Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Coronaviruset och covid-19

Borås Stads samlade information samt frågor och svar om coronaviruset och covid-19.

Borås lär andra kommuner om ökad skolnärvaro

Artikeln publicerades: 2018-05-02 12.00

Att klara grundskolan är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för barn. Sedan 2015 arbetar Borås i projektet Tidiga insatser för ökad skolnärvaro tillsammans med socialtjänsten och Barn- och ungdomspsykiatrin på Södra Älvsborgs sjukhus. Idag föreläser projektledningen på Hemmasittardagen i Stockholm, en konferens med 155 deltagare från hela Sverige.

Elever som går ur grundskolan utan godkända betyg riskerar att hamna i utanförskap och många har redan i tidig ålder haft en oroande frånvaro. Projektet Tidiga insatser för ökad skolnärvaro syftar till att pröva om tidiga insatser, både i ålder och i process, kan hjälpa elever att klara av grundskolan.

– Nu arbetar vi med att uppmärksamma frånvaron mer systematiskt även för elever i årskurs 1-3 för att ge dem bättre förutsättningar att klara grundskolan med godkända betyg, säger projektledaren Marie Nilsson.

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg äger projektet där Borås Stad är pilotkommun med sex projektskolor och tre kontrollskolor. Alla verksamheter ska arbeta för att göra samverkan över myndighetsgränser smidigare. Det viktigaste är att vi tillsammans hjälper elever att utvecklas och må bra.

Christina Asp Olsén är rektor på Hestra Midgårdskolan. Hon ser tydligt hur viktig varje lektion är och att alla typer av frånvaro, även i lägre åldrar, riskerar att få konsekvenser både pedagogiskt och socialt.

– Hos oss har projektet lett till att vi tidigt uppmärksammar och hjälper de som riskerar att inte nå målen. Ytterligare en positiv effekt är att fler elever nu når längre än grundläggande måluppfyllelse, säger Christina Asp Olsén.

Tidiga insatser för ökad skolnärvaro delfinansieras av Västra Götalandsregionens sociala investeringsmedel och utvärderas av följeforskare från FoU Sjuhärad.

Britt-Marie Freij, projektledare och Marie Nilsson, projektledare.

Projektledarna Britt-Marie Freij och Marie Nilsson föreläser om projektet Tidiga insatser för ökad skolnärvaro.

p

Vid frågor kontakta

Senast ändrad: 2020-01-10 15.49

Ändrad av:

Dela sidan: [2018-05-02] Borås lär andra kommuner om ökad skolnärvaro

g q n C

p

Kontakt