ha ett bra liv. Det finns så mycket liv och glädje här. Kan man bara samla ihop all den kraften och få alla invånare att känna att detta är deras plats och att de kan vara med och göra skillnad – då kan Norrby bli ett av de bästa områdena i hela Borås.”

Abdirahman står framför ett hus med en muralmålning.