Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, sammanträde
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ansvarar för kommunens gymnasieskolor, anpassad gymnasieskola, vuxenutbildning (grundläggande och gymnasial nivå, anpassad utbildning för vuxna, utbildning i svenska för invandrare) och yrkeshögskola.
Tid:
Plats: Olovsholmsgatan 32, plan 5, konferensrum Tämta
Beslutssammanträdet som börjar kl 15.00 är öppet för allmänheten och inleds med allmänhetens frågestund.
Beslut och protokoll
Ikon som illustrerar filtyp | Filnamn | Filstorlek | Datum fil laddades upp |
---|---|---|---|
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 250422 Protokoll.pdf Pdf, 401 kB. | 401 kB | 2025-04-24 14.32 |
Handlingar och ärendelista
Ikon som illustrerar filtyp | Filnamn | Filstorlek | Datum fil laddades upp |
---|---|---|---|
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 250422 Handlingar.pdf Pdf, 5.1 MB. | 5.1 MB | 2025-04-10 08.02 |
Ärendelista
- Upprop och val av justerare ledamot och dennes ersättare
- Godkännande av föredragningslistan
- Allmänhetens frågestund
- Information från förvaltningen
- Återrapportering från Presidium
- Månadsuppföljning mars 2025
- Skolchefens rapport till huvudmannen
- Initiativärende - Säkerhet för personal och elever
- Yttrande över remiss av betänkandet På språklig grund (SOU 2025:9)
- Yttrande över remiss av promemorian Avveckling av studiestartsstödet
- Anmälningsärenden
- Delegationsbeslut
- Rapport från kontaktpolitikerbesök, programråd och YH ledningsgrupp
- Övriga frågor

Beslut i korthet
Månadsuppföljning mars 2025
Nämnden planerar att redovisa ett nollresultat 2025, men ser vissa osäkerheter som kan påverka årets utfall exempelvis prognosen för köpta - sålda platser och osäkerhet kring statsbidrag och ofinansierade statliga reformer i skolan. Nämnden följer eventuella merkostnader som kan uppstå på grund av den fördröjda tidsplanen för byggprojektet Campus Bäckäng.
Inledningen av 2025 har präglats av en ökad korttidsfrånvaro mot bakgrund av många varianter av virus och förkylningar som har avlöst varandra och det har också avspeglats i frånvaron. Under de inledande månaderna syns en markant ökning av sjukfrånvaron i princip i alla förvaltningar i Borås Stad i förhållande till föregående år.
Verksamhetens prognos för måluppfyllelse pekar mot en lägre måluppfyllelse för gymnasieskolan som helhet under innevarande läsår i förhållande till föregående läsår, men bibehållna resultat för anpassad gymnasieskola och vuxenutbildningen.
Beslut: Upprättad månadsuppföljning fastställs.
Nämnden uppdrar åt förvaltningen att, inom ramen för det befintliga uppdraget att bibehålla och utveckla resultaten, intensifiera arbetet med att erbjuda stödinsatser i syfte att fler elever ska nå målen för utbildningen.
Skolchefens rapport till huvudmannen
Huvudmannen ansvarar för att utbildningen genomförs i enlighet med bestämmelserna i skollagen, föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen och de bestämmelser för utbildningen som kan finnas i andra författningar.
För att belysa vikten av det strategiska arbetet för att förbättra den svenska skolan med utgångspunkt i bl.a. 2015 års skolkommissions förslag till nationell strategi för kunskap och likvärdighet i utbildningen ska huvudmannen utse en skolchef.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har utsett Förvaltningschef till att vara skolchef. Skolchefen delger årligen nämnden en lägesbild och bedömning utifrån valda områden. Utöver skolchefens rapport får nämnden löpande information utifrån det kvalitetsarbete som sker i verksamheten.
Beslut: Upprättad rapport för 2025 godkänns.
Initiativärende – Säkerhet för personal och elever
Kristdemokraterna i Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har vid sammanträdet den 18 mars lämnat ett initiativärende där nämnden föreslås besluta att ge förvaltningen i uppdrag att utreda trygghetsaspekten för personal och elever kopplat till lokalernas nya förutsättningar för Individuella programmet på enheten Sörmarksgatan. Om utredningen visar på brister ska det även utredas vilka möjligheter som finns för att införa trygghets-/säkerhetslarm för att skapa trygghet för personal och elever.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade vid sammanträdet 2025-03-18, § 35, att remittera initiativärendet till förvaltningen för beredning.
Beslut: Redovisningen godkänns och initiativärendet anses besvarat.
Nämnden ger förvaltningen i uppdrag att följa upp risker och åtgärder inom ramen för Skyddskommittéarbetet (Lokal samverkansgrupp) på Bergslenagymnasiet. Syftet är att säkerställa trygghet och säkerhet för elever och medarbetare i samband med lokalförändringen för individuella programmet
Yttrande över remiss av betänkandet På språklig grund (SOU 2025:9)
Utredningen om införande av grundläggande svenska och översyn av modersmålsundervisningen har haft ett uppdrag i två delar som riktar sig till grundskolan, anpassade grundskolan, specialskolan och sameskolan. Denna kursplan ska även kunna användas inom gymnasieskolans introduktionsprogram och, under vissa förutsättningar, inom anpassade gymnasieskolan.
I den första delen har utredningen haft i uppdrag att se över ämnet svenska som andraspråk i syfte att ämnet bättre ska möta behoven både hos elever som saknar grundläggande kunskaper i svenska språket och hos elever som kommit längre i sin andraspråksutveckling, antingen genom införande av ytterligare en kursplan för ämnet svenska som andraspråk eller genom en ny del i den befintliga kursplanen för ämnet. I den andra delen har uppdraget varit att analysera om, och i så fall hur, deltagande i modersmålsundervisning påverkar elevers integration, studieresultat och kunskapsutveckling i svenska språket i olika stadier och skolformer, och vid behov föreslå åtgärder för att säkerställa att modersmålsundervisningen inte inverkar negativt på elevers integration eller kunskapsutveckling i svenska språket.
Beslut: Remissen tillstyrks. Nämnden ställer sig positiv till att en kursplan för grundläggande svenska införs samt att modersmålsundervisning får ett mer renodlat syfte och på ett tydligare sätt följs upp vad gäller elevens rättigheter samt kvalitet i undervisningen.
Yttrande över remiss av promemorian Avveckling av studiestartsstödet
Arbetssökande vuxna med kort tidigare utbildning kan sedan 2017 ansöka om studiestartstöd. Stödet består av ekonomiskt bidrag och syftet är att nå målgrupper med kort utbildning där tröskeln för att ta studielån kan vara hög.
Regeringen föreslår nu att studiestartsstödet avvecklas. Borås stad har fått förslaget på remiss. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden instämmer i stora delar i den problembeskrivning som ligger till grund för förslaget. Nämnden menar dock samtidigt att en utvärdering av stödets effekter hade varit lämplig före avveckling.
Beslut: Nämnden godkänner yttrande över remiss och översänder yttrandet till Kommunstyrelsen.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av: