Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Hållbar Landsbygd Sjuhärad

Hållbar Landsbygd Sjuhärad var ett treårigt samverkansprojekt där vi fokuserat på att synliggöra, utveckla och skapa förutsättningar för hållbara livsstilar och verksamheter på landsbygden.

Syftet med projektet var att bredda bilden av hållbara livsstilar även utanför staden, kartlägga och synliggöra vad som redan händer inom hållbara livsstilar och verksamheter på Sjuhärads landsbygd och få fler saker att hända!

Tre olika områden inom hållbarhet har uppmärksammats från våren 2017 till 2020, då projektet avslutades. REKO-ringar var först ut som ett framgångsrikt koncept på hur man kan sälja lokal mat via digitala kanaler. Projektet utförde två stycken utvärderingar av REKO-ringar i Sjuhärad. Därefter stod begreppet Dela Mera i fokus, som syftar till delningsekonomi på olika sätt vilket lede till skapandet av Smarta Kartan Sjuhärad. Slutligen inriktades projektet på Lokalturismen – där landsbygdens sevärdheter och upplevelser uppmärksammades i kampanjen Mitt 7H- Sjuhärads hemesterfavoriter.

REKO-ring – Utvärderingar av REKO-ringar i Sjuhärad

I februari 2018 genomfördes en undersökning av folkinitiativet REKO-ring inom projektet Hållbar Landsbygd Sjuhärads regi. Detta gjordes för att undersöka om REKO-ring kunde sägas vara ett gott exempel på hållbar landsbygd. Resultat visade att REKO-ring var ett uppskattat och positivt sätt att handla/sälja, för både konsument och producent och att det även gav ett mervärde. Se material rapport från år 2018 nedtill under rubriken Projektmaterial.

Februari 2020 ställdes frågan igen för att se ifall de positiva effekterna kvarstår och också se hur REKO-ring utvecklats. Rapporterna från utvärderingen REKO-ring 2020 finns att läsa på sidan:

Andra utvärderingen av REKO-ringar i Sjuhärad.

Dela mera – Smarta Kartan Sjuhärad

Smarta Kartan Sjuhärad är en webbplattform som utvecklats under projektet Hållbar Landsbygd Sjuhärad och kartan ska göra det lättare att hitta och ta del av delningsinitiativ i Sjuhärad. Smarta Kartan synliggör nuvarande verksamheter och nätverk som finns i Sjuhärad och som är på gång och uppmuntrar till gemenskap, nya möten och tillgång framför ägande. På Smarta Kartan Sjuhärad listas ställen där du kan hyra, byta, låna, ge och få. På sidan kan du bland annat hitta cykelkök, bytesgrupper, öppna kontor, låneställen och digitala plattformar.

Smarta Kartan Sjuhärad Länk till annan webbplats.

Lokalturism Mitt 7H Sjuhärads hemesterfavoriter

Under oktober månad år 2019 genomfördes en tävling, Mitt 7H - Sjuhärads hemesterfavoriter, som skulle lyfta fram små och stora pärlor i Sjuhäradstrakten. Syftet var att uppmärksamma våra närliggande omgivningar och visa på alternativ till långväga resor, varför åka långt när vi har intressanta och vackra omgivningar runt hörnet? Vinnarna av tävlingen, med bilder och motiveringar, finns att läsa nedtill, Mitt 7H - Sjuhärads hemesterfavoriter.

Finansiering och samarbetsorganisation

Projektet har finansierats av Boråsregionen tillväxtmedel inom miljö. Projektet är ett samarbete mellan representanter inom miljö-, näringslivs-, turism- och landsbygdsutveckling i organisationerna Borås, Bollebygd, Ulricehamn, Svenljunga, Tranemo, Vårgårda, Leader Sjuhärad och Navet Science Center. Projektledningen låg på Miljöförvaltningen, Borås Stad.

Projektet Hållbar Landsbygd Sjuhärad finns på Instagram Länk till annan webbplats. och Facebook Länk till annan webbplats.

Projektmaterial

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Hållbar Landsbygd Sjuhärad

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Gruppbild med representanter från Vracar

  Tillgänglighet i fokus under studiebesök från Serbien

  Publicerad

  Under vecka 39 har representanter från Vračar varit på studiebesök i Borås. Borås Stad och den serbiska kommundelen Vračar har ett så kallat kommunalt partnersk...
 • En krislåda

  Mat i fokus under Krisberedskapsveckan 2022

  Publicerad

  Den 26 september - 2 oktober är det den nationella Krisberedskapsveckan. Det är en kampanj som vill få Sveriges invånare att fundera över hur de löser sitt beho...
 • Svante Stomberg på Sandwalls plats framför en filmkamera

  Stadsdirektören svarar på viral trend på TikTok

  Publicerad

  Sedan knappt en vecka tillbaka trendar hashtaggen #vadhänderiborås på den sociala mediekanalen TikTok. Bilden av Borås som sprids är en mörk och dystopisk plats...
 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Chatboten HjälpSam

  Säg hej till vår nya digitala medarbetare!

  Publicerad

  Idag gör vår nya digitala medarbetare sin första dag på Borås Stad och boras.se. Hen kommer finnas tillgänglig för att besvara besökarnas frågor dygnet runt.
Ikon: Kalender

Sammanträdeskalender

 • Fulllmäktigehuset

  Kommunfullmäktige

  Tid: kl.
  Plats: Borås Kongress, Akademiplatsen 2, Borås

 • Flygbild över stadshuskvarteret.

  Kommunstyrelsen

  Tid: kl.
  Plats: Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset

 • Flygbild över stadshuskvarteret.

  Kommunstyrelsen

  Tid: kl.
  Plats: Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset

 • Sessionsalar

  Borås Stadshus AB

  Tid: kl.
  Plats: Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset

 • Ordförandeklubba

  Överförmyndarnämnden

  Tid: kl.
  Plats: Överförmyndarenheten Bryggaregatan 5, plan 5