Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Vad har hänt sedan Borås 2025 kom till?

Sedan visionen antogs 2012 har det hänt väldigt mycket i Borås, och i den här tillbakablicken lyfter vi några exempel. Även om en del av aktiviteterna hade blivit verklighet också utan visionen, så har visionen på många sätt bidragit med kraft och en gemensam riktning i Borås utveckling.

Nya och växande mötesplatser

På knappt tio år har vi etablerat en mängd olika mötesplatser, bland annat renoverat och invigt Borås Kongress (2018). Träffpunkt Simonsland har haft över en miljon besök sedan invigningen 2014. Textile Fashion Center, som också invigdes 2014, har stärkt sin betydelse som ett ledande centrum för hållbar utveckling och innovation inom textil och mode.

Övriga mötesplatser som har öppnat under de senaste åren är Norrbyhuset, Hässlehuset, och Medborgarlabbet på Sjöbo. Föreningslivet bidrar med att fylla mötesplatserna med spännande aktiviteter.

Exteriörnbild av Norrbyhuset med väggmålning

Norrbyhuset är en av Borås nya mötesplatser.

Hållbarhet är utvecklingens kärna

2019 invigdes en av Europas modernaste miljöanläggningar, Energi- och miljöcenter, på Sobacken som ett steg mot målet att göra Borås till en fossilbränslefri stad. Energi- och miljöcenter är både ett kraftvärmeverk och avsloppsreningsverk.

Energi- och miljöcenter Länk till annan webbplats.

 • I Borås effektiveras energianvändningen och användningen av förnybar energi. Viskaforshem AB, AB bostäder i Borås, Fristadbostäder AB och Borås Energi och Miljö AB har installerat solenergi.
 • Vi har börjat med att rena Viskan från svunna epokers miljöpåverkan.
 • Det har blivit enklare att åka kollektivt I Borås. 2014 byggdes cykelgaraget vid järnvägsstationen och tio mobila cykelställ med cykelpumpar köptes in och placerades ut i staden. För att öka framkomligheten har bland annat bussterminalen vid Södra Älvsborgs Sjukhus byggts om.
 • 2019 började Västtrafik köra elbussar i Borås, som är ett första steg för Borås att uppnå målet om en buller- och utsläppsfri stadstrafik.
 • Borås invånare, näringsliv och organisationer är engagerade i stadens miljöarbete! I samverkan arrangeras det årliga arrangemang Kretsloppsveckan, en vecka med fokus på hållbarhetsfrågor och aktiviteter.
 • Borås har blivit utsedd till Årets Håll Sverige-kommun fem år i rad: 2015, 2016, 2017, 2018, 2019.

  Årets Håll Sverige-kommun
Blåa bussar och män som klipper band under en invigning

Nu finns det elbussar i Borås kollektivtrafik

Företagande och samverkan får Borås att växa

Ny etablering kräver ny mark, och de senaste åren har vi sålt cirka 400 000 kvadratmeter industrimark årligen, samtidigt som vi jobbar hårt med att i samverkan med näringslivet skapa hållbara logistiklösningar, både från Göteborgs hamn och för en bättre innerstad i Borås. Denna tillväxt i samverkan har de senaste åren skapat fler än 500 jobb varje år.

Naturen väntar runt hörnet

Miltals med vandringsleder och löp- och skidspår håller Borås och boråsarna i form. Vi har samlat dem alla i Friluftsguiden tillsammans med badplatser och fiskesjöar och annat. Här finns förstås också våra tillgänglighetsanpassade spår utmärkta.

Alldeles nyligen utökades naturreservatet Rya åsar till hela 550 hektar, eller 550 000 kvadratmeter. Storsjön är ett nytt naturreservat bildat 2014, tillgänglighetsanpassat så att även de med rullstol, rollator eller barnvagn kan promenera i naturen.

Ett Borås för de unga

I Borås tar vi gemensamt ansvar för barn och unga i alla åldrar. Borås utsågs till Årets studentstad 2020/2021 av Sveriges förenade studentkårer – men vi har också byggt många förskolor och etablerat familjecentraler för stärkt integration. Våra skolbarn är engagerade i allt från Grön flagg, lärandeprogrammet om hållbarhet, till stadsbyggnad, nu senast framtidsstadsdelen Gässlösa.

 • Sedan 2019 arbetar en koordinator med att utveckla samarbetet mellan skola och näringsliv för att cirka 1 000 Boråselever i årskurs 8 och 9 ska få bra prao-platser.
 • Genom samverkan med näringslivet får elever i årskurs 8 lära sig mer om entreprenörskap och privatekonomi, ett samarbete med Sparbanksstiftelsen, Swedbank och UF.
 • Näringslivet i samarbete med gymnasieskolan har möjliggjort APL-platser ibland annat Zambia, Kina, Japan och Spanien.
 • Genom samverkan erbjuds ett rikt utbud av sommarlovsaktiviteter för barn. Badresor till Sjömarken, bokbussen på besök i bostadsområdena och Barnkoloni i Espevik är några exempel.
 • I dag får 13 000 studenter sin utbildning vid Högskolan i Borås. Sedan 2019 har vi en av landets polisutbildningar.

Fler centrala bostäder

I centrala Borås byggs allt fler bostäder. En förtätad stad är en tryggare stad, med fler människor i rörelse och fler butiker och andra verksamheter i centrum. Nyligen togs första spadtaget till kvarteret Björnflokan, ett av de senaste spännande bostadsprojekten i centrala Borås. Och nere på Eko-platsen byggs gamla Posthuset på med fler bostäder.

Viskan och omgivande hus varav ett som håller på att byggas om.

I visionen står det att stadskärnan ska förtätas med fler bostäder. Här håller det gamla posthuset mitt i stan att byggas om till lägenheter.

Levande landsbygd

Vår landsbygd hålls levande med invånarnas initiativkraft, där ortsråden spelar en avgörande roll jämsides med lokal företagsamhet och ideella krafter. Fiberföreningar över hela Borås har sett till att landsbygden har fått bredband. 85 procent av hushållen har bredbandsuppkoppling. Nu har praktiskt taget alla hushåll i kommunen bredbandsuppkoppling

2018 och 2019 fick Borås Stad EU-medel för att via projektet Leader Sjuhärad utveckla det lokala arbetet i serviceorterna Viskafors, Dalsjöfors, Fristad och Sandared. Arbetet har fortsatt under 2020.

Idrottsarrangemang och konst för alla

Street art-festivalen No limit arrangeras i år för fjärde gången, den här gången på Norrby. Jubileumsåret 2021 blir Skulpturbiennalen en bredare Konstbiennal.

No limit Länk till annan webbplats.

Borås har också fått äran att vara värd för flera stora idrottsarrangemang, bland annat SM-veckan sommaren 2015, O-ringen 2015 och U20-EM i friidrott 2019. Och 2021 arrangerar vi SM-veckan vinter.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Vad har hänt sedan Borås 2025 kom till?

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol