Meny

Meny

Så röstar du

Här får du veta vem som har rätt att rösta, vad som gäller kring röstkort och valsedlar, samt de olika sätt som du kan rösta på.

Vem får rösta?

För att ha rösträtt i något av valen måste du ha fyllt 18 år senast den 9 september 2018. Dessutom skiljer sig reglerna åt för rösträtt till riksdagen och kommun- och landstingsfullmäktige.

För att rösta till riksdagen krävs:

  • att du fyllt 18 år
  • att du är svensk medborgare

För att rösta till kommun- och landstingsfullmäktige krävs:

  • att du fyllt 18 år och varit folkbokförd i Sverige i minst 3 år, eller
  • att du fyllt 18 år, är folkbokförd i Sverige och har medborgarskap i något av EU:s medlemsländer eller har medborgarskap i Island eller Norge.

Ditt röstkort

För att rösta måste du ha ett personligt röstkort. Alla som får rösta i valen får ett röstkort hemskickat med posten.

På ditt röstkort står det vilka val du får rösta i och din vallokals adress och öppettider. Röstkorten skickas ut innan förtidsröstningen påbörjas den 22 augusti. Om du inte har fått ditt röstkort när förtidsröstningen har påbörjats så kan vi hjälpa dig att skriva ut ditt röstkort. Kontakta oss på Valkansliet eller be om hjälp i någon av förtidsröstningslokalerna.

Valsedlar

Utanför vallokalen finns det valsedlar till partier som du kan rösta på. Det finns även blanka valsedlar där du kan skriva valfritt namn, partinamn eller lämna blankt.

Olika sätt att rösta på

Det finns några olika sätt att rösta på:

Rösta på valdagen den 9 september

Om du vill rösta på valdagen den 9 september måste du rösta i din egen vallokal. På ditt röstkort står det vilken vallokal som du tillhör. Du kan även se på Boråskartan vilken som är din vallokal.

Förtidsrösta 22 augusti till 8 september

Det går även att rösta före valdagen. Förtidsröstningen startar den 22 augusti och pågår fram till den 8 september. Du kan förtidsrösta var som helst i hela landet och självklart på olika förtidsröstningslokaler i Borås.

Rösta på distans

Om du inte kan ta dig till vallokalen på egen hand, så finns det andra sätt. Du kan till exempel rösta via budröstning eller genom den ambulerande röstmottagningen. På Valmyndighetens webbplats kan du läsa mer om hur du:

d

Mer om valet 2018

Bild med text: Val 9 september 2018. Riksdag, kommun, landsting.

Val.se
På Valmyndighetens webbplats val.se finns mycket information om vad som gäller i valet 2018. Där kan du också ställa din fråga i ett frågeforumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild på karta med vallokaler utmärkta.

Hitta din vallokal
I Boråskartan kan du välja att visa valdistrikt och vallokal. På så vis kan du hitta din vallokal som du kan rösta i på valdagen 9 september.

Senast ändrad: 2018-06-26 16.30

Ändrad av:

Dela sidan: Så röstar du

g q n C