Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

90 gånger bad och lek vid Viaredssjön

Artikeln publicerades:

Sommardagar tillsammans vid sjön. En så fin och tidlös idé – snart börjar årets bussar rulla till Sjömarken – badresor för 90:e gången. Och ännu en generation unga boråsare får gemensamma minnen av regn och sol och lek och bad.

Den 17 juni är det dags i år – den som är född mellan 2012 och 2017 kan följa med till Sjömarken och det kostar ingenting.

Badresor hälsar välkommen 2024 - så funkar det!

Men vi börjar med att minnas förra sommaren.

– Det blir bad varje dag, det är alltid några barn som vill bada även om det regnar, berättar Moa Åsén, som är föreståndare för badresorna.

Såklart Borås hälsar på i slutet av sommaren 2023 och har tur, för det är veckans första riktiga soldag, och då är bad helt givet. Moa Åsén är först på plats vid halv tio – låser upp, ordnar fram lite kaffe, öppnar fönsterluckor och ställer ut skylten med dagens alla aktiviteter.

Lätt att åka med

En kvart senare rullar den första bussen fram på parkeringen vid Sjömarkenbadet, och de första av det fyrtiotal barn som väntas idag stiger av. Bussar hämtar barn i åldern sju till tolv år på olika platser i Borås, och det är nästan lättaste saken i världen att få åka med – en anmälningsblankett från en förälder med sig till bussen räcker.

Under ett tälttak sitter några barn och pysslar, den lilla kiosken håller öppet, pingis pågår. Klockan går mot halv elva och nu är det dags: utropen hörs över hela området – dags att bada!

Ett tiotal barn går och byter om, samlas sedan för gemensam promenad något hundratal meter ner till badresornas egen strand med brygga. Efter säkerhetsgenomgång, ”lyssna noga på oss, stanna innanför bryggan…” är det äntligen dags!

Första veckan kom 230 barn, veckan efter 180-200 och sedan minskar det i juli när många föräldrar har semester själva.

– Vi har det fantastiskt här tycker jag. Bara som ett exempel så hade vi sjutton barn en dag när prognosen var spöregn hela dagen, säger Moa. Att barnen då ändå kommer hit, när de vet att vi är utomhus – det visar att badresorna verkligen är betydelsefulla för dem.

Baddags! Joelle Ammousi, Alex Maligin och Kasra Kalantar. Foto: Anna Sigge.

Baddags! Joelle Ammousi, Alex Maligin och Kasra Kalantar. Foto: Anna Sigge.

Slät bulle – kall mjölk

”Minns dessa badresor med glädje. Vi var många barn som på 50-talet sprang till bussen med matsäck och badkläder. Inget smakade så gott som dom släta bullarna och mjölken man fick. Lekar och bad hela dagen. Fina minnen”, skriver Agneta Göhle i Facebook-gruppen Gamla Borås.

Den som söker efter badresor i den gruppen kommer att hitta många liknande kommentarer, från människor som åkte till Sjömarken med badresebussarna på 40-talet, 50-, 60- och 70-talet.

Så småningom ersattes släta bullar av annat ätbart, men lek- och badminnena består för generationer av boråsare.

”Jobbade där i slutet av 80-talet och hela 90-talet, underbart att alla barn fick åka gratis till en dag full med aktiviteter, bad, kanot och tävlingar”, skriver Anneli Franck.

Bussen gick till Viaredssjön första gången måndagen 1 juli 1935 – en lång tradition av badresor hade börjat. Avsikten var att ge stadsbarn möjlighet att ”dagligen få komma ut i naturen, till lek och bad”, skriver Borås Kommunalblad. ”Ett barnens paradis skulle man kunna kalla dagskolonien där nere i Sandared vid Viaredssjöns strand. Där måste det vara ljuvligt att vara en vacker sommardag!”, fortsätter texten.

Tio år senare flyttade dagkolonin, eller badresorna som de numera heter, till Sjömarken. Så visst är det läge att fira i år – 90:e gången resorna går och 80:e året på nuvarande platsen.

Ett fotografi av en tidningssida ur Borås Kommunalblad 1935 med rubrik Dagskolonien i Sandared invigd. På tidningssidan finns också ett fotografi av en byggnad med barn sittande framför och bildtexten "40 glada töser framför kolonibyggnadens huvudfasad.

Tidningssida ur Borås Kommunalblad sommaren 1935.

Information, ikon

Mer om badresorna

  • Så här funkar det - svar på frågor
  • Anmäl ditt barn här
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2024-05-23] 90 gånger bad och lek vid Viaredssjön

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol