Borås delar med sig av erfarenheter från ”Skolan som arena” vid regeringens konferens om utanförskap
Artikeln publicerades:
I Sverige finns områden där många människor lever i stort utanförskap. För att diskutera detta har integrationsminister Mats Persson bjudit in till en nationell konferens mot utanförskap. Borås Stad är inbjuden för att tala om ”Skolan som arena” som ett bra exempel på hur man kan arbeta för att bidra till mer jämlika livsvillkor.
Regeringen har gjort en kartläggning och den visar att Sverige har 180 utanförskapsområden i 66 kommuner och Borås är en av dessa. Till den nationella konferensen mot utanförskap samlar man kommunerna med störst utmaningar för att öka kunskapen och skapa en mötesplats för att dela erfarenheter med varandra. Arbetet mot utanförskapet är ett gemensamt ansvar.
Borås Stad har sedan flera år tillbaka bedrivit ett långsiktigt och strukturerat arbete under paraplyet Socialt hållbart Borås, med målet att motverka segregation och skapa mer jämlika livsvillkor för stadens invånare och däribland uppväxtvillkor för barn och unga.
Skola som arena är ett konkret exempel på arbete som bidrar till att minska dessa skillnader. Där arbetar vi tillsammans med civilsamhället och använder skolan som en trygg plats för att skapa en meningsfull fritid för fler barn. Det betyder att när skoldagen är slut och lektionerna avslutas, då öppnas skolans lokaler upp för en mängd andra aktiviteter. De här aktiviteterna genomförs direkt efter skoltid, just för att det ska vara enkelt att vara med.
Aktiviteterna genomförs av föreningar eller andra aktörer från närområdet men också verksamheter som kanske finns lite längre bort i staden, som barn annars kan ha svårt att ta sig till. Själva aktiviteten i skolan är värdefull men det övergripande målet är att fler barn ska hitta ut till de ordinarie verksamheterna och föreningarna.
Under onsdagen den 14 maj var samordnare Linnea Larsson på konferensen och berättade om erfarenheterna från arbetssättet.
– Att arbetssättet fungerar ser vi genom ett ökat deltagande i fritidsaktiviteter bland barnen på de skolor där det här arbetssättet finns. Föreningarna som vi samverkar med rapporterar att de får fler medlemmar från de här skolområdena. Barnen själva berättar om förbättrade sociala relationer och minskad ensamhet. Det de lyfter som särskilt värdefullt är att de har lärt känna fler vuxna, alltså att det finns fler viktiga vuxna kring barnen.
En pojke i årskurs 4 får avsluta
Det bästa med skolan som arena är att man kan prova nya saker. Jag visste inte att det fanns en dansklubb, och jag visste inte ens att jag tyckte det var kul att dansa. Men det tycker jag ju – och det var jag lite förvånad över själv faktiskt.

Milea Olsson, tidigare processledare för Socialt hållbart Borås och Linnea Larsson, samordnare för Skola som arena
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Ändrad av: