Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Borås på åttonde plats i rankingen av Sveriges arkitekturkommun 2020

Artikeln publicerades:

Efter förra årets tredjeplats i rankingen av Sveriges arkitekturkommun halkar Borås i år ned till en åttondeplats. I år blir Karlstad Årets Arkitekturkommun 2020 och klättrar därmed från tionde plats till toppen. Örebro kommer tvåa för andra året i rad och Borlänge hamnar som nykomling på listan på tredje plats.

Sveriges arkitekter och HSB riksförbund som utser årets arkitekturkommun konstaterar dock att Borås resultat är fortsatt mycket bra. Delindexet om byggande, rutiner och lagefterlevnad får ett något lägre resultat i år samtidigt som arkitektkårens omdöme ökar med 0,2 poäng. Detta till trots tappar Borås en del placeringar då andra kommuner fått ännu högre omdömen från arkitektkåren.

- Vi är nöjda med vårt resultat. Trots att vi tappar några placeringar håller vi en mycket hög standard. Personalen på förvaltningen gör ett fantastiskt jobb, säger Morgan Hjalmarsson (L), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Ska Borås åter klättra upp mot toppen pekar Sveriges arkitekter och HSB riksförbund på några specifika delar där Borås kan bli bättre. De menar att fler bostadsprojekt behöver startas och att det planerade byggandet i relation till genomsnittligt långsiktigt flyttnetto skulle kunna stärkas. Dessutom anser de att Borås ytterligare behöver stärka bemötandet gentemot den privata sektorn samt premiera nytänkande och möjliggöra nya lösningar inom arkitekturen.

Jonas Ward, förvaltningschef på Samhällsbyggnadsförvaltningen, ser positivt på möjligheten att utveckla dessa delar:

- De förbättringspunkter Sveriges arkitekter och HSB riksförbund pekar på ligger helt i linje med det vi själva ser att vi behöver utveckla och är något vi kommer arbeta med framåt.

Arkitektkårens omdöme om Borås Stad är fortsatt mycket bra och resultatet har ökat med 0,2 poäng. Förra året tog Borås förstaplatsen vad gäller arkitekternas omdöme. Trots att resultatet har stärkts kommer Borås i år först på sjätte plats, men Sveriges arkitekter och HSB riksförbund poängterar att det finns goda möjligheter för Borås att inta en topplacering igen.

- Vår ambition är självklart att vi ska vara topp tre redan nästa år igen, konstaterar nämndordförande Morgan Hjalmarsson (L).

Vy över Viskan.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-09-04] Borås på åttonde plats i rankingen av Sveriges arkitekturkommun 2020

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol