Vatten Vänner Värme Vevradio
Artikeln publicerades:
Såklart Borås bjuder på en minnesramsa, där alla orden börjar på bokstaven V. Det handlar om att göra sig lite mer beredd på kriser – om något skulle hända som gör att allt inte fungerar som vanligt. Kanske att strömmen är borta länge, att vattnet inte kommer ur kranen, att värmen inte fungerar.
Den som är förberedd känner sig tryggare, även när världen omkring oss är orolig. Det säger två av de personer på Borås Stad som jobbar mycket med krisberedskap. Här ska ni få läsa deras bästa tips – Hanna Arvidsson Milleskog, krisberedskapssamordnare, och beredskapschefen Stefan Good.
– Börja med att läsa på! säger Hanna Arvidsson Milleskog. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har mycket information: vilken mat är bra att ha, vilka saker kan vara bra. Man behöver inte köpa en massa på en gång, utan det viktiga är att sätta igång och fylla på efter hand.
På MSB:s webbplats hittar man en sida om hemberedskap med en bra checklista.
MSB Hemberedskap - preppa för minst en vecka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
– Väldigt många har en krisberedskap, utan att veta om det, säger Stefan Good, för om man tittar på en sådan checklista så ser man, att det här och det här och det här har jag ju redan hemma.
Det låter ju skönt! Du får detta att verka lite enklare än man kanske först tänker.
– Om man tittar på mat till exempel. De flesta har väl havregryn, kanske müsli, knäckebröd. Ja, mat för några dagar i alla fall. Kanske lite i frysen, som ju håller sig kall i ett par dygn efter ett elavbrott. Att jämföra med listan och se vad jag redan har är ett bra steg. Kanske har man värmeljus, en pläd eller filt…
Låt oss ta de där fyra orden som börjar på V – ett i taget.
Vatten
– Det som blir besvärligt riktigt snabbt, det är vatten. Jag skulle gärna se att alla skaffade sig en vattendunk och alltid hade vatten stående hemma, säger Stefan Good.
En dunk, kanske fem eller tio liter, kostar inte mycket. Och tills man har hunnit skaffa en sådan går det alltid att börja med tomma läskflaskor. Låt oss också skriva några ord om mat under den här rubriken.
Sju dygn, men självklart gärna ännu längre tid, vill MSB att man ska vara beredd att klara sig själv om man är frisk. Det kan behövas tid för samhället att ställa om och börja fungera någorlunda igen med sina krisåtgärder.
Det kommer inte att vara som vanligt under de där sju dygnen?
– Nej, det kan ju bli kall havregrynsgröt till varje måltid, säger Stefan Good. Ett bra tips är ”sätt igång!” och det betyder inte att ordna allt med omedelbart, utan börja med något, tänk igenom hur det skulle kunna bli: vad händer om jag är utan vatten i två dygn, hur kan jag värma mat om inte spisen fungerar?
Vilka är de bästa matvarorna?
– Knäckebröd, havregryn, konservburkar. Hållbarhet är viktigt, men försök också se till att det är saker du tycker är gott att äta.
Vänner
– Men man kanske inte måste höja sin beredskap bara på egen hand. Prata med grannarna, bostadsrättsföreningen, hyresvärden… kanske går det att göra saker tillsammans? Det tycker jag kan vara en fin tanke att ha med sig, säger Hanna Arvidsson Milleskog.
– När det krisar så blir människor oftast väldigt hjälpsamma, säger Stefan Good. Om man bor i ett trapphus och så vet man att där bor ett äldre par, som har svårt att röra sig, vatten måste hämtas i vattentankar som kommunen har ställt ut. De bor högt upp och hissen går inte. Då kostar så lite att ställa upp och hjälpa till – det är också krisberedskap.
Värme
Bygg en koja om värmen i huset inte fungerar. Det låter kanske lite barnsligt, men det hjälper även när det är riktigt kallt ute, lovar Stefan Good. Och så använda filtar, täcken och kläder som man har hemma.
– Lägg filtar över ett soffbord eller ett köksbord och bygg en hydda. In med madrasser och täcken och flytta in där med familjen i det tillfälliga lilla lägret, så håller man värmen på ett ypperligt sätt. Husdjur får också flytta in, säger Stefan Good.
Vevradio
Om strömmen går och mobiltelefonen laddar ur – det är skrämmande att inte veta vad som händer därute. Skaffa en radio som går att veva upp, är Hanna Arvidsson Milleskogs bästa tips, eller en radio som går på batterier och extra batterier. Ställ in radion på Sveriges Radio Sjuhärad, frekvensen 102,9 MHz.
Sveriges Radio har elverk och P4 är Sveriges beredskapskanal, med uppgift att förmedla viktig information från myndigheterna. Det är meningen att P4 alltid ska kunna sända, men skulle inte ens det fungera så kommer Borås Stad att ordna informationspunkter dit man kan gå: alla bibliotek, Stadshuset, mötesplatserna Hultahuset, Hässlehuset och Norrbyhuset.
Varför är det bra att vara beredd?
– På så sätt gör man också en insats försina medmänniskor. Om fler klarar sig bättre på egen hand så kan samhället och kommunen fokusera på sårbara och utsatta grupper – till exempel sjuka och äldre som är beroende av hjälp, säger Hanna Arvidsson Milleskog.
– Det andra är att det känns skönt att vara beredd. Man behöver oroa sig mindre för hur det ska gå om strömmen är borta länge, om det blir brist på varor eller om värmen inte fungerar som vanligt.
Mer om
- Borås Stads sida om säkerhet och kris
- Alla hushåll i Borås bör nyligen ha fått broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Det är myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) som har skickat ut den på regeringens uppdrag. Spara den!
Den finns på alla dessa språk: engelska, arabiska, persiska/farsi, ukrainska, polska, somaliska, finska, meänkieli, romska arli, nordsamiska och sydsamiska.
Du kan ladda ner eller beställa broschyren om du inte har fått den.
Ladda ner eller beställ från MSB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Ändrad av: