Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Tusen ljusreflexer i Viskans vatten

Artikeln publicerades:

Borås Art Biennial 2024 hälsar välkommen med samtidskonst både utomhus och inne. För åttonde gången är det konstfest med världsrykte i Borås – invigning 15 juni.

– Vi önskar att människor ska bli så berörda av något verk – vare sig det är glädje, ilska, sorg – så att de inte kan låta bli att börja ett samtal med någon om sin upplevelse, säger Caroline Gustafsson som är en av utställningens curatorer.

Tusentals små reflekterande spegelfoliebitar har just, sammanfogade, spänts upp i luften och glittrar, speglar, rör sig med vinden vid Posttorget.

Det är Elin Stampes ”Disrupting Ebb and Flow”, som kan ge många ingångar till fantasier och funderingar. Verket är kopplat till havsvatten genom sitt namn, och till månen och kanske ut i universum, men också till vattnet i Viskan som flyter förbi.

– Det kan vara ett möte med samtidskonst som jag tror kan bli spännande för många, och det innehåller också ett ljudverk av Brenda El Rayes på dagtid.

Ett 15-tal konstnärers verk kommer att visas för boråsare och för besökare. Konstnärer från bland annat Kuwait, Brasilien, Polen, Marocko, Finland, Frankrike och Sverige medverkar.

Ja, det blir konst utomhus och det blir konst inne, både på Konstmuseet och i andra lokaler. En möjligen oväntad plats – ett videoverk i Stadsparksbadets entré.

– Vi vill försöka skapa överraskande möten med konst. Besöker du Konstmuseet så vet du att du får konst, men på andra platser är man kanske inte lika beredd. Det tycker vi om att jobba med, säger Caroline Gustafsson.

– Det är faktiskt unikt att en stad av Borås storlek har en internationell biennal av en sådan dignitet. Genom biennalen placerar vi Borås på den internationella konstkartan.

Sommarens Borås Art Biennial - Layers, Loops, Lines produceras av en liten grupp på Borås Konstmuseum: Curatorerna Caroline Gustafsson och Daniel Terres. Museichefen Eva Eriksdotter är konstnärlig ledare.

Curator är beteckningen på den som väljer konstverk och sätter samman en utställning.

Över Viskan vid Posttorget hänger tusentals glittrande spegelfoliebitar på vajrar. Elin Stampes “Disrupting Ebb and Flow”, 2023.

Elin Stampes “Disrupting Ebb and Flow”, 2023.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2024-06-12] Tusen ljusreflexer i Viskans vatten

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol