Borås nominerad till EU-pris i tillgänglighet
Artikeln publicerades:
Borås är som enda nordiska stad en av fyra finalister i Access City Award 2025. Vinnaren utses i Bryssel i slutet av november.
Access City Award är EU:s årliga tillgänglighetspris. Det delas ut till europeiska städer med mer än 50 000 invånare som arbetar för att genomföra tillgänglighetsåtgärder för personer med olika typer av funktionsnedsättningar.
– Det är en stor ära att vara en av finalisterna och ett väldigt fint kvitto på att hårt arbete och kontinuerliga ansträngningar lönar sig, säger Ylva Lengberg (S), ansvarigt kommunalråd.
Rekordmånga tävlande och 150 000 euro i potten
I år var det rekordmånga städer som ansökte om att vara med i Access City Award. Av de 57 städer som ansökte om utmärkelsen sållades 33 kandidater fram av nationella experter. De fyra finalisterna valdes sedan ut av en EU-jury.
Förutom Borås är det Cartagena, Nürnberg och Wien som tävlar om att blir Europas mest tillgängliga stad och en förstaprissumma på 150 000 euro.
Den 29 november åker en grupp med politiker och tjänstepersoner från Borås Stad till Bryssel för att närvara vid årets prisutdelning och den årliga EU-konferensen om personer med funktionsnedsättningar.
Tillgänglighetsarbetets ledord: tillsammans
Två som ska med till Bryssel är Lena Mellbladh, tillgänglighetsstrateg, och Herawati Iskandar Nowak, funktionshinderkonsulent. De arbetar såväl strategiskt som operativt för ett tillgängligt Borås. De är stolta över Borås Stads framsteg och det goda samarbete som görs tillsammans med föreningar, civilsamhälle, funktionshinder- och pensionärsråd. De lyfter också den breda politiska enigheten i frågan som en framgångsfaktor.
– Vår vision är att skapa en stad där alla kan delta fullt ut i samhällslivet, oavsett funktionsförmåga. Genom att involvera invånare och föreningar och planera tillsammans strävar vi efter att göra saker rätt från början när vi bygger och utvecklar vår stad, säger Lena Mellbladh.
I Borås är arbete med tillgänglighet och inkludering inget nytt. För tio år sedan vann staden första pris i tävlingen. Sedan dess har arbetet för en stad för alla fortsatt och mycket utveckling har skett.
– Vi har bland annat utökat antal tillgängliga platser i våra naturområden och vi har ett större fritids- och kulturutbud till målgruppen. Dessutom har flera hundra medarbetare fått utbildning om universell utformning och tillgänglighet, berättar Herawati Iskandar Nowak.
Mer om
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Ändrad av: