Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Bästa bostadsbygget 2024 finns i Fristad

Artikeln publicerades:

Det kommunägda bostadsbolaget FRIBO i Fristad fortsätter sitt framgångsrika byggande av hyreslägenheter i trähus. FRIBO:s Prästhöjden vann första pris när organisationen Sveriges Allmännytta utsåg 2024 års bästa bygge.

– Vi är mycket stolta över att ha valts ut efter en noggrann genomgång av en jury med hög kompetens, säger FRIBO:s vd Kjell-Ove Sethson.

Läs mer om tävlingen och övriga finalister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

FRIBO tävlade med sitt nybyggda trygghetsboende, där den som har fyllt 70 år kan få flytta in till i någon av de 29 lägenheterna. Det är i grunden vanliga hyresrätter, men med extra tillgänglighet och med gemensamma ytor där man kan mötas, ordna fester, låta besökande vänner och familj låna gästrum. Ur juryns motivering:

”Vackert och fint inplacerat (…) intill skogen, där det syns att de boende trivs. Karaktären är en långt driven träarkitektur förankrad i den svenska träbyggnadstraditionen (…) som tar den traditionella svenska träarkitekturen in i modern tid.”

Fribos vd Kjell-Ove Sethson sitter på en stol utanför ett rött hus.

Sittplatser både utanför och innanför ytterdörren ger möjlighet till möten och vila. Kjell-Ove Sethson ser falurött långt uppåt väggarna.

Huset ligger i kanten av Fristad där skogen, med mycket tall och björk, öppnar sig i en glänta och grönsångaren sjunger in senvåren så här års. Stora hus med massiv trästomme, där har FRIBO varit Sverigepionjär i tio år vid det här laget, och rent av bidragit starkt till att en svensk produktion av massiva trästommar har vuxit fram. Inte billigaste sättet att bygga, för den som är kortsiktig. Men FRIBO tänker allt annat än kortsiktigt.

– Huset ska stå för alltid, det är evighetsperspektiv på det här, säger Kjell-Ove Sethson. Det finns ingen anledning att tänka att något ska byggas för att användas och sedan slängas. Vi investerar i kvalitet och det här är byggt i trä som går att underhålla på ett enkelt sätt. Då finns det ingen bortre horisont för hur länge det kan stå.

Jag var nyligen vid Granhults kyrka i Småland. En träkyrka som har stått sedan 1200-talet…

– Bra exempel. Kunde man bygga så bra då, så borde vi med den kunskap vi har nu kunna bygga ännu bättre, säger Kjell-Ove Sethson.

”Trappan är vacker och inbjuder till att välja trappan istället för hissen, och det bidrar till folkhälsa genom att människor rör på sig”, säger Kjell-Ove Sethson.
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2024-05-28] Bästa bostadsbygget 2024 finns i Fristad

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol