Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Sundholmens naturreservat

Upptäck natursköna Sundholmens naturreservat, ett 20 hektar stort område som har varit ett statligt naturreservat sedan 1988. Beläget vid den västra stranden av sjön Tolken, erbjuder reservatet en fantastisk blandning av natur och historia.

En skogsdunge med vitsippor. Solen skiner genom träden.

Sevärdheter och historia

På ön Holmen kan besökare utforska lämningarna av en gammal borg med anor från 1400-talet, en gång ägd av greveätten Brahe.

Under 1600-talet förföll borgen successivt och nådde sin slutliga öde 1706 när den brann ner under ett åskväder. Trots detta fortsätter ön att vara en fascinerande plats för besökare att utforska och upptäcka.

På fastlandsdelen av reservatet, känd som Hägnagärdet, kan du vandra genom vacker bokskog och upptäcka mångfalden av växt- och djurliv.

Artrikedom

På Hägnagärdet kan du stöta på fågelarter som svarthätta, flugsnappare och nötväcka, medan sjön Tolken är hem för fåglar som knipa, storskrake och storlom. För den geologiskt intresserade innehåller berggrunden järngnejs med magnetit som tillsammans med rörligt markvatten gynnar den näringskrävande växtligheten i reservatet.

Fladdermössens naturreservat

En av de mest fascinerande aspekterna av Sundholmens naturreservat är dess betydelse för fladdermöss. Slottsruinen på ön fungerar som en viktig plats för flera fladdermusarter. Under sommaren kan besökare observera vattenfladdermöss och dvärgfladdermöss som övernattar i källarvalven och sprickorna i ruinens murar. Dessutom är reservatet ett viktigt övervintringsområde för nordiska och långörade fladdermöss.

Berg, träd och en stig

Ordningsregler för naturreservatet

Du är varmt välkommen att besöka reservatet men det är inte tillåtet att:

 • framföra eller parkera motordrivet fordon annat än på särskilt anvisade vägar och parkeringsplatser
 • ställa upp husvagn, campingbil eller släpfordon över natt
 • medföra okopplad hund
 • anbringa tavla, skylt, inskrift, affisch eller därmed jämförlig anordning
 • göra upp eld annat än på särskilt anvisad plats
 • tälta annat än högst en natt på särskilt anvisad plats
 • bryta kvistar eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar
  plocka eller gräva upp blommor, ris, mossor eller lavar

Vandringsleder och promenadstråk

Dessa vandringsleder finns i eller gå igenom reservatet:

 • Tillfällig bild att byta ut Almenäs (blå svamp), 1,5 km svår
  Vandringsleden utgår från parkeringsplatsen på Almenäs och går helt i naturreservatet Rya åsar. Spårets symbol är en blå svamp.
  Utgångsplats: Almenäs
 • Tillfällig bild att byta ut Ekskogen, Rya åsar (eklöv), 4 km medel
  Vandringsleden "Ekskogen" börjar vid parkeringsplatsen vid Björbostugan och ligger i naturreservatet Rya Åsar. Vandringen tar dig genom kulturmarkerna vid Ramshulan mot Ryssby, där du hittar fina utsi...
  Utgångsplats: Björbostugan
 • Tillfällig bild att byta ut Rävstigen (räv), 0,8 km lätt
  Rävstigen är en 800 meter lång upptäcksstig för barn med olika lekmoment längs vägen. Här får barnen bekanta sig med Rya Räv och hennes vänner och testa på roliga aktiviteter kopplat till friluftsliv....
  Utgångsplats: Björbobacken (Ekövägen)
 • Tillfällig bild att byta ut Vildmarksspåret, Rya åsar (gran), 9 km svår
  Vandringsleden börjar vid parkeringen vid Björbostugan och tar dig genom kulturmarkerna vid Ramshulan och genom kuperad terräng i barrskogen fram till vindskyddet vid Fjällsjön. Därefter går du till u...
  Utgångsplats: Björbostugan

Grillplatser

...

 • Tillfällig bild att byta ut Högplatån
  Utgångsplats: Ålgårdsbron Grillplatsen och vindskyddet ligger inne i naturreservatet Rya åsar. Högplatån kallas den äng som grillplatsen ligger vid. Ängen utnyttjas för spel och lekar. Det markerade spåret Ekskogen går förbi Högplatån.
 • Grillplats... Fjällsjön
  Utgångsplats: Stenkullen Grillplatsen ligger inne i naturreservatet Rya åsar. Det markerade spåret Vildmarken går förbi grillplatsen och Hestra IF har sitt 12 kilometer spår här. Vid grillplatsen finns även ett vindskydd. Sköts av: Tekniska förvaltningen

Vindskydd

...

 • Tillfällig bild att byta ut Högplatån
  Utgångsplats: Ålgårdsbron Vindskyddet ligger inne i naturreservatet Rya åsar. Högplatån kallas den äng som grillplatsen ligger vid. Ängen utnyttjas för spel och lekar. Det markerade spåret Ekskogen går förbi Högplatån.
 • Grillplats... Fjällsjön
  Utgångsplats: Stenkullen Vindskyddet ligger inne i naturreservatet Rya åsar. Det markerade spåret Vildmarken går förbi grillplatsen och Hestra IF har sitt 12 kilometer spår här. Vid vindskyddet finns även en grillplats.

Praktisk information

Karta med förstoringsglas, ikon

Hitta hit

Sundholmen Naturreservat är lättillgängligt och ligger nära Äspered, vid den vackra sjön Tolken, som är belägen mellan Borås och Ulricehamn. För att nå reservatet tar du den enskilda bygdevägen mellan Vatunga och Gullestorp, som faktiskt passerar genom Hägnagärdet, en del av reservatet.

Buss

Buss

Närmaste busshållplats är Äspereds kyrka, därifrån är det cirka 2,4 kilometer till naturreservatet. Till Sundholmens kurs- och konferens är det cirka 3,7 kilometer.

Parkeringsskylt

Parkering

Ja. När du närmar dig reservatett finns det parkeringsmöjligheter precis vid vägen vid Hägnagärdet.

Tillgänglighetssymbol

Tillgänglighet

Nej.

Karta

Karta

Karta

I närheten

På samma plats finns mer friluftsliv och natur att uppleva. Besök vår samligssida för platsen:

Öster

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2024-04-03] Sundholmens naturreservat

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol