Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Borås första öppna vägg invigs under No Limit

Artikeln publicerades: 2017-08-09 16.04

Den 3 september, samtidigt som konstnärer från hela världen utsmyckar Borås fasader, invigs Borås första öppna vägg för konstnärliga uttryck.

Här kan alla – professionella som nybörjare, barn som vuxna – uttrycka sig konstnärligt mitt i Borås. Den öppna väggen på Magasinsgatan, som kommer att mäta över 100 meter när den är klar, ger utrymme för alla som vill måla.

Pop-up-park i anslutning till öppna väggen

I samband med invigningen av väggen så kommer det också att inrättas en så kallad pop-up-park i grönområdet intill. Anton Spets, stadsträdgårdsmästare i Borås, berättar:

– I anslutning till den öppna väggen kommer björkdungen att gallras och göras tillgänglig med grusvägar, bänkar och perennplanteringar. För att skapa en trygg miljö även under årets mörkare perioder kommer parken att få belysning. Genom att göra en övergiven plats i staden tillgänglig med en pop-up-park en kortare tid vill vi visa att stadsplanering inte måste vara något statiskt och absolut.

Förhoppningar om en ny mötesplats

Emma Gerdien, projektledare, hoppas att parken och den öppna väggen etableras som en interaktiv mötesplats.

– De urbana konstformerna har en sådan potential i att skapa möten. Oavsett om du målar tillsammans med någon annan eller själv, eller bara upplever hur en målning växer fram, så ger det tillfälle att umgås och att diskutera, allt i det offentliga rummet, säger Emma Gerdien.

Ida Legnemark (V), ordförande i Fritids- och folkhälsonämnden, skrev redan 2014 motionen till Kommunfullmäktige om öppna väggar:

– Det är mycket glädjande att den öppna väggen äntligen blir verklighet. Nu breddas Borås kultur- och fritidsutbud och staden får en ny, inkluderande mötesplats.

Beslutet att inrätta öppna väggar i Borås klubbades igenom i december 2016 och Kulturnämnden fick uppgiften att utföra uppdraget, tillsammans med Fritids- och folkhälsonämnden och lokala utövare.

– Jag har så stora förhoppningar på detta! Alla boråsare som vill ska få chans att uttrycka sig konstnärligt offentligt, vi vill knyta ihop två stadsdelar, åstadkomma en fantasieggande och trygg mötesplats. Och vi vill att det ska bli en kontaktyta där blivande och etablerade konstnärer kan lära av varandra, säger Sara Andersson (S), ordförande i Kulturnämnden.

Illustration av den kommande öppna väggen på Magasinsgatan.

Lagom till årets No Limit Street Art invigs Borås första öppna vägg på Magasinsgatan 1 i Borås. Illustration: Richard Mattsson, stadsarkitekt.

d

Invigning av Borås öppna vägg för konstnärliga uttryck

  • Plats: Magasinsgatan 1
  • Datum: söndag 3 september
  • Tid: 14.00

När Borås nu får sin första öppna vägg invigs den med en gatufest för alla. Kulturchef Eva-Lotta Franzén invigningstalar och kvällen fortsätter med musik, målning och aktiviteter för alla åldrar.

Medverkar gör grannarna på Magasinsgatan: ABF, Medborgarskolan, Norrbyhuset och RFSL, samt Textilmuseet, Brygghuset, Street Corner och KulturUngdom.

Under veckan fortsätter programmet att bjuda på bland annat workshops, livemålning och musik, samt förstås möjlighet att prova på för alla som vill måla på väggen.

Senast ändrad: 2017-08-09 16.04

Ändrad av:

Dela sidan: [2017-08-09] Borås första öppna vägg invigs under No Limit

g q n C