Meny

Meny

Frågor och svar om valet

Här svarar Valnämndens kansli i Borås Stad på vanliga frågor om valet. Valmyndigheten har också en sida för frågor och svarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var finns det förtidsröstningsställen i Borås?

Vi har förtidsröstningslokaler på 15 olika ställenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster runt om i Borås.

Om jag är utomlands under valperioden kan jag inte rösta då?

Du kan brevrösta från utlandet. Kontakta Valnämndens kansli innan du åker och be om ett brevröstningskit, du når oss på valnamnen@boras.se eller via 033-35 70 16.

Varför ska jag rösta i den vallokal jag blivit tilldelad?

I vallokalen finns röstlängden för det distrikt du tillhör. I röstlängden prickas det av att du har röstat så att din röst kan räknas. Avprickning sker för att förhindra att någon röstar flera gånger. Därför är det viktigt att du på valdagen röstar i din vallokal. Vilken vallokal du tillhör står på ditt röstkort. 

Om du vill rösta innan valdagen kan du mellan 22 augusti och 8 september rösta i vilken förtidsröstningslokal som helst i hela Sverige.

Varför ska jag ha med mig röstkortet?

Röstar du på valdagen måste du inte ha med dig ditt röstkort. Endast giltig legitimation behövs. Vill du rösta under förtidsröstningsperioden måste du däremot ta med dig både röstkortet och giltig legitimation. Röstkort krävs för att veta var din röst ska skickas för räkning på valdagen.

Alla förtidsröstningslokaler i Borås har möjlighet att skriva ut ett dublettröstkort åt dig så du kan rösta även om du glömt ditt röstkort. Du kan även få ditt röstkort mailat till dig från Valnämndens kansli, kontakta valnamnden@boras.se eller ring 033-35 70 16. Du måste dock fortfarande skriva ut röstkortet på papper för att kunna rösta.

Vad händer om jag inte kan legitimera mig?

Det går att legitimera dig på tre sätt för att kunna rösta:

  • Visa en giltig id-handling.
  • Du är känd av röstmottagaren.
  • Någon annan intygar din identitet. Den personen måste i så fall visa id-handling eller vara känd av röstmottagaren.

Om du inte kan legitimera dig på någon av ovanstående sätt kan du tyvärr inte rösta.

Kan jag rösta för någon annan, till exempel släktingar?

Nej, det går inte att rösta för någon annan via fullmakt eller liknande.

Om exempelvis din släkting inte själv kan ta sig till en vallokal eller röstningslokal kan de rösta via bud eller med hjälp av ambulerande röstmottagare. Läs mer om hjälp vid röstninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kan man personrösta på en person som inte finns med i namnvalsedeln?

Ja, om partiet inte låst sin lista. Då är det endast de personer på valsedeln som går att rösta på. Det står på namnvalsedeln om det inte går att rösta på någon annan kandidat än de som står på listan. Personen som du röstar på måste dessutom ha samtyckt till kandidaturen. Du kan även personrösta på en valsedel med endast partinamn genom att skriva kandidatens namn på valsedeln.

Kan man förtidsrösta på valdagen?

Alla kommuner har en förtidsröstningslokal som är öppen 8.00-20.00 på valdagen för de som inte kan ta sig till sin vallokal på valdagen och inte har haft möjlighet att förtidsrösta. I Borås är den förtidsröstningslokalen i Stadshuset på Kungsgatan 55.

Jag har tappat bort mitt röstkort. Kan jag inte rösta då?

Jodå, det finns sätt att rösta på ändå. Röstar du på valdagen måste du inte ha med dig ditt röstkort. Endast giltig legitimation behövs. Vill du rösta under förtidsröstningsperioden måste du ha ett röstkort och giltig legitimation. Alla förtidsröstningslokaler i Borås har möjlighet att skriva ut ett dublettröstkort åt dig så du kan rösta även om du inte har ditt röstkort med dig. Du kan även få ditt röstkort mailat till dig från Valnämndens kansli, kontakta valnamnden@boras.se eller ring 033-35 70 16. Du måste dock fortfarande skriva ut röstkortet på papper för att kunna rösta.

Har nyanlända som kom till Sverige i januari 2015 rösträtt i kommunalvalet, även om de inte ännu fått svenskt medborgarskap?

För att ha rösträtt i valet till kommun- och landstingsfullmäktige ska man ha varit folkbokförd sammanhängande i tre år före valdagen, det vill säga man ska ha blivit folkbokförd senast den 8 september 2015 för att bli upptagen i röstlängden. Man måste alltså inte vara svensk medborgare för att rösta i valen till kommun- och landstingsfullmäktige.

Vad är de blanka valsedlarna till för?

De blanka valsedlarna är till för att väljaren ska kunna skriva dit ett partinamn. Om ett partinamn skrivs till så blir valsedeln en giltig röst på det partiet, förutsatt att partiet anmält deltagande i valet. Om den blanka valsedeln används som den är så räknas den som en ogiltig valsedel. I valresultatet redovisas hur många som har röstat blankt.

Vem säger jag till om jag tycker att något i vallokalen eller röstningslokalen är fel?

Du pratar i första hand med röstmottagarna. I andra hand ska du kontakta Valnämndens kansli på 033-35 70 16 eller valnamnden@boras.se.

Information om valet på andra språk, till exempel arabiska, var hittar jag det?

  • På Valmyndighetens hemsida finns det information på olika språklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Broschyren Val i Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns på sju språk. Läs den på bosniska, nord- och sydkurdiska, spanska, somaliska, arabiska eller persiska.
  • Sveriges Radios Valkompasslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns på 8 olika språk (svenska, arabiska, engelska, sorani/sydkurdiska, kurmanci/nordkurdiska, persiska/dari, somaliska och lätt svenska).

Senast ändrad: 2018-08-08 11.20

Ändrad av:

Dela sidan: Frågor och svar om valet

g q n C