Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Coronaviruset och covid-19

Borås Stads samlade information samt frågor och svar om coronaviruset och covid-19.

Hållbar Landsbygd Sjuhärad

Hållbar Landsbygd Sjuhärad är ett treårigt samverkansprojekt där vi vill synliggöra, utveckla och skapa förutsättningar för hållbara livsstilar och verksamheter på landsbygden.

Vi vill bredda bilden av hållbara livsstilar även utanför staden, kartlägga och synliggöra vad som redan händer inom hållbara livsstilar och verksamheter på Sjuhärads landsbygd och få fler saker att hända!

Tre olika områden inom hållbarhet kommer att uppmärksammas från våren 2017 och ett år framåt. REKO-ringar är först ut som är ett bra koncept på hur man kan sälja lokal mat via digitala kanaler. Därefter står begreppet Dela Mera i fokus, som syftar till delningsekonomi på olika sätt och slutligen inriktas projektet på Lokalturismen – där landsbygdens sevärdheter och upplevelser uppmärksammas.

Tre dimensioner

Hållbara livsstilar syftar till en förändring mot hållbar samhällsutveckling där dessa tre dimensioner möts; miljömässig, social och ekonomisk. Projektet ska utmynna i mötesplatser, arenor, ambassadörer, lärdomar och kommunikationskanaler samt internationella projekt för en mer hållbar landsbygd. Visionen är Sjuhärad som föregångare i att skapa och förmedla hållbara livsstilar och verksamheter.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Dela gärna med dig av egna erfarenheter och tips på hur vi kan få vår landsbygd att blomstra, på ett ännu mer och fler hållbara sätt.

Finansiering och samarbetsorganisation

Projekt finansierat av Boråsregionen tillväxtmedel inom miljö. Ett samverkansprojekt mellan representanter inom miljö-, näringslivs-, turism- och landsbygdsutveckling i organisationerna Borås, Bollebygd, Ulricehamn, Svenljunga, Tranemo, Vårgårda, Leader Sjuhärad och Navet Science Center. Projektledningen ligger på Borås stads Miljöförvaltning.

Vid frågor om projektet, kontakta projektledare Mia Magnusson, mia.magnusson@boras.se,
telefonnummer: 033-35 70 98

Projektplan och utvärdering

Nedtill kan du läsa mer om bland annat projektplanen för HållbarLandsbygd Sjuhärad, och tre kortare versioner av utvärderingen kring REKO-ringen och dess betydelse för såväl producenter som konsumenter.

Smarta Kartan Sjuhärad

Smarta Kartan Sjuhäradlänk till annan webbplats är en webbplattform som utvecklats under projektet Hållbar Landsbygd Sjuhärad och kartan ska göra det lättare att hitta och ta del av delningsinitiativ i Sjuhärad. Smarta Kartan synliggör nuvarande verksamheter och nätverk som finns i Sjuhärad och som är på gång och uppmuntrar till gemenskap, nya möten och tillgång framför ägande. På Smarta Kartan Sjuhärad listas ställen där du kan hyra, byta, låna, ge och få. På sidan kan du bland annat hitta cykelkök, bytesgrupper, öppna kontor, låneställen och digitala plattformar.

Kampanjen Mitt 7H -Sjuhärads hemesterfavoriter

Vilken är Sjuhärads skönaste sjö? Var hittar vi Sjuhärads bästa äventyrsplats där adrenalinet pumpar som mest? Och var ligger egentligen Sjuhärads härligaste äng?

Under oktober månad år 2019 genomfördes en tävling, Mitt 7H - Sjuhärads hemesterfavoriter, som skulle lyfta fram små och stora pärlor i Sjuhäradstrakten. Syftet var att uppmärksamma våra närliggande omgivningar och visa på alternativ till långväga resor, varför åka långt när vi har intressanta och vackra omgivningar runt hörnet? Vinnarna av tävlingen, med bilder och motiveringar , finns att läsa nedtill, Mitt 7H - Sjuhärads hemesterfavoriter.

l

Projektmaterial

Producentperspektiv på REKO-ring

Konsumentperspektiv på REKO-ring

Allmänt perspektiv på REKO-ring

Utvärdering av REKO-ring Sjuhärad

Projektplan för Hållbar Landsbygd Sjuhärad

Mitt 7H - Sjuhärads hemesterfavoriter

Senast ändrad: 2020-04-28 14.15

Ändrad av:

Dela sidan: Hållbar Landsbygd Sjuhärad

g q n C