- Borås Stad
- / Kommun och politik
- / Kvalitet, resultat och jämförelser
- / Folkhälsoarbete
- / Drogförebyggande
- / Kritiska datum
Kritiska datum
Vid vissa högtider, skolavslutningar, nollningar och större evenemang samlas många människor i våra offentliga miljöer. Vi kallar dessa tillfällen eller perioder för kritiska datum. På denna sida finns information om hur du som tonårsförälder eller annan viktig vuxen kan bidra till att barn och unga inte kommer i kontakt med alkohol och andra droger. Du hittar även användbara kontaktuppgifter till elevhälsoteam, fältgruppen och polisen.
Tips till dig som är vårdnadshavare till en elev som börjat gymnasiet
I slutet av augusti och i början av september anordnas flera så kallade nollningsfester i Borås. Festerna anordnas utanför skoltid av äldre gymnasieelever för de elever som börjat årskurs 1.
På nollningsfesterna kan olika lekar förekomma där förstaårselever blir hetsade att dricka alkohol. Tidigare år har det hänt att nollningsfester urartat. En del ungdomar har blivit medvetslösa och förda till sjukhus.
Vi vill därför uppmana dig som vårdnadshavare till en tonåring som börjat gymnasiet att vara extra närvarande under insparksveckorna. Det finns flera saker som du kan göra:
1. Prata om det
Fråga din tonåring hur planerna ser ut, om kompisarna kommer träffas, om det kommer drickas alkohol och festas. Hur tänker din tonåring kring det? Var tydlig och berätta att du inte accepterar att din ungdom dricker alkohol och umgås i större folksamlingar. Men visa också att du finns där som stöd oavsett vad som händer.
2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut
Tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Du kan inte lära ditt barn att dricka alkohol med måtta. Det enda du lär ditt barn är att dricka. Ha även koll på ditt eget förråd av alkohol i hemmet.
3. Prata med äldre syskon eller kompisar
Det vanligaste sättet för ungdomar att få tag på alkohol är genom en äldre partner, kompis eller kompis syskon. Prata med dem över 20 år i din ungdoms närhet och hjälp till att säga nej.
4. Håll koll
Kom överens om en tid som din ungdom ska vara hemma. Bestäm även tider under kvällen då ni hörs på telefon, gärna via ett videosamtal. Hämta din ungdom när kvällens festligheter är över.
5. Prata med andra föräldrar
Om du kommit överens med andra föräldrar i skolan eller i idrottsföreningen om att det inte är okej med alkohol leder det med stor sannolikhet till att era ungdomar dricker mindre.
6. Delta i vuxenvandring
Att du, tillsammans med andra viktiga vuxna, vistas ute på kvällen minskar risken för att era tonåringar att råka illa ut. Det är viktigt för din tonåring att veta att det finns vuxna till hands om något skulle inträffa. Under skolavslutningen arrangerar Borås Stad vuxenvandring som du som vuxen kan delta i.

Inspiration, stöd och hjälp
I samband med kritiska datum kan du behöva komma i kontakt med andra vuxna. Nedan hittar du flera bra kontaktuppgifter. Du hittar även tips på information om hur du kan prata med din ungdom om alkohol och narkotika.
Elevhälsoteam och fältgruppen
Ta gärna kontakt med skolans elevhälsoteam eller fältgruppen om du har frågor eller känner oro för din ungdom.
- Elevhälsoteam. Ring Borås Stads växel på telefon: 033-35 70 00. Be om att bli kopplad till kuratorn på din ungdoms skola.
- Fältgruppen. Ring till fältgruppen på telefonnummer 070-519 81 64 eller skicka e-post till faltgruppen@boras.se. Du kan även följa fältgruppen på sociala medier: Fältgruppen i Borås på Facebook
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt @faltgruppenboras på Instagram
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Mini-Maria
Mini-Maria ger råd om hur du som förälder kan prata med din ungdom om droger. På Mini-Maria kan både du som anhörig och din ungdom få hjälp och stöd. Du kan läsa mer på Mini-Marias webbplats eller kontakta dem via telefon.
- Telefon till Mini-Maria: 010-4359540.
Polisen
Eftersom ungdomar under 20 år inte har laglig rätt att köpa alkohol på Systembolaget har polisen rätt att beslagta eller hälla ut alkohol. Om polisen inte är på plats vid akut händelse kan du ringa 112. Vid misstanke om brott eller om du har frågor, ring 114 14.
Tonårsparlören
I Tonårsparlören kan du få fler tips på hur du kan prata med din ungdom om alkohol och andra droger.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Flera förbättringar i utemiljön efter trygghetsvandring på Hässleholmen
Publicerad
Nu har förslagen från trygghetsvandringen på Hässleholmen sammanställts. Bättre belysning och övergångsställen var några förslag som kom in under kvällen och so...
-
Sök pengar för att utveckla ditt närområde
Publicerad
Har du och dina vänner, din förening eller organisation idéer som kan göra ert kvarter eller er ort ännu bättre? Nu är det dags att ansöka om pengar för lokal u...
-
Kommunstyrelsens möte – här hittar du besluten
Publicerad
På måndagen har Kommunstyrelsen haft sammanträde. På mötet diskuterades bland annat olika alternativ för hur man ska lösa föroreningsspridningen från slamlagune...
-
Speed får Stora hållbarhetspriset 2022
Publicerad
Flera års satsningar på hållbarhet, bland annat på att bygga Nordens största takbaserade solcellspark, Gör att logistik- och bemanningsföretaget Speed i Borås f...
-
Vi önskar alla ett säkert nyårsfirande
Publicerad
Nyårsfirandet innebär att en del av oss vill avfyra fyrverkerier. Det är en hantering förknippad med fest och glädje, men också med risker och ibland olägenhete...
Sammanträdeskalender
-
Grundskolenämnden
Tid: kl.
Plats: Borås Kongress, lokal Chanel och Prada plan 5
-
Samhällsbyggnadsnämnden
Tid: kl.
Plats: Samhällsbyggnadsnämndens sessionssal plan 7,...
-
Sociala omsorgsnämnden
Tid: kl.
Plats: Bryggaregatan 15
-
Kulturnämnden
Tid: kl.
Plats: Kulturhuset, Röda rummet
-
Fritids- och folkhälsonämnden
Tid: kl.
Plats: Kulturhuset Röda Rummet