Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

FRÖ: Idrott åt alla under hela livet

Idrottslekis på Byttorps IP

 

”Det viktigaste är inte att producera allsvenska fotbollsspelare, det är att skapa goda förebilder.
Byttorpsandan - alla tillsammans - då blir man en grupp.”

Så lyder mottot på Byttorp IF:s hemsida. Och det här är föreningen som lever som man lär.
Detta berättade Emelie Risbeck och Evelina Brofjärd om vid ett FRÖ-möte i föreningens klubbstuga 10 december 2021.

Klubben sysslar med bordtennis, handboll, fotboll, motion och fritid. Så långt liknar den vilken idrottsförening som helst med sina 819 medlemmar varav dryga hälften tränar aktivt. Anläggningarna består av fotbollsplan, bordtennishall, tillgång till Hestrahallen och en hinderbana utomhus. Samt en beach-soccer-plan.

Förutom administratören Evelina är Stellan Översjö och Emelie anställda på vardera 25 procent sedan fyra år för att arbeta med utveckling. Målet är att få så många som möjligt att komma hit och bli aktiva. Vägledning kom från RF SISU och deras strategi 2025 som engagerar, handlar om stärkt ledarskap och att man gjorde något så ovanligt i idrottsvärlden som att ta bort alla tabeller!

Ingen selektering och toppning

– Vi vill inte ha selektering och toppning av lagen, säger Emelie Vi vet inte vilka som når toppen. Vi vill utveckla duktiga idrottare, men det viktiga är glädjen och gemenskapen. Inte bara resultatet. Vi tror på att engagera föräldrar och andra runt omkring i ideellt arbete för att hålla avgifterna nere.

Den gröna tråden handlar om certifiering utifrån ett värdegrundsmaterial som kommuniceras, bland annat genom interna ledarträffar tre gånger om året. Det är också viktigt att utbyta information och planer mellan olika idrotter.

– Föräldrarna har en viktig roll, fortsätter Emelie. De måste veta vad det är vi kommunicerar till ungdomarna och ledarna. Vi har pratat om vår Gröna tråd på föräldramöten och det har mottagits förvånansvärt positivt.

– Det handlar om att ta fram det bästa ur varje barn, men då är resultatet inte det viktiga.

Så förklarar Emelie att det också förekommer annan träning än i respektive lag.

– Vi har så mycket mer än bara idrott, fyller Evelina i. Vi har öppen fritidsgård tre kvällar i veckan mellan 15 och 19. Vi startade den eftersom det kryllar av barn häromkring på eftermiddagarna. Ofta hängde de här till kl 18 när träningen börjar. Vi har också öppet på skolloven och spelar snöfotboll eller grillar korv. Vi vill vara en mötesplats för alla.

Startade soppluncher

– Därför startade vi med soppluncher där ett 40-tal daglediga kom varje onsdag och träffades och pratade. Det ledde till att några började spela bordtennis och en annan grupp startade gymnastik i bordtennishallen.

På sommaren är det både fotbollsläger och sommarläger. Det finns en ambition att ”gå över vägen” och också nå ungdomarna på Norrby. De idrottar inte i samma utsträckning. Då åker man med dem och badar, spelar lite fotboll eller brännboll eller ordnar cheer-leading med hjälp av ungdomsledare och feriearbetar som klubben utbildar.

Alla skolklasser i området bjuds in till en Bra Kompis-turnering på Ryda sportfält.

På lördagar är det familjeaktiviteter och på söndagar tipspromenader. En annan aktivitet som kan förekomma är Halloween-promenad eller Lussepromenad.

– Vi upplever att det är lätt att få frivilliga att hjälpa till, säger Evelina. Det enda vi gjorde var att lägga ut inlägg på Facebook. Sådana arrangemang kan ha 1200 – 1300 deltagare! Då måste vi förstås ta en avgift. Men avgifterna ska vara låga så att familjer kan ha råd att låta flera barn vara med.

Mycket att vara stolta över

Därför söker klubben också socialt riktat stöd från Borås Stad. Listan över vad denna förening åstadkommer är verkligen imponerande. Här måste vi också nämna idrottsskola på Särlaskolan, street games i Almåshallen, filmvisning, idrottslekis och så vidare...

Viktigt värdegrundsarbete handlar förstås bland annat om jämställdhet. Fler killar spelar fotboll och man försöker få fler tjejer till handbollen. Men klubben arbetar också med att förebygga våld.

Klubben medverkar dessutom på Norrby-dagen och många ungdomar från det området söker sig gärna upp till aktiviteterna på Byttorp. Men deras väg hit går över flera hårt trafikerade gator och många får gå hem ensamma i mörkret om inte föräldrarna hämtar. Ibland följer mormor eller farfar med. Det kan också vara svårt om man kommer hit utan utrustning och med dåliga skor och i jeans.

-– De flesta föreningar har stort hjärta. Men vi är inte så bra på ekonomi och sponsring, säger Emelie blygsamt.

Men Byttorps IF har ju så mycket annat att vara stolta över!

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: FRÖ: Idrott åt alla under hela livet

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Sammanträdeskalender

 • Ordförandeklubba

  Kulturnämnden

  Tid: kl.
  Plats: Kulturhuset, Röda rummet

 • Flygbild över stadshuskvarteret.

  Kommunstyrelsen

  Tid: kl.
  Plats: Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset

 • Sessionsalar

  Borås Stadshus AB

  Tid: kl.
  Plats: Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset

 • Flygbild över stadshuskvarteret.

  Kommunstyrelsen

  Tid: kl.
  Plats: Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset

 • Arbetslivsförvaltningens entré.

  Arbetslivsnämnden

  Tid: kl.
  Plats: Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72