Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Kritiska datum

Vid vissa högtider, skolavslutningar, nollningar och större evenemang samlas många människor i våra offentliga miljöer. Vi kallar dessa tillfällen eller perioder för kritiska datum. På denna sida finns information om hur du som tonårsförälder eller annan viktig vuxen kan bidra till att barn och unga inte kommer i kontakt med alkohol och andra droger. Du hittar även användbara kontaktuppgifter till elevhälsoteam, fältgruppen och polisen.

Tips till dig som är vårdnadshavare till en elev som börjat gymnasiet

I slutet av augusti och i början av september anordnas flera så kallade nollningsfester i Borås. Festerna anordnas utanför skoltid av äldre gymnasieelever för de elever som börjat årskurs 1.

På nollningsfesterna kan olika lekar förekomma där förstaårselever blir hetsade att dricka alkohol. Tidigare år har det hänt att nollningsfester urartat. En del ungdomar har blivit medvetslösa och förda till sjukhus.

Vi vill därför uppmana dig som vårdnadshavare till en tonåring som börjat gymnasiet att vara extra närvarande under insparksveckorna. Det finns flera saker som du kan göra:

1. Prata om det

Fråga din tonåring hur planerna ser ut, om kompisarna kommer träffas, om det kommer drickas alkohol och festas. Hur tänker din tonåring kring det? Var tydlig och berätta att du inte accepterar att din ungdom dricker alkohol och umgås i större folksamlingar. Men visa också att du finns där som stöd oavsett vad som händer.

2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut

Tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Du kan inte lära ditt barn att dricka alkohol med måtta. Det enda du lär ditt barn är att dricka. Ha även koll på ditt eget förråd av alkohol i hemmet.

3. Prata med äldre syskon eller kompisar

Det vanligaste sättet för ungdomar att få tag på alkohol är genom en äldre partner, kompis eller kompis syskon. Prata med dem över 20 år i din ungdoms närhet och hjälp till att säga nej.

4. Håll koll

Kom överens om en tid som din ungdom ska vara hemma. Bestäm även tider under kvällen då ni hörs på telefon, gärna via ett videosamtal. Hämta din ungdom när kvällens festligheter är över.

5. Prata med andra föräldrar

Om du kommit överens med andra föräldrar i skolan eller i idrottsföreningen om att det inte är okej med alkohol leder det med stor sannolikhet till att era ungdomar dricker mindre.

6. Delta i vuxenvandring

Att du, tillsammans med andra viktiga vuxna, vistas ute på kvällen minskar risken för att era tonåringar att råka illa ut. Det är viktigt för din tonåring att veta att det finns vuxna till hands om något skulle inträffa. Under skolavslutningen arrangerar Borås Stad vuxenvandring som du som vuxen kan delta i.

Vuxenvandring

Bild som visar två vuxna med västar med texten "Trygg vuxen" på

Inspiration, stöd och hjälp

I samband med kritiska datum kan du behöva komma i kontakt med andra vuxna. Nedan hittar du flera bra kontaktuppgifter. Du hittar även tips på information om hur du kan prata med din ungdom om alkohol och narkotika.

Elevhälsoteam och fältgruppen

Ta gärna kontakt med skolans elevhälsoteam eller fältgruppen om du har frågor eller känner oro för din ungdom.

  • Elevhälsoteam. Ring Borås Stads växel på telefon: 033-35 70 00. Be om att bli kopplad till kuratorn på din ungdoms skola.

Mini-Maria

Mini-Maria ger råd om hur du som förälder kan prata med din ungdom om droger. På Mini-Maria kan både du som anhörig och din ungdom få hjälp och stöd. Du kan läsa mer på Mini-Marias webbplats eller kontakta dem via telefon.

Polisen

Eftersom ungdomar under 20 år inte har laglig rätt att köpa alkohol på Systembolaget har polisen rätt att beslagta eller hälla ut alkohol. Om polisen inte är på plats vid akut händelse kan du ringa 112. Vid misstanke om brott eller om du har frågor, ring 114 14.

Tonårsparlören

I Tonårsparlören kan du få fler tips på hur du kan prata med din ungdom om alkohol och andra droger.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Kritiska datum

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Sammanträdeskalender