Meny

Meny

Barn, unga och äldre får kravcertifierad mat

Artikeln publicerades: 2017-09-20 09.36

– Eleverna blir mer involverade i vad som finns i deras mat och vi kockar får arbeta med rena produkter och matlagning från grunden, det är det bästa med KRAV-certifieringen, säger Soile Johansson, kock med produktionsansvar på Bredaredskolan.

Sedan höstterminens start är alla Borås Stads 130 skolrestauranger och förskolekök KRAV-certifierade. Detsamma gäller för äldreomsorgens 13 kök och gymnasieskolans sex restauranger.

Det innebär bland annat att:

  • samtliga kök köper minst 25 procent ekologiska livsmedel varav minst hälften är KRAV-märkta.
  • kökspersonalen fortsätter med arbetet att laga så mycket mat som möjligt från grunden, något som både ökar måltidskvalitén och arbetsglädjen i köken.
  • köken aldrig köper genmodifierade livsmedel (GMO) eller utrotningshotad, rödlistad fisk.
  • köken källsorterar enligt Borås Stads miljöpolicy.

Magnus Bagge, chef för kost och lokalvård, är stolt över KRAV-certifieringen:

– Att vi är en av de första större kommunerna med certifierade kök i förskola, skola, gymnasium och äldreomsorg är naturligtvis väldigt roligt. Men det allra viktigaste är att vi tillsammans arbetar för att ta ansvar för vår miljö och människors hälsa med livsmedel fria från naturfrämmande tillsatser.

KRAV-certifieringen i våra verksamheter följs noggrant upp såväl internt som av externa revisorer. De kök som vill kan gå vidare och certifiera sig på en högre nivå, nästa steg är då att köpa minst 50 procent ekologiska livsmedel.

Två kockar i ett av våra kök.

Helena Claesson, kock, och Soile Johansson, kock med produktionsansvar. Båda arbetar på Bredaredskolan.

Senast ändrad: 2017-09-20 09.36

Ändrad av:

Dela sidan: [2017-09-20] Barn, unga och äldre får kravcertifierad mat

g q n C