Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Aktiviteter och material

På den här sidan hittar du information från aktiviteter som varit och övrigt material.

Europadagen den 9 maj

På Europaparlamentets hemsida beskrivs varför Europadagen firas.

”På Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Det är årsdagen av den historiska Schumandeklarationenlänk till annan webbplats. I ett tal i Paris 1950 föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart.

Hans vision var att skapa en europeisk organisation som skulle samla och förvalta kol- och stålproduktionen. Ett fördrag om en sådan organisation – Europeiska kol- och stålgemenskapen – undertecknades knappt ett år senare. Robert Schumans förslag betraktas i dag som startskottet för EU.”

EU-panelsamtal

Den 29 mars var EU-parlamentariker och toppkandidater i EU-valet på plats i Bäckängsgymnasiets fullsatta aula för att delta i två panelsamtal om ungdomar, Europa och EU:s framtid. Livesändningen är avslutad men om du vill lyssna på debatterna i efterhand kan du göra det här: https://www.youtube.com/watch?v=03ZI9vHPbpclänk till annan webbplats

Skolvalet

23 april-7 maj anordnades skolval. Syftet var att ge gymnasieelever en praktisk erfarenhet av hur det fungerar att rösta. Alla gymnasieelever fick möjligheten att delta med motiveringen att även om de inte har rösträtt i valet till Europaparlamentet 2019, kunde eleverna informera närstående eller få en erfarenhet till kommande val.

Projektet för att öka valdeltagandet i valet till Europaparlamentet 2019 administrerade alla processer. I skolvalet deltog sju gymnasieskolor, fler gymnasieskolor fick frågan om att delta men avböjde förfrågan. Almåsgymnasiet, Borås praktiska gymnasium, Drottning Blankas gymnasium, LBS kreativa gymnasium, Realgymnasiet, Sven Eriksonsgymnasiet och Viskastrandsgymnasiet deltog. Av 3 419 elever röstade 775, sammantaget gav det ett valdeltagande på 22,7 procent.

Anledningen till det relativt låga valdeltagandet kan vara faktorer som att eleverna hade praktik och att valet inte pågick under en längre period. Vissa gymnasieskolor har flera praktiska utbildningar som fick ett bortfall på grund av praktik. På varje skola anordnades ett tillfälle där eleverna kunde rösta. För att främja ett högre valdeltagande skulle röstningen behöva vara öppen längre eller finnas på samma skola flera dagar.

Så här röstade AlmåsgymnasietPDF

Så här röstade RealgymnasietPDF

Så här röstade ViskastrandsgymnasietPDF

Så här röstade Sven EriksonsgymnasietPDF

Så här röstade Praktiska gymnasietPDF

Så här röstade LBS kreativa gymnasietPDF

Så här röstade Drottning Blankas gymnasiumPDF

Stapeldiagram över skolornas val i EU-valet.

Så här röstade Borås skolor i skolvalet till Europaparlamentet.

Häftet

Genom informationskampanjen #Klartjagskarösta till EU-valet 2019 togs ett informationshäftePDF fram. I häftet finns information om, rösträtt, var du kan rösta, allmän information om EU-valet och viktiga datum.

Lättläst

Valmyndigheten har tagit fram lättläst material på deras sida, det kan du hitta här: https://www.val.se/servicelankar/lattlast.htmllänk till annan webbplats

Senast ändrad: 2019-06-24 10.59

Ändrad av:

Dela sidan: Aktiviteter och material

g q n C