Nytt äldreboende - byggt med omsorg om detaljer
Artikeln publicerades:
Snart öppnar ett alldeles nybyggt vård- och omsorgsboende. Undersköterskan Pernilla Hedberg och sjuksköterskan Sara Rosenberg, och många andra som jobbar i äldreomsorgen runt om i Borås, har varit rådgivare under byggtiden.
– Framför allt har vi kunnat bolla idéer om vad som fungerar på de boenden som vi redan har, säger Pernilla Hedberg som är undersköterska och jobbar natt på Björkhaga i Seglora.
När det ska byggas ett helt nytt vård- och omsorgsboende, så vill man såklart att huset ska bli riktigt bra. Sedan början av året har en så kallad fokusgrupp varit igång, med representanter från i stort sett alla boenden i kommunen.
– Det har varit spännande att träffa alla andra, jämföra arbetssätt och att få vara med och påverka, säger Sara Rosenberg, specialistsjuksköterska och facklig representant för Vårdförbundet.
Såklart Borås bad att få besöka det blivande demensboendet, innan det var riktigt färdigbyggt. Projektledaren på Vård- och äldreförvaltningen Frida Reiser är med, och så Pernilla och Sara från fokusgruppen.
Vi får hjälm på huvudet, upp till tredje våningen, av med skorna – vi ska inte dra in byggdamm i de just slutstädade lokalerna. Ännu är det tomt när vi ser oss om, men när ni läser detta pågår den intensiva spurten fram till invigning och öppning 15 januari. In med möbler som ska monteras och placeras, personalen ska vänja sig sin nya arbetsplats – vara redo att snart ta emot 73 personer.
Sara Rosenberg ska arbeta på Kristinegränd 7, som det nya boendet heter, åtminstone ett tag i början. Hon är poolsjuksköterska, så hon har jobbat på många boenden runt om i Borås.
– Det känns jätteroligt att få vara med och påverka både hur det är byggt, och också i uppstarten, att vara med och skapa nya rutiner. Att få ta med sig det bästa från olika ställen och använda i det här huset, det känns fantastiskt, säger hon.
73 lägenheter
Det är en byggnad i fyra våningar med nitton lägenheter på varje våning, utom högst upp där det är sexton. Allt som allt ett tillskott på 73 lägenheter. Gång på gång medan vi går runt i lägenheter, gemensamma rum, rum för personal – gång på gång stannar Frida, Sara och Pernilla till och resonerar om funktioner och lösningar.
Fönstren i lägenheterna går att öppna lite grand för vädring, men ska de öppnas mer så krävs en nyckel. Genast uppstår funderande kring hur man ska göra med nycklarna.
– Det är samma nyckel i alla lägenheter, säger Frida Reiser, frågan är om det är bäst att samla in dem och ha alla på ett ställe.
– Jag skulle nog lägga dem i varje lägenhet, inlåsta i medicinskåpet, säger Pernilla Hedberg. Det är nog det bästa.
Kristinegränd kommer att vara först ut i Borås med ett låssystem som gör att de som bor här inte riskerar att gå in i fel lägenhet.
– De kommer att ha som en klocka på sig, som låser upp den egna dörren när man närmar sig, annars är det vanligt på demensboenden att boende går in i fel lägenhet, och det kan skapa förvirring och oro, säger Frida Reiser.
Granne med förskola
Närmaste granne är förskolan Stinebacken, också den ett nybygge som öppnade i början av 2023. Bara en gång- och cykelväg går mellan tomterna, förskolans och äldreboendets
uteplats.
– Generationer kan mötas – det är bra för barnen att få lära känna äldre, och tvärtom,
säger Frida Reiser.
Barnen ska lätt, via två grindar, kunna få komma över till växthuset, som ligger inne på vård- och omsorgsboendets område.
Men kommer sådana besök att hinnas med när verksamheterna är igång, så att man verkligen kan ha glädje av närheten?
– Det får vi jobba på, och se till att det blir av, säger Sara Rosenberg, och gläntar på dörren till växthuset.
– Det måste inte alltid vara en särskilt aktivitet heller, säger Pernilla Hedberg. Ibland kan det också räcka att bara få sitta på altanen och se när barnen leker.
Mer om
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Ändrad av: