Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Coronaviruset och covid-19

Borås Stads samlade information samt frågor och svar om coronaviruset och covid-19.

Tips och råd till föräldrar

Det är mycket vanligt att barn får infektioner, speciellt under de första åren. Barn som går i förskola brukar få fler infektioner. Därför är det särskilt bra att barn i förskolan är ute mycket och är noga med att tvätta händerna. Ju äldre barnet blir desto färre infektioner brukar barnet få. Då har barnet ofta arbetat upp ett försvar mot de virus som brukar orsaka infektioner.

Några enkla råd till föräldrar

Det är alltid bra att vara extra noga med hygienen när man själv eller barnet har en infektion. Ett av de bästa sätten att minska smittspridning är att tvätta händerna ofta och alltid före maten och efter toalettbesök. Det är också bra att lära barnet att hosta i armvecket och att göra det själv som vuxen.

Man kan använda engångsnäsdukar när någon i familjen har snuva och tvätta snuttefilt, gosedjur och leksaker som barnet har använt, efter en infektion.

När du väl är hemma och vabbar acceptera att det inte finns något annat att göra. Ta tillvara på att du får egentid med ditt barn. Gör lugna aktiviteter tillsammans och kom ihåg att vabruari inte varar för evigt. Våren är snart här.

”När jag är sjuk känner jag mej liten och ynklig. Jag behöver er mina föräldrar allra mest nu. Jag vill att ni ägnar er åt mej. Om jag orkar kan vi spela spel, se på tv eller bara mysa i soffan. Jag vill att ni bara är med mej och inte jobbar.” Lisa 4årInfektioner hos barn - hur smitta spridslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mitt barn är väg att bli friskt - när kan mitt barn komma till förskolan igen?PDF

Smitta i förskolanPDF - en omfattande kunskapsöversikt från Socialstyrelsen. Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att uppdatera Smitta i förskolan.

När är vi sjuka?

Sjukdomar hos vuxna

Du som är vuxen bör i första hand kontakta vårdguiden om du har frågor som vad du kan eller bör göra när du har blivit sjuk. Ring 1177 eller läs mer på 1177 vårdguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast ändrad: 2019-12-11 11.19

Ändrad av:

Dela sidan: Tips och råd till föräldrar

g q n C